Poro on parasta! Tein lahjaksi saamastani kylmäsavuporopaistista piirasta.

1 pkt ruistaikinaa
300 g kylmäsavuporopaistia (putsattuna ehkä 250 g)
½ (puna)sipuli
1 prk herkkusieniviipaleita
1 prk pieniä ananaspaloja
mustapippuria
rosépippuria
suolaa
1 prk kermaviiliä
1 dl ruokakermaa
2 kananmunaa
150 g parmesaanijuustoa

Sulata ruistaikina ja painele se vuoan pohjalle. Mikäli paistin reunat ovat kuivat ja lihassa on kalvoja, leikkaa ne irti ja silppua liha pieniksi kuutioiksi. Ripottele porokuutiot taikinalle ja laita päälle pieneksi silputut sipulikuutiot, herkkusienet, ananakset sekä rouhi pinnalle pippuria ja rouhittua rosépippuria. Raasta parmesaani ja ripottele osa täytteiden päälle. Sekoita kermaviili, ruokakerma, munat ja hieman suolaa, kaada seos vuokaan ja ripottele pinnalle loput parmesaaniraasteesta. Paista 225 asteessa kullanruskeaksi. Anna jäähtyä hieman ennen tarjoilua.

Vaikka liha on voimakkaan makuista, ei se piiraassa ollut mitenkään liian hallitsevassa roolissa - enemmänkin olisi voinut maistua (jos vaikka olisi jättänyt sienet pois kokonaan). Laitoin ananasta, että toisi vähän raikkautta ja keveyttä, persikka toimisi kanssa hyvin. Hyvää oli piiras, riitti pakastimeenkin niin voi ottaa vaikka evääksi töihin mukaan. Harvinaista herkkua tämmöinen iso pala poronlihaa, normaalisti tulee ostettua se n. 5 euron hintainen 100 gramman poroleikkele ja tehtyä siitä esim. uuniperunan täytetahnaa.