Meillä oli pääsiäispöydässä tänä vuonna hyvin perinteinen kattaus:

Täytettyjä kananmunanpuolikkaita
Mummon sienisalaattia
Suolakurkkua, tomaattia, kurkkua
Yrtti-valkosipulimarinoitua lampaanpaistia
Valkosipuli-kermaperunat
Kermaista kahvikastiketta
Minttuhyytelöä

Aiempien vuosien ohjeellisiin pääsiäisruokiin pääset tästä: Lammasruoat. En kehtaa siis toistaa kaikkea, kun käytännössä ei paljoa ole eroa. Ruoat ovat takuuvarmasti hyviä, kun ei ole tarvetta vaihtaa, vaikka toisaalta pieni uudistuminen ois ainakin miun mielestä tosi kivaa. Mutta kerran vuoteenhan sitä vaan... :)


Täytetyt kananmunanpuolikkaat

5 kananmunaa
½ dl majoneesia
1 rkl rakeista maalaissinappia
mustapippuria
suolaa
jääsalaattia "hännäksi"

Keitä kananmunat koviksi ja jäähdytä huolella. Kuori jäähtyneet kananmunat ja leikkaa ne puoliksi. Koverra pikkulusikalla kuppiin keltuaiset, muussaa ne ja lisää joukkoon muut ainekset. Maista ja mausta tarvittaessa lisää. Lusikoi/pursota täyte kananmunanpuolikkaiden koloihin ja laita pieni tupsu jääsalaattia koristeeksi.

Hyviä olivat, parempia kuin viime vuonna. Ehkä sen teki tuo sinappi, joka maistui erilaiselta ja toi hieman rakennettakin. Ja vaikka tässä on todella vähän majoneesia, on senkin maulla väliä. Huomasin, että keltuaismassa menee hieman rumaksi ja mattamaiseksi jääkaapissa, jossa säilytin niitä hetken verran ennen tarjoilua. Ilmeisesti massa kannattaisi pitää kylmässä kulhossa ja lusikoida muniin juuri ennen tarjoilua.


Yrtti-valkosipulimarinoitua lampaanpaistia

Isän marinoimaa lampaanpaistia. Marinadissa erilaisia yrttejä, valkosipulia, öljyä ja ehkäpä loraus kahviakin? Paistettiin monta tuntia miedolla lämmöllä paistopussissa kypsäksi, paistoliemi otettiin talteen ja liha laitettiin paljaaltaan uuniin hetkeksi kuivumaan, käärittiin hautumaan folioon ja pyyhkeeseen. Miun lempipaloja paistista ovat ne tummaksi paistuneet pintapalat, joita tuossa ylimmäisessä kuvassakin näkyy.

Paistoliemestä valmistin kastikkeen: keräilin lähes 100% kaiken rasvan pois jäähdyttämällä ja suodatinpapereiden läpi valuttamalla, lisäsin erittäin vahvaa kahvia vajaan pari kuppia, kuohukermaa, pari isoa ruokalusikallista minttuhyytelöä, mustapippuria ja tummaa kastikesuurusta. Keittelin hetken kasaan.

Valkosipuli-kermaperunat pitivät sisällään varmaan parisen kiloa perunoita, jotka leikkelin mandoliinilla ohuiksi viipaleiksi. Mandoliini on muuten äärimmäisen kätevä vempele, suosittelen! Levitin perunoiden väleihin suolan lisäksi tahnaa, jossa oli 2 kokonaista valkosipulia murskattuna, suolaa, mustapippuria ja öljyä niin paljon, että tahna on helposti levittyvää, muttei liian löysää. Kaadoin päälle 7 dl kuohukermaa ja muutaman desin maitoa, niin että perunat melkein peittyivät. Paistoin tunnin miedossa lämmössä yhdessä lampaan kanssa ja loppupuolella lisäsin reilusti raastettua edamia pinnalle ruskistumaan. Lopputulos ei kuitenkaan ollut liian valkosipulinen, eli enemmänkin olisi voinut valkosipulia laittaa... Tein isossa vuoassa ja sen kannessa tämän.

Kahvin kanssa nautittiin miun tekemää rahkaista banaanihyydykekakkua, jonka ohje tulee toiseen postaukseen, tässä Ohje