Kun aloitin blogin kirjoittamisen reilut 5,5 vuotta sitten, en osannut valmistaa munakasta (enkä leipoa kunnollista "mummolan" pullaa tai paistaa pihvejä, siinäpä miun akilleenkantapääni). Kaikkea muuta ruoanlaitosta leivontaan ja juomiin kyllä senkin edestä oli tullut tehtyä ja kokeiltua, eikä pahempia epäonnistumisia tullut edes ala-asteella kokkailuharrastuksen aloittaessani. Mielestäni munakkaan valmistaminen oli aina ollut jonkun sortin rakettitiedettä ja jokainen yritys päättyi kauheaan räpeltämiseen ja muhjuna pannussa olevaan kovaan massaan tai tasaiseksi levyksi paistunut läkkyrä, mehevyydestä ja kuohkeudesta saattoi vain haaveilla. Joku aika sitten, oikeastaan vasta viime syksynä, otin itseäni niskasta kiinni ja perehdyin munakkaan valmistamiseen. Huomasin, että olin mokannut about jokaisella osa-alueella mitä mahdollista, joten ei ihmekkään ettei tehnyt mieli munakaskokkailuja. Ja lähinnä ihmettelin sitä, kun ihmiset puhuivat munakkaasta ylistyssanoilla. Onneksi mieleni on muuttunut onnistumisten jälkeen ja miekin liputan munakkaan puolesta! Pienin vinkein pääsin lopulta eteenpäin ja lopussa, eli vaikka viime syksyssä, kiitos seisoo. Nykyisin tulee tehtyä munakkaita kohtuullisen usein ja ne ovatkin mitä oivimpia ruokia käyttää erilaisia jääkaapin jämiä pois kuljeskelemasta. Pitääkin ostaa vuohenjuustoa, se sopisi ihanasti munakkaaseen... :)

Alla on miun käyttämäni perusresepti yhden hengen kuohkeaan munakkaaseen ja kuvista löytyy erilaisia täytevaihtoehtoja.

2 kananmunaa
2 kananmunan puolikasta vettä/maitoa/kermaa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
voita/öljyä paistamiseen

mieleisiä täytteitä
juustoraastetta
mustapippuria

Riko kananmunat pieneen kulhoon ja vispaa rakenne kuohkeaksi. Mittaa joukkoon kaksi munankuorenpuolikasta nestettä (nestemäärä: 1 kananmuna = 1 munankuorenpuolikas nestettä) ja vispaa seosta vielä hetki, että se on pinnalta hieman vaahtoista. Mausta ripauksella suolaa ja pippuria. Lämmitä pannu ja sulata pannulle voi. Kaada munamassa pannulle ja laske lämpö pieneksi (asteikolla 1-12 n. 4 ja 1-6 n. 2). Siirtele hyytynyttä munamassaa reunoilta keskustaa kohti ja anna hyytymättömän massan valua reunoille. Kun suurin osa massasta on hyytynyt tasaisesti pannulle, lisää täytteet ja juusto, mausta tarvittaessa ripauksella suolaa ja rouhi pinnalle vielä reilusti mustapippuria. Laita pannulle kansi ja anna hyytyä ja lämmetä hetken aikaa. Kippaa munakas lautaselle siten, että noin kolmasosa munakkaasta on käännetty päälle. Tarjoile välittömästi.

Lopputuloksena on kuohkea, mehukas ja mehevä kauttaaltaan lämmennyt munakas, joka sulaa suuhun. Munamassa saa juuri ja juuri hyytyä, muuten lopputulos on liian kuivakka ja kova. Eikä munakasta tarvitse kääntää ympäri. Mikäli täytteitä haluaa paistaa ensin, kipataan munaseos paistettujen tuotteiden päälle ja yritetään käännellä täytteet tasaisesti pitkin munakasta. Tai sitten paistetut täytteet voi nostaa hetkeksi syrjään ja lisätä kuten yllä on kerrottu valmistuksesta. Mie en yleensä kypsentele mitään etukäteen, lämpenevät tarpeeksi muutenkin. Ellei kyseessä sitten ole esim. pekoni, joka on luonnollisesti kypsennettävä ennen munakkaaseen lisäämistä. Täytteeksi sopii kaikki juustot, leikkeleet, lihat, kasvikset, salsanjämät, omenat... Käytännössä munakkaaseen voi lisätä mitä tahansa, mitä sattuu olemaan tai mistä pitää. Eikä sitä tarvitse aina täyttää edes, mutta mie olen kyllä tottunut tekemään siitä tämmöisen, jolla selviää koko pitkän työpäivän yli.

 

Muutama siivu metwurstia suikaloituna, pieni kourallinen pilkottuja kirsikkatomaatteja ilman siemeniä, reilusti emmental-mozzarellaraastetta, rippunen kuivattua persiljaa ja reilusti mustapippuria

Kuullotettua punasipulia (voinokareen kanssa ennen munamassan lisäämistä), hienonnettua metwurstia, kirsikkatomaattia, emmentalraastetta, mustapippuria. Kännykkäkuva.

Muutama siivu prosciuttoa (paistettu omassa rasvassaan rapeaksi, nostettu syrjään ja hienonnettu), pieneksi kuutioitua paprikaa, emmentalraastetta ja mustapippuria. Kokeilin ensimmäistä kertaa uutta 5 euron pientä paistinpannuani ja se ottikin lämpöä aika reippaasti, munakas sai liikaa väriä ja kypsyikin rahtusen yli.

Metwurstia hienonnettuna, punasipulia pilkottuna, pari siivua cheddar-sulatejuustoviipaleita pieneksi revittynä, mustapippuria.

Hienonnettua saunapalvikinkkua, kourallinen fetjuustokuutioita, lohkottuja kirsikkatomaatteja, mustapippuria.

Tässä on vielä kuva maalla viime kesänä omien kanojen munista tekemästäni munakokkelista. Munakokkeliin tulee reilusti enemmän nestettä ja sitä sekoitellaan rivakasti kattilassa pienellä lämmöllä, kunnes hyytyy suurimmalta osalta. Mausteeksi suolaa, tarvittaessa voi päälle ripsauttaa vielä pippuria. Upean keltaiset keltuaiset, semmoisia ei löydy mistään kaupan kananmunista.