Mie rakastan etanoita! Ja onneksi myös useat ystäväni rakastavat etanoita. Olin parisen viikkoa sitten ystävieni luona istumassa iltaa, kun viinin kyytipojaksi valmistettiin etanoita kolmen juuston, valkosipulin ja yrttien kera. Siitä se ajatus sitten jäi muhimaan, kun miullakin on etanapurkki odottanut kokkailua jo jonkun aikaa kaapissa. Satuin etanailtaa seuraavalla viikolla sairastumaan ensimmäistä kertaa koko talveen karmivaan flunssaan ja silloin tottakai pitää syödä paljon valkosipulia. Ja comfort foodien ykköstä, lapsuudesta tuttua sipulimaitoa ja juoda litroittain hunajateetä. Vampyyreja ei ainakaan tämän valkosipulilatauksen jälkeen näkynyt, mutta onneksi kaikki naapurit eivät sentään kaikonneet :) Suosittelen maistamaan etanoita, ihanaa ja edullista herkkua! Lisää etanareseptejä löytyy Etanat-kategoriasta.

1 prk etanoita
100 g voita
6 isoa valkosipulinkynttä
½ punttia persilljaa
1 dl grana padanoa (parmesaania) raastettuna
suolaa
mustapippuria
aurajuustoa
tarjoiluun hyvää leipää

Kuutioi voi kulhoon ja anna sen pehmetä. Raasta voin päälle valkosipulinkynnet ja parmesaani, ripsauta mukaan suolaa ja pippuria sekä hienonna persilja. Sekoita tasaiseksi tahnaksi ja anna maustua hetken ennen käyttöä. Huuhtele ja valuta etanat. Laita nokare voita etanapannun kolojen pohjalle, tökkää päälle etana ja sipaise vielä loput voit etanoiden päälle. Murustele pinnalle vielä aurajuustoa (tai parmesaania) ja gratinoi 200-asteisessa uunissa, kunnes voi on saanut hieman väriä. Tarjoile hyvän leivän kanssa. Itselläni oli ihanaa Joen Leipureiden seesamipatonkia viipaloituna.


Kaunis lähtötilanne. Yksinkertaiset ja maistuvat raaka-aineet.


Pannuun maustevoita, etana ja vähän lisää voita. Summamutikassa kun aineksia heitteli pannuun, niin muutaman pisaran valutti voita pellille. Kannattaa siis käyttää leivinpaperia pellillä, niin säästyy suuremmalta siivoamiselta. Toinen siivoamista ehkäisevä vinkki on kuivata etanat huolellisesti talouspaperilla ja vahtia uunia, kun voi alkaa sulaa. Muuten etanat voivat räjähtää ja sitten huutaa kokin lisäksi myös palovaroitin. Ainakin itse uskon räjähdyksen syynä olleen huonosti kuivatut etanat ja liian pitkä paistoaika, lopputuloksena kun oli pieni savuverho ja uunin peseminen. Joten tarkkaavainen kannattaa olla.
 

Etanat uuniin ja loput pakastimeen! Yhdestä etanapurkista saisi kolmeen etanapannuun täytettä, mutta miulla on vain kaksi, joten pakastin loput. Halutessaan loput etanat voi puolittaa ja laittaa tuhdimman kerroksen purtavaa pannuun, niin välttyy pakastamiselta. Tai voihan ne etanat puolittaa muutenkin, jos tuntuvat liian isoilta ja tekee vaikka neljä pannullista syötävää. Pitääkin ostaa pari pannua lisää, Joensuusta edullisimmin pannuja taitaa saada edelleen Prismasta. Niin ja suunniteltiin kavereiden kanssa etanailtaa, tehtäisiin useanlaisia etanajuttuja isolla porukalla. Olis aika ihanaa, mikäs sen parempaa kuin rakkaat ystävät, hyvä juoma ja herkulliset etanat! :)