Isä on innostunut taas vuosien tauon jälkeen tekemään viiliä itse. Tämä versio odotti minua kesällä maalla, kun menin kylään mummolaan. Viilikulho on vanha ja alkuperäinen kulho, jossa on mummokin viiliä valmistanut. Toivottavasti kuvasta on havaittavissa pehmeän samettinen kerros (parhaiten kulhon reunoilta), vaikka vähän sumea kuva onkin...
 
1 annos:
5 rkl piimää
(1 rkl kuohukermaa)
3 dl maitoa
 
Mittaa annoskulhon pohjalle piimä, sen päälle mahdollisesti tilkka kermaa ja lopuksi maito. Älä sekoita viilinsiementä ja maitoa missään vaiheessa keskenään, kaada vain päälle ainekset! Anna viilin tekeytyä huoneenlämmössä yön yli ja nosta seuraavana päivänä kulho heiluttelematta jääkaappiin viilentymään toisen yön yli. Viilin pitäisi olla helposti lohkeavaa, hieman venyvää ja maukasta. Pinnalla pitäisi olla samettinen kerros.
Nauti kotitekoinen viili esim. kanelin ja sokerin tai hillonokareen kera.
 
Viilinsiemenenä voi käyttää joko piimää, viiliä, kermaviiliä ja makua tuomaan voi laittaa pienen lorauksen oikeata kermaa. Isän kokeilujen pohjalta meidän makuun maukkainta on juuri piimästä tehty viili, joka ei ole liian rasvaista, vaan mukavan kirpakkaa. Kermaviilistä tehtynä viili taas ei tunnu tekeytyvän kunnolla, vaan jää juoksevaksi luiruksi. Tämä on niin hyvää!