569300.jpg

569312.jpg

Kansallismaisemaa vuonna 2004, tällä kertaa kuvailut luonnon osalta jäivät vähän vähiin. Eikä kyllä edes käyty Ukko-Kolilla, vaan olimme tuolla alhaalla mökkeilemässä.

569289.jpg

Kolilla kasvaa puista pulloja vuonna 2007, selkeesti ilmastonmuutoksen vika!

Olimme 9 hengen voimin Kolin maastossa mökkeilemässä viikonloppuna ja vietimme samalla seminaaria. Reissu oli minulle kuin loma, sillä S:n Soppa&Tykki palveli meitä ruokahuollon osalta ja me saimme keskittyä täysin poliittiseen sanomaan ja tulevaisuuteen Suomen suurimmassa puolueessa. Pääsin saunomaankin pitkästä aikaa. Ah ja kiitos, vaikka olo onkin kuin kuolleella tiskirätillä.

En kerennyt hankkia itselleni tarkempia tietoja tarkoista määristä ja mittasuhteista, mutta osaattehan te iteki soveltaa. Koska meillä on nyt valtakunnassa sinivihreä hallitus, niin menumme ja tarjoilumme noudattelivat päähallituskumppanimme ylistykseksi keskustalaisia ruokia, tervetulomaljana karpalomehua. Kiitos Susan Kuronen, ilman sinua emme olisi tehneet kepu-hengessä Matti Vanhasen kunniaksi pihviä ja uuniperunoita. Harmi, ettei minulla ole yhtään kuvaa ruokatarjoiluista :(
Kiitos keittiön kuningatar S:lle ja pisteet kotiin hyvistä ruokavalinnoista, kyllä tykkäsimme kovasti kaikesta :) Seuraavalla kerralla, eli syksyllä, voisimme toteuttaa sen maa-teeman vaikkapa!

Tervetulo-lounas
+ punaviini/olut/vesi
broilerin rintaleikkeitä
jasmiiniriisiä
curry-kastiketta
vihersalaattia kera hemapan

Päiväkahvit
marenkikakkua
pikkuleipiä
kahvia
avecit

Illallinen
+ punaviini/valkoviini/olut/aperitiivi
naudan sisäfilettä
kermaista pippurikastiketta
uuniperunoita
höyrytettyjä pitkiä papuja
kreikkalaista salaattia
sacher-kakkua

Runsas aamiainen
+ vesi/tuoremehu
puuroa
jogurttia
kananmunia
sämpylöitä
leipää
leikkeleitä
juustoja
kurkkua ja tomaattia

Lähtölounas
+ vesi
paprikaista jauhelihakastiketta
spagettia
vihersalaattia
valkosipulivoi-patonkiaTervetulo-lounas
Pääsimme suoraan valmiiseen pöytään kun saavuimme kauniisiin kansallismaisemiin lammen rannalle.
Meitä varten oli paistettu uunissa broilerin rintaleikkeitä (1 leike/hlö) ja keitetty 20 hengen (!) annos jasmiiniriisiä sekä iso kattilallinen curry-kastiketta. Pääkokkimme mielestä broiskuista irtosi normaalia enemmän nestettä, mutta mielestäni lopputulos oli juuri passeli, eli sopivan mehukas ja maukas. Paistoaika lienee noin tunnin ja asteita uunissa esim. 175. Jasmiiniriisihän valmistuu parissakymmenessä minuutissa ja maku on ihanan aromaattinen ja hieman puuroutuva. Curry-kastiketta varten voissa kiehautettiin vehnäjauhoja, kaadettiin päälle hyvin sekoittaen kuutioista/fondista valmistettua kanalientä ja maustettiin curryllä reilusti. Kokki totesi, että maailman yksinkertaisinta ja maistuvaa ja olen ihan samaa mieltä, tätä kastiketta täytyy tehdä itsekin kotona! Lisukesalaatissa oli perusjuttujen lisäksi hernemaissipaprikaa tuomassa väriä ja makua. Kaikki riisit muuten tuli syötyä...

Päiväkahvit
Kesken väännön saimme kahvia, että jaksaisimme virkeinä läpi illan ja yön kestävän työskentelyn. Lieneekö avecien ansiota, että karaokelaitteet testattiin jo kahden jälkeen ja tosiaan saavuimme vasta 11 aikaan paikalle... Kakku oli Frödingen marenkikakkua ja tosi hyvää kyllä oli! Mukavan ilmavaa ja kevyttä eikä ollut liian makeata. Suosittelen koittamaan, helppoa kun vaan muistaa ottaa kakun sulamaan tarpeeksi ajoissa huoneenlämpöön.

Juhlaillallinen
Isoja rosamunda-perunoita pestiin kolmisenkymmentä kappaletta puhtaaksi, eli juuri sen verran mitä isolle syvälle uunipannulle mahtuu. Pohjalla oli pari kiloa merisuolaa ja uunissa perunat viihtyivät reilun tunnin, puolitoista. Valmiin perunan väliin sipaisu voita ja gourmet-suolaa (sormisuolaa).
Pihvit á 200g leikattiin puhdistetusta isosta naudan sisäfileestä ja käytettiin pannulla saamassa väriä ja loppukypsennys tapahtui uunin lämmössä. Medium-asteinen pihvi loppukypsyy pannutuksen jälkeen n. 8 minuutissa ja kypsään pihviin menee reilut 10 minuuttia. Raa'at pihvit kävivät nopeasti näyttäytymässä pannulla ja päätyivät lihanystävien suihin täysin punaisina.
Kastike on perinteinen kermakastike, jossa oli mausteena viherpippuria ja lihafondia. Kuohukermaa ison joukkiomme kastikkeeseen upposi varmaan litra... Maku oli täydellinen ja sopivan pippurinen.
Kattilassa nopeasti kypsennetyt pavut olivat hyvä lisuke ateriaan ja lopputulos oli kuin Michelin-tähdellä palkitun ravintolan pöydässä.
Tietenkin täysipainoiseen ateriaan kuuluu salaattia ja tällä kertaa nautimme fetasalaatista. Kaiken varalta isolle porukalle kannattaa tarjoilla feta, oliivit ja sipulit eri kulhoista.
Jälkiruoaksi meille oli valmistettu jo edellisenä iltana sacher-kakkua maustettuna rommilla, mutta illan pidentyessä päätimme, että kakkua tarjoillaan vasta huomenna eli lähtökahvien kera. Ei sitä syötetä sioillekaan helmiä...
Miespuoliset jäsenet näyttivät innostuvan puheiden pitämisestä ja maljojen kohottelusta kuin Neuvostoliitossa aikanaan. Huhu kertoo, että kossun tulisi olla pakastimesta, eikä hanskalokerosta kaivettua, että sen saa juotua.

Runsas aamiainen
Silmät sirkeinä suuntasimme notkuvaan aamiaispöytään, josta löytyi kaikille kaikkea. Tuoremehu ja vichy näyttivät olevan menestyneimmät artikkelit. Puuro tosin oli annospussi-puuroa ja sitä ei sitten kukaan jaksanut itselleen tehdä, mutta leivänpaahdin kyllä kärysi koko ajan. Perusjuttua ihan.

Lähtölounas
Seurueemme väheni loppua kohden ja ruokapöydän ääressä oli enää 7 hyvin ravittua yksilöä. Runsaan aamiaisen nautittuamme totesimme, että "normaalit" tai jopa "pienet" annokset riittävät meille ja kastike tehtiin 400 g (vai oisko kuitenki 800?) naudan paistijauheliha-paketista. Kastikkeeseen taisi upota 5 tölkkiä tomaattimurskaa, pari sipulia, valkosipulia, mausteita. Kastike sai hautua ja muhia erittäin maistuvaksi sillä välin, kun väänsimme swot-analyysiä. Lisäksi keitimme ainakin kilon spagettia ja emmental-raastetta oli mukava ripauttaa valmiin annoksen päälle. Salaatissa oli tälläkin kertaa hemapaa ja ihanainen kokkimme paistoi meille myös pakaste-valkosipulipatonkia.
Jälkiruoaksi söimme edellisen illan kruunuksi tarkoitettua rommilla maustettua/kostutettua sacher-kakkua, joka suli suussa. Täydellinen päätös onnistuneelle viikonlopulle ja hyville tulevaisuudensuunnitelmille!Isojen porukoiden ruokkiminen ei kyllä ole helppo homma, ellei ole alan koulutusta tai henkistä paloa häärätä keittiössä muita serveeraten.  Onneksi olemme kaikkiruokaisia ja  ainoat ruokapoliittiset selkkaukset koskivat  "oikeata" pihvien kypsyysastetta. Selvisimme kuitenkin ilman vertavuotavia neniä ja mustia silmiä. Joukossamme on isoja miehiä, jotka helposti syövät kahden hengen edestä ja ruokaa kannattaa aina kaiken varalta varata hieman ylikin. Ainoat "virheet" ruokatarjoilussa oli se, että vähemmälläkin perunamäärällä olisimme selvinneet ja leipää oli hieman liikaa, mutta sekin johtui viime kerran muistelusta, jolloin nautimme voileipäkahvit kakkukahvien sijasta. Miehille olisi maistunut lihaa enemmänkin kuin 200 grammaa, vaikka nekin ovat jo ravintolapihviä isommat. On haastavaa saada "alkeellisissa" oloissa tehtyä halutunlaiset pihvit ja ajoitettua kaikki tismalleen. Kaikki meni kyllä ihan nappiin keittiöpuolen osalta, odotamme jo innolla syksyä ja seuraavaa kertaa, kun pääsemme nauttimaan täysihoidosta mökkeillen!