497937.jpg

Pitkäperjantaina vanhempieni luona ruokapöydässä oli karitsanpaistia, vasta sunnuntaina nautimme lampaan aromeista. Nyt kokeilimme ensimmäistä kertaa tällä tavalla...
Vanhassa vara parempi.

***
Karitsanpaisti
Valkosipulikermaperunat
Rakuunaporkkanat
Punaviini-kermakastike
Minttuhyytelö
Salaatti
Vesi

***

Karitsanpaisti oli Portin valmiiksi yrttimarinoitua ja painoa sillä oli 1,6kg. Marinadissa oli persiljaa, timjamia, valkosipulia, suolaa ja jotain muutakin varmaan... Karitsaa paistettiin paistopussissa reilut kaksi tuntia, kunnes pussista poistettiin neste ja laitettiin pelkkä paisti vuokaan ja takaisin uuniin "kuivumaan" ja ottamaan pintaan väriä. Kun paisti oli halutunlaista, se laitettiin folion ja sanomalehtikääreen alle hautumaan hetkeksi. Näin maut ja neste tasautuvat ja lopputuloksena on hyvä paisti.

Valkosipulikermaperunat oli tehnyt äiti Oolannin valkosipuliperunat (á750g) pannulla öljyllä paistamalla, lisäämällä muutaman kynnen valkosipulia, 5 dl kerma-maitoa ja hauduttelemalla hetken pannussa, kunnes siirsi seoksen uunivuokaan ja lampaan kera uuniin. Pinnalla tietysti vielä juustoraastetta makua ja rapeutta antamassa. Paistolämpötila määräytyy lähinnä lampaan mukaan... Siksi kannattaa hauduttaa ensin kasarissa!

Mie tein kastikkeen karitsalle kahdesta Portin Punaviinikastikkeesta. Lämmitin ensin purnukoiden sisällön kasarissa ja lisäsin suurukseksi 1 dl kermaa ja reilun 1 rkl Maizenaa. Sitten hauduttelin kastikkeen kypsäksi, lisäsin hieman lisää kermaa ja n. 1 rkl vahvaa sinappia. Saa olla melko paksua. Kannattaa kokeilla kastikkeeseen myös nokaretta mustaherukka- tai minttuhyytelöä!

Rakuunaporkkanat syntyivät miun ja äidin yhteistyöllä. Eli äiti kuori ja leikkasi porkkanat lanteiksi ja keitti ne al denteiksi suolalla ja voilla maustetussa vedessä. Mie kaadoin veden pois, lisäsin 1 rkl hunajaa, 1 rkl rakuunaa, 1 tl suolaa ja hitusen mustapippuria ja hauduttelin niitä vielä hetkisen. Taisin lisätä vielä 2 rkl porkkanoiden keitinlientä kattilaan, ettei lopputulos ole liian kuiva. Nokare voita kruunaa tämänkin.

Minttuhyytelö oli kaupan valmista hyytelöä, Baxter's merkiltään. Tätä samaa meillä on ollut vuosikaudet. Maku ja väri on hyvä, myös mintunpalaset ovat söpöjä. Sopii niin tälläisenään kuin kastikkeisiinkin. Hintakaan ei ole kovin paha. Meillä yleensä 2-3 purkkia varattu pääsiäiseksi.

Salaatissa oli frisee-salaattia, pari tomaattia ja pätkä kurkkua.


No miltä se sitten maistui?

Minä tykkäsin valtavasti kastikkeesta, veli ei tykännyt yhtään, kerrankin kastike oli ihanan paksua ja pehmeätä....
Perunat olivat "ihan ok", mutta aina käyttämällä valmisperunoita lopputulos on muussia, vaikka perunaviipaleita olisi tarkoitus saada aikaiseksi. Mie en hyväksy juhla-aterioille einesjuttuja - ainakaan perunan muodossa!
Rakuunaporkkanat olivat tosi hyviä, maut olivat kohdallaan ja mittasuhteet loistavat. Parhaiten onnistuneet maustetut porkkanat ikinä!
Itse karitsa oli suuren suuri pettymys. Isä sanoi ko. viritelmän olleen elämänsä surkeinta lihaa mitä syönyt - niin Suomessa kuin ulkomailla... Kieltämättä valmiiksi marinoitu karitsa oli ihan hirveätä. Liha oli mautonta ja mitäänsanomatonta, karitsan hyvä maku puuttui. Yrttimarinointi haisi ja maistui ihan kauhealle ja paistoliemestä ei voinut tehdä kastiketta - kuten normaalisti teemme. Minttuhyytelö ja ripaus suolaa jokaiselle palaselle auttoi vähän.
Lopputulos: ei nyt mitään makumaailmoja mullistava kokonaisuus. Äläkä koskaan pilaa juhliasi käyttämällä valmiiksi marinoitua lammasta tai einesperunoita!