Kun aloitin blogin kirjoittamisen reilut 5,5 vuotta sitten, en osannut valmistaa munakasta (enkä leipoa kunnollista "mummolan" pullaa tai paistaa pihvejä, siinäpä miun akilleenkantapääni). Kaikkea muuta ruoanlaitosta leivontaan ja juomiin kyllä senkin edestä oli tullut tehtyä ja kokeiltua, eikä pahempia epäonnistumisia tullut edes ala-asteella kokkailuharrastuksen aloittaessani. Mielestäni munakkaan valmistaminen oli aina ollut jonkun sortin rakettitiedettä ja jokainen yritys päättyi kauheaan räpeltämiseen ja muhjuna pannussa olevaan kovaan massaan tai tasaiseksi levyksi paistunut läkkyrä, mehevyydestä ja kuohkeudesta saattoi vain haaveilla. Joku aika sitten, oikeastaan vasta viime syksynä, otin itseäni niskasta kiinni ja perehdyin munakkaan valmistamiseen. Huomasin, että olin mokannut about jokaisella osa-alueella mitä mahdollista, joten ei ihmekkään ettei tehnyt mieli munakaskokkailuja. Ja lähinnä ihmettelin sitä, kun ihmiset puhuivat munakkaasta ylistyssanoilla. Onneksi mieleni on muuttunut onnistumisten jälkeen ja miekin liputan munakkaan puolesta! Pienin vinkein pääsin lopulta eteenpäin ja lopussa, eli vaikka viime syksyssä, kiitos seisoo. Nykyisin tulee tehtyä munakkaita kohtuullisen usein ja ne ovatkin mitä oivimpia ruokia käyttää erilaisia jääkaapin jämiä pois kuljeskelemasta. Pitääkin ostaa vuohenjuustoa, se sopisi ihanasti munakkaaseen... :)
Alla on miun käyttämäni perusresepti yhden hengen kuohkeaan munakkaaseen ja kuvista löytyy erilaisia täytevaihtoehtoja.
Muutama siivu metwurstia suikaloituna, pieni kourallinen pilkottuja kirsikkatomaatteja ilman siemeniä, reilusti emmental-mozzarellaraastetta, rippunen kuivattua persiljaa ja reilusti mustapippuria
Kuullotettua punasipulia (voinokareen kanssa ennen munamassan lisäämistä), hienonnettua metwurstia, kirsikkatomaattia, emmentalraastetta, mustapippuria. Kännykkäkuva.
Muutama siivu prosciuttoa (paistettu omassa rasvassaan rapeaksi, nostettu syrjään ja hienonnettu), pieneksi kuutioitua paprikaa, emmentalraastetta ja mustapippuria. Kokeilin ensimmäistä kertaa uutta 5 euron pientä paistinpannuani ja se ottikin lämpöä aika reippaasti, munakas sai liikaa väriä ja kypsyikin rahtusen yli.
Metwurstia hienonnettuna, punasipulia pilkottuna, pari siivua cheddar-sulatejuustoviipaleita pieneksi revittynä, mustapippuria.
Hienonnettua saunapalvikinkkua, kourallinen fetjuustokuutioita, lohkottuja kirsikkatomaatteja, mustapippuria.
Tässä on vielä kuva maalla viime kesänä omien kanojen munista tekemästäni munakokkelista. Munakokkeliin tulee reilusti enemmän nestettä ja sitä sekoitellaan rivakasti kattilassa pienellä lämmöllä, kunnes hyytyy suurimmalta osalta. Mausteeksi suolaa, tarvittaessa voi päälle ripsauttaa vielä pippuria. Upean keltaiset keltuaiset, semmoisia ei löydy mistään kaupan kananmunista.
Kommentit