Täällä taas, pitkästä aikaa! :) Nyt on Suomelle saatu valittua uusi presidentti ja miunkin kiireet helpottavat hieman, joten nyt on taas aikaa vähän bloggailla. Kokkailemaan kuitenkin välillä kaikesta kiireestä huolimatta kerkesin ja monta juttua odottaa vuoroaan, niitä alkanee tippua tänne vähitellen. Aloitetaan kuitenkin yhdestä suuremmasta kokonaisuudesta, eli vuodenvaihteen juhlista. Ensimmäisenä blogiin pääsee herkullinen ja mehevä feta-pinaattipiiras.

1 pkt piirakkataikinaa (pakaste)
300 g pakastepinaattia
1 iso sipuli
nokare voita tai tilkka öljyä
1 dl pestoa
300 g kermaviiliä tai creme fraichea
3 kananmunaa
suolaa
mustapippuria
150 g emmental-raastetta
200 g fetajuustoa

Sulata piirakkataikina ja taputtele se vuokaan, itse laitoin tällä kertaa suorakaiteen malliseen. Esipaista pohjaa, mikäli pakkauksen ohje niin käskee. Valmista täyte, eli hienonna sipuli ja kuullota se voinokareessa pannulla. Lisää joukkoon sulamaan pinaatti. Valuta ylimääräinen neste pois jäähtyneestä seoksesta, lisää pesto, mausta ja lisää kermaviili sekä munat. Sekoita tasaiseksi massaksi, lisää juustoraaste ja tarkista maku. Kaada täyte vuokaan ja murusta pinnalle osa fetajuustosta. Ripottele loput fetat kuutioina piirakan pinnalle. Paista pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi, eli kunnes pinta on saanut hieman väriä ja täyte on hyytynyt. Hyytymistä voi kokeilla tökkäämällä hammastikun piiraan keskelle, jos tikku on puhdas, täyte on sopivasti hyytynyt. Tarjoile piirakka jäähtyneenä tai seuraavana päivänä, kuten mie tein. Leikkasin buffet-pöytään piiraan pieniksi paloiksi.

Ihanaa! Piiraassa oli tosi kiva maku peston ansiosta ja toi vähän uutta vivahdetta, pesto tai sen valkosipuli ei kuitenkaan maistunut liian hallitsevasti. Ja näytti se vieraillekin maistuneen, kun sitä jäi yli pari pientä palaa - jopa vieraana ollut pinaattivihaaja tykkäsi tästä, koska pinaatti ei maistunut liikaa. En muista, laitoinko täytteeseen creme fraichea vai kermaviiliä, mutta molemmat sopivat oikein hyvin joka tapauksessa. Ranskankerma on vain hieman täyteläisempää ja rasvaisempaa. Ja alunperin miun piti tehdä näistä yksittäisiä piiraita pieniin foliovuokiin, mutta kokkailun määrä pääsi yllättämään ja tein sitten kuitenkin vain yhden ison, joten jos haluaa kivemman osan buffetpöytään, niin kannattaa tehdä annosvuokiin. Kannattaa kokeilla maukasta kasvispiirakkaa pienellä twistillä :)