Tein eilen pitkästä aikaa tuulihattuja! Viime vuosina olen tehnyt usein suolaista tuulihatturullaa, joka onkin mainio vaihtoehto voileipäkakuille tai muulle juhlien suolaiselle tarjottavalle. Nyt kuitenkin ajattelin tehdä yksittäisiä tuulihattuja ja pursottaa tähtityllalla taikinan pellille. Taikina jäi kuitenkin liian löysäksi ja kuvio katosi viimeistään uunissa, joten ei näistä ihan niin kauniita tullut, mutta kuitenkin vähän nätimpiä kuin pelkästään lusikoiden avulla annostelemalla. Tuulihatut, kuten myös tuulihatturullan, voi täyttää makealla tai suolaisella.

100 g  voita
3 dl vettä
2 dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
3 kananmunaa
 
 
Mittaa vesi ja voi teräskattilaan ja keitä, kunnes voi on sulanut kokonaan. Sekoita kaikki vehnäjauhot kerralla veteen ja vatkaa esim puukapustalla, kunnes jauhot on imeytyneet veteen, taikina on tasaista ja irtoaa kattilan reunoista. Taikinan tulisi olla paksua (mulla oli siis liian löysää, taisin kämmätä veden mittaamisen...). Anna taikinan jäähtyä hetken aikaa ja lisää kananmunat yksitellen sähkövatkaimella sekoittaen taikinaan. Lisää viimeisen kananmunan kanssa myös leivinjauhe. Jatka vatkaamista vielä pari minuuttia. Pursota tähtityllalla pieniä kekoja leivinpaperoidulle pellille tai nostele taikina keoiksi lusikoiden avulla. Taikinasta tulee jopa 40 pientä tuulihattua tai 20 hieman isompaa. Paista tuulihattuja 200-asteisessa uunissa n. 20-30 minuuttia, eli kunnes ne ovat saaneet vähän väriä. Älä avaa uunin luukkua, ettei tuulihatut lässähdä! Jäähdytä tuulihatut ja leikkaa niiden hatut auki (jätä sarana) ja täytä haluamallasi täytteellä. Anna maustua hetken aikaa jääkaapissa ennen tarjoilua, mutta älä liian pitkään, ettei täytteen kosteus kostuta tuulihattuja liikaa ja ettei rapeus katoa.

Aivan ihania! :) Jännä, ettei tuulihattuja tule tehtyä sen useammin, vaikka ovat yksi nopeimmista ja varsinkin monikäyttöisistä leipomuksista. Kuten tuolla täytebloggauksessa kerroin, täyte oli ihan mahtavan makuista, maukas kinkku antaa oikeasti makua täytteelle eikä kuoren maku pääse liian hallitsevaksi. Täyte-kategoriasta löytyy lisää hyväksi havaittuja vaihtoehtoja. Makeana täytteenä voisi olla vaikkapa tuorejuustosta, sokerista ja marjoista tehty vaahto tai miksei ihan vaikka vaan jäätelöä. Vuonna 2005 juhlittiin miun lakkiaisia ja niihin tein muistaakseni jotain 200 tuulihattua kinkku-paprikatahnalla. Nyt varmaan ensi keväänä juhlittaviin (tai ainakin tavoitteena olisi) pikkuveljen lakkiaisiin voisin taas tehdä tuulihattuja. Pitää aloittaa harjoittelemaan, että saa tarpeeksi tanakan taikinan, että pursottelu onnistuu! :D
 
 
Tyhjä tuulihattu, ilmava ja kuohkea (kuva lisätty 17.9.)