Talvella tuli tehtyä kunnon kotiruokaa, eli kaalilaatikkoa. Muistin kaapin perällä majailevan ohrahelmilaatikon, joten päädyin tekemään enemmän kotimaista kaalilaatikkoa riisiversion sijaan. Ohra sopiikin juurevamman makunsa puolesta riisiä paremmin kaalin kaveriksi, ainakin miun mielestäni. Ruokaa tulee tällä ohjeella sen verran iso satsi, että siitä riittää pariksi päiväksi töihin eväät ja vielä pakastimeenkin muutama annos. Yksinkertaiset ruoat ovat parhaita!

1 kg kaalia + 1 lihaliemikuutio
1½ dl ohrahelmiä + lihaliemikuutio
250 g naudan paistijauhelihaa
2 sipulia
jauhelihamaustetta
mustapippuria
pari rkl meiramia
2 dl ruokakermaa
½-1 dl siirappia
voinokareita
tarjoiluun puolukka- tai mustaherukkahilloa

Hienonna kaali pieneksi ja keitä se läpikuultavaksi lihaliemellä maustetussa vedessä. Keitä ohrahelmet lihaliemivedessä maustetussa vedessä kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Ruskista jauheliha omassa rasvassaan ja kuullota pannulla myös hienonnetut sipulit. Mausta reilusti meiramilla, pippurilla ja jauhelihamausteella. Valuta kaalista ja ohrasta lähes kaikki keitinvedet ja sekoita uunivuoassa kaali, ohra ja jauhelihaseos. Maista ja tarkista maku, lisää tarvittaessa mausteita. Valuta päälle kerma, ohuita vanoja siirappia ja vuole päälle pieniä voinokareita. Paista 175-asteisessa uunissa kullanruskeaksi, noin 1-1,5 tuntia. Tarjoile lisukkeena puolukka-  tai mustaherukkahilloa tai -survosta.

Yksi ehdottomista lemppariruoistani! Perinteistä, yksinkertaista ja aina niin maistuvaa. Riisin saa jatkossakin korvata ohra ainakin tässä ruoassa, paljon parempi ja ruokaan sopivampi maku. Ohraa pitäisi muutenkin käyttää enemmän omassa keittiössä, joten hyviä ohravinkkejä otetaan vastaan :)