Tässäpä testikäyttöön saamani AQVIA Exclusive -hiilihapotuslaitteen käyttökokemuksia, koneesta olen blogannut aiemmin tämmöisen jutun, jossa myös lukijakilpailu! Eli vielä on viikko aikaa osallistua kisaan, jonka palkintona on n. 135 euron arvoinen Aqvia hiilihapotuslaite voittajan valitsemassa värissä.
 

Hiilihapotuslaitteelle löytyi onneksi pienen ja korkean kokonsa ansiosta vielä tilaa keittokomeroni ainoalta pöydältä ja kovassa käytössä se onkin ollut näiden parin testiviikon aikana. Ja se sointuu hyvin muihin keittiökoneisiini ajattoman muotoilun ja värimaailmansa ansiosta, aiemmatkin laitteeni kun ovat väriltään mustaa ja terästä. Laitteen mukana sain 4 vesipulloa ja 4 esanssia. Pullot ovat eri värisiä, osassa on korkki ja pohja metallia ja osassa muovia.  Kuplavettä on tullut juotua niin maustamattomana kuin maustettunakin, 

viinillä höystettynä ja korvan takana on vielä monta juomaideaa, jotka tässä aion toteuttaa. Kuplavedestä voi tehdä myös lettuja. Konetta on kyllä ollut helppo käyttää ja sen toiminta on varmasti myös pienten lasten helposti opittavissa. Yhtään vichypulloa en ole elokuussa kotiini ostanut, eikä ole tarvinnut limppareitakaan hankkia, tosin niitä en juo käytännössä ollenkaan. Olen vuosia haaveillut tämmöisestä laitteesta keittiööni ja on kyllä kiva vihdoin päästä itse näitä kuplajuomia tekemään. Suosittelen!
 

Kasaaminen ja kaasupullot
Hiilihapotuslaite toimitetaan isossa laatikossa, josta löytyy itse laiterunko, hiilidioksidipullo ja vesipullot. Mukana on myös selkeä opaskirja, joka kannattaa lukea ennen käyttöönottoa. Laitteen takapaneeli otetaan irti, kierretään kaasupullo kiinni ja asetetaan paneeli takaisin paikalleen. Laite on käyttövalmis hetkessä jaan kasaaminen oli helppoa, kunhan sai osat oikeille kohdille ennen kiinni naksauttamista. Kun kaasu loppuu, pullo irroitetaan käänteisessä järjestyksessä kuten kasatessa. Uuden kaasupullon saa n. 20 euron hintaan marketista ja vanhan pullon palauttamalla vaihtopullolle jää hintaa n. 10 euroa. Eli ei paha hinta n. 60 litrasta kuplavettä.
 

Käyttöohjeita

Laitteessa saa hiilihapottaa vain puhdasta hanavettä, ettei suuttimet ja muut osat tukkeudu tai laite kärsi muuten - ei siis laiteta sitä mehupulloa siihen suoraan! Paras lopputulos syntyy, kun kuplitettava vesi on jääkaappikylmää. Pulloja ei saa täyttää kuin vedellä, eikä niitä saa pestä pesukoneessa, materiaali kestää normaalin hellävaraisen käsipesun. Laitetta käytetään edestä, joten se on myös käytännöllinen ja vie vähemmän tilaa, kun ei tarvitse taakse yltää käsin. Pullojen alaosan metalliosa lähtee näppärästi irti puhdistamista varten. Korkissa on tiivisterenkula, jonka voi irroittaa pesun ajaksi. Silikoonirenkula kestää hyvin paikallaan, ainakaan miun käytössä ei ole irtoamisia tapahtunut. Laitteessa ei saa käyttää pulloja, joiden päiväys on mennyt yli. Tämä on yksi keino, jolla laitetta käytetään turvallisesti. Toinen turvallisuusohje on se, ettei laitetta kannella, kun kaasupullo on siinä kiinni. Kaasupullon alla ei ole pohjaa, joten tällä varmistetaan ettei pullo vahingossakaan voi irrota ja tippua. 


 

Hiilihapottaminen

Laitteeseen kierretään kiinni pullo, joka on täytetty vedellä merkkirajaan asti. Pullo kierretään kiinni laitteeseen ja edessä olevaa nappia painetaan ensin 3-4 sekunnin ajan, jonka jälkeen kuuluu pieni tupsahdus - tällöin pullon voi kiertää irti tai jatkaa hapottamista halutun lopputuloksen saavuttamiseksi. Ylimääräiset ilmat poistuvat pullosta, kuuluu sihinää - tämän oppii nopeasti. Mikäli kuitenkin käy vahinko, on laitteen alaosassa pieni ylivuotokuppi, joka kerää purskuneet vedet. Mie en kyllä ole saanut vettä karkaamaan hapotuksen aikana. Laite on todella hiljainen käyttää, hapottamisen aikana kuuluu pientä pulinaa pullosta ja tupsaus, kun pullon voi irrottaa. Ainakin miun kokemukseni mukaan tämä on huomattavasti hiljaisempi, kuin kilpailevat halvemmat laitteet.

 

Kuplaveden käyttäminen

Kuplavettä voi käyttää ihan sellaisenaan, joka on miun lemppariani. Mie hiilihapotan vettä 4s + 2s yleensä. Mutta vettä voi myös maustaa hedelmillä, marjoilla, mehuilla, mehutiivisteillä, esansseilla... Oivan hellejuoman saa sekoittamalla litraan vettä 1 tl suolaa ja 1 tl sokeria. Myös Aqvian omia makuesansseja voi käyttää. Maut ovat luonnollisia, hyviä ja esanssit eivät sisällä kuin säilöntäainetta, joten pitkää e-koodilistaa ei tarvitse näistä lasipulloista etsiä. Laitteen pulloihin ei saa tehdä kuin kuplavettä tai säilyttää vettä niissä, joten makukokeilut tulee tehdä erillisessä lasissa tai kannussa. Tai miksei vaikka boolimaljassa. Kuplavettä voi käyttää kuten kaupasta ostettavia kivennäisvesiä, mutta suolaa se ei automaattisesti sisällä.

 
 

 
Aqvia esanssit

 
Päärynäsiideri – Lempimakuni näistä ehdottomasti! Muistuttaa ihan sitä kaupan 0,7% siiderijuomaa olematta liian äitelä. Ihanaa herkuttelujuomaa kuitenkaan nousematta päähän. Maku hedelmäinen ja reilusti päärynäinen. Ostaisin tätä ehdottomasti!
 
Kaktus-lime – Raikas ja erilainen maku, koostumus siirappinen. Mie ainakin tykkään, kaktusta harvemmin on Suomessa olevissa tuotteissa käytetty, niin tämä oli positiivinen erikoisuus. En kuitenkaan ehkä ostaisi itse, vaan kokeilisin jotain toista makua ensin. Ei ole liian makea tämäkään.

 
Puolukka – Raikas ja luonnollinen marjaisa, hieman kirpakka maku. Koostumus kaktus-limeen verrattuna juoksevampi. Toiseksi paras maku. Kannattaa kokeilla siten, että laittaa vielä lasiin muutaman puolukankin. Nam.
 
Omena-seljankukkasiideri – Seljankukka ei erotu ihan hirveän paljoa mausta, omena on aika dominoiva. En itse juo koskaan omppusiidereitä (omena-allergian takia en hirveästi pidä mausta tai sen assosiaatiosta), niin tämä oli kuitenkin siihen verrattuna onnistunut maku. Raikasta ja hyvää kuitenkin.