Muistan viime kesänä bonganneeni Liemessä-ruokablogista kotikutoisen ginger alen reseptin, kiitos kuplavesikonetestailujen. Vapun alla olin vihdoinkin kaupassa, josta sai tuoretta inkivääriä ja jopa muistin ostaa sitä, tosin tarvittavasta määrästä ei tietenkään ollut mitään havaintoa ostoksia tehdessäni. Ajattelin piristää juoman makua vielä sitruunalla, jota sattui kaapista löytymään (koska piti tehdä vapuksi simaa, mutta yllätys yllätys, aikatauluihin tuli pari muuttujaa ja tämä juoma korvasi simani) ja muokkasin muutenkin vähän ohjetta, kiitos Jennille inspiraatiosta! Ja nyt kaapissa odottaa jo iso pala inkivääriä, sillä ajattelin kehitellä juoman pohjalta maljan veljeni lakkiaisiin ja omiin valmistujaisiini :) Ja mikäs sen kätevämpää, kuin osallistua samalla reseptillä toukokuun ruokahaasteeseen, jonka järjestää tällä kertaa Pumpkin Jam ja aiheena on tietenkin inkivääri. Cebicin keittiö esittää: pirskahtelevan raikas inkiväärijuoma, olokeepa hyvä! :)

100 g tuoretta inkivääriä
3 dl vettä
1 dl sokeria
3 dl vettä
1 sitruunan mehut
hiilihapotettua vettä tai vichyä
koristeeksi sitruunan tai limen viipaleita/lohkoja

Kuori lusikalla raapimalla inkivääri. Kiehauta 3 dl vettä ja lisää joukkoon pieniksi palasiksi leikattu inkivääri (raastaakin voi, jolloin maku on vahvempi ja juoman väristä tulee tuommoinen harmaahko). Keitä inkivääriä viitisen minuuttia ja anna liemen jäähtyä. Siivilöi inkiväärivesi kannuun, älä painele inkiväärimoskaa mukaan. Mittaa kattilaan sokeri ja toinen satsi vettä. Kiehauta ja jäähdytä sokeriliemi, kaada kannuun inkivääriveden joukkoon. Sekoita ja testaa maku ja lisää maun mukaan sitruunanmehua, itse tykkäsin laittaa koko sitruunan. Jäähdytä juomapohja hyvin ennen tarjoilua. Kaada kannuun hiilihapotettua vettä ja tarjoile tai kaada juomalasin pohjalle tilkkanen inkiväärilientä täytä lasi kuplavedellä - sopivan suhteen tiedät maistelemalla. Koristele juoma sitruuna- tai limeviipaleilla, miksei mukaan sopisi myös oksa minttua tai sitruunamelissaa sekä jääpalat.

Ihanaa ja raikasta, nam! Ensin maku oli kohtuullisen äpäkkä, mutta sopivan suhteen oppi nopeasti säätelemällä inkivääriliemen suhdetta kuplaveteen. Eihän tästä tietysti kaupan ginger alen makuista tule, mutta tarpeeksi lähelle mennään ja lopputulos oli parempi kuin osasin odottaa. Väri on kellertävän harmaahko ja se tuo sopivan mukavaa kotikutoisuutta juomaan. Tosiaan tein tämän itse raastetusta inkivääristä, mutta kapea raastimeni tekee niin hienoa jälkeä, että se oli jo melkein liikaa. Joten siksi suosittelen hienontamaan inkiväärin veitsellä, jolloin myös siivilöitävä materiaali on isompijakoista eikä niin suuri osa päädy juomaan. Ja kaipa se hieno raaste käyttäytyy kattilassakin radikaalimmin. Tehkää kuten sanon, älkää niinkuin minä tein :D Juoma toimisi hyvin kesähelteillä (seuraavaksi pitää etsiä jenkkien suosikin, lemonaden, ohje!) ja miksei myös vappuna, kuten itse tätä nautiskelin silloin. Juhlakäyttöön tästä saa joko terästetyn version ja lapsillekin maistuvamman lisäämällä kuplaveden määrää. Testiryhmämme kommenttien perusteella tuotekehittely jatkuu ja toivottavasti tästä tulee osa tuplajuhliamme :)