1246993936_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Vai pitäisikö sanoa räjähtävän hyvät etanat... Tein etanoita siis muutama kuukausi sitten ensimmäistä kertaa elämässäni. Ravintolassa olen muutaman kerran tätä herkkua tilannut. Tein sitten niin, kuten olin eri resepteistä lukenut ja kaikki meni siihen asti hyvin, kunnes uunista kuului räjähtävä paukahdus, kämppä täyttyi savusta (eikä muuten hälvennyt se savu ihan hetkessä...) ja palovaroitin alkoi huutamaan. Oli vähän räjähtänyt voi tai etanoihin jäänyt vesi pitkin uunin seiniä, joka sitten tietysti kovassa lämmössä rupesi käryyttämään :P Ja varokaa kuumia etanoita syödessä polttamasta suutanne... Kaikesta huolimatta, hyvää, helppoa ja nopeata herkkua!

Joka tapauksessa, suosittelen joka iikkaa maistamaan etanoita edes kerran elämässään, sillä ne ovat oikeasti hyviä. Eivät ole mitään limanuljaskoita tai muljahtele ikävästi suussa. Itsessään eivät oikeastaan maistu millekään, mutta makunautinto on taattu valkosipulin, yrttien ja voin pyhällä liitolla... NAMIA! Mullakin kesti 22 vuotta, ennenkuin etanoita maistoin, mutta voin todellakin kertoa, että kannatti - harmi kun en uskaltanut ottaa etanaa sarvista aiemmin. Ovat sen verran upeita makukokemuksia olleet. Että nyt kaikilta ennakkoluulot romukoppaan ja etanakauppaan tai ravintolaan!

2 pannulliseen tarvitset

½-1 prk isoja etanoita
valkosipulinkynsiä
50-75 g voita
persiljaa
suolaa
mustapippuria
(aurajuustoa, gorgonzolaa, parmesaania)

sekä tarjoiluun patonkia tai muuta hyvää vaaleata leipää

Huuhtele etanat huolellisesti siivilässä ja kuivata kunnolla esim paperilla taputtelemalla. Etanoiden ja pannun kolojen koosta riippuen puolita etanat tarvittaessa ja laita pannun koloon. Sekoita pehmenneen voin joukkoon murskattua valkosipulia, hienonnettuja yrttejä ja mausteita. Sipaise maustevoilla etanapannun kolot täyteen ja gratinoi 200-250-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia. Halutessa voi joko sekoittaa voihin tai ripotella pinnalle raastettua maukasta juustoa.

Vinkki: juuri uunista otetut etanat voineen ovat ihan älyttömän polttavan kuumia, nimimerkillä kaiken lisäksi poltin koko suun ja kieleni :D Tuli tosi hyviä ja maukkaita, ravintolaversioista erosivat vain siinä, että ei ollut juustoa :) Koska puolitin etanat, on toinen puolisko pakkasessa odottamassa seuraavaa käyttökertaa.

Ja etanat maksoi alle 3 euroa Prismassa, pannut samaisessa paikassa alle 4 euroa, eikä pannuja ole edes pakko käyttää, vaan pienet annosvuoat tms kelpaavat myös hyvin. Tai paistinpannullakin ne voinee tehdä.