Vietin viime viikonlopun Kolin kauniissa kansallismaisemissa mökkeillen työni puolesta. Sain keittiövääpelinakin, joten suunniteltiin kollegoiden kanssa Kolilla toteutettava menu Italia-teemalla. Kiitoksia erittäin paljon H:lle ja S:lle, jotka touhusivat kanssani viikonlopun keittiössä - ilman teitä mikään ei olisi onnistunut :) Olimme Kolin Osuma -nimisessä vuokrakohteessa, todella loistava ison henkilömäärän majoittamiseen, löytyy hyvä kokoustila ruokapöydän ympäriltä, saunatilat ja hyvin varusteltu keittiö laitteineen ja astioineen. Niin ja saahan sinne hyvin karaokelaitteistonkin mahtumaan... Pöytä oli katettu teeman mukaisesti Italian värein lautasliinoilla ja kynttilöillä. Henkilömäärä viikonloppuna vaihteli 4 ja 13 välillä, perjantaina olimme mökillä pelkästään työporukalla ja vietimme Tex Mex -iltaa

Menu
 
Antipasti:
Tomaatti-mozzarella-rucolasalaatti
Prosciuotto-grissinit ja parmesaania
Aurinkokuivatut tomaatit
Yrttimarinoidut valkosipulinkynnet
Marinoidut artisokansydämet
Paahdetut paprikat
Pienet kantarellit
Isot kaprikset
Kivelliset kalamata-oliivit
Jokiravunpyrstöt
Savustetut sinisimpukat
Chorizo-salami
Hunajameloni
Pehmeä chevre
Pepperonit
Ciabatta + balsamico-oliiviöljy
 
Primi piatti:
Juustotäytteiset raviolit lihaliemessä
 
Secondi piatti:
Porsaan sisäfile
Yrtti-valkosipulimaustetut veneperunat
Kermainen herkkusienikastike
 
Dolce:
Tiramisu
Kahvi
 
Juomat
Martini
Valkoviini
Punaviini
Olut
Limoncello
Grappa
Sambuca
Vesi
 
Kuvia illan tarjoiluista
 
 
Tomaatti-mozzarella-rucolasalaatti, pepperonit, prosciutto-grissinit
 
 
Aurinkokuivatut tomaatit, marinoidut artisokansydämet, jokiravunpyrstöt
 
 
Kalamata-oliivit, chorizo-salami, hunajameloniveneet
 
 
 Kaprikset, savusimpukat, chevre, yrttimarinoidut valkosipulinkynnet
 
 
Miun antipastit, taustalla näkyy lautanen, jolla on balsamicoa ja oliiviöljyä ciabattan dippailuun
 
Antipastilautasia kierrätettiin pöydän ympäri ja tarjoiltiin toisillemme, kuin Mamma Mian pöydässä konsanaan. Taustalla soitettiin italiaista musiikkia klassikoista humoristisempiin pläjäyksiin. Iloinen puheensorina täytti talon :)
 
Antipastin jälkeen tarjoillaan välipasta, joka tarjoiltiin kulhosta antipastilautaselle. Oli vähän astioista pulaa... 
 
 
Pääruokana tarjoiltu possu, veneperunat ja sienikastike
 
 
Miun pääruoka
Tässä vaiheessa todettiin, että antipasti olisi pitänyt tarjoilla pääruokalautaselta ja pääruoka antipastilautasilta :)
 
 
Jälkkäriksi oli italiaista klassikkoa, tiramisua
 
 
Pieni ohjelmanumero palavan Sambucan avulla
 
 
Etureunassa kelluu palaessa eteerisiä öljyjä vapauttava kahvinpapu, joka tuo sambucaan sen aidon ja oikean vivahteen
 
Antipastit olivat kaupasta säilykepurkkitavaraa, vain prosciutto piti pyöritellä grissinien ympärille ja tehdä mozzarellasalaatti. Muuten riitti vain valutus, mahdollinen pilkkominen ja tarjolle pistäminen. Välipasta oli tuorepastaa, joka keittyi kattilassa lihaliemessä muutamassa minuutissa tarjoiluvalmiiksi. Pääruokaan pestiin huolella perunat ja sekoitettiin lohkottuina öljyn ja mausteiden kanssa, paistettiin uunissa kypsiksi. Perunat viettivät uunissa reilusti yli tunnin. Possu valmistui kuin itsestään paistopusseissa puolitettuina (käytin kaksi sisäfilettä) ja ne säilyi mehevänä tarjoiluun asti. Juuri ennen tarjoilua otin possut pois pussista, valutin paistoliemen pois, siivutin ja laitoin tarjolle. Sienikastikkeen tein ihan perinteisellä tavalla pannulla, herkkusienten kaveriksi sipulia ja ruokakermaa, mausteita ja laitoinkohan vähän kastikesuurustettakin. Vaikka kuulostaa melkoisen simppeliltä, tähän kaikkeen upposi aikaa tuntitolkulla ja valmistelua oli silti ihan tarpeeksi, iso ihmismäärä tuo sen oman aspektinsa, mutta onneksi tästä selvittiin kunnialla :)

Viikonlopun muut tarjoilut
Aamupalat sisälsi pekonia, kananmunia, leipää, erilaisia leivänpäällysteitä, hedelmiä, puuroa, mehuja, kahvia jne. Kahvin kanssa nautimme italialaista suklaakääretorttua ja omatekoista pannukakkua, lounas oli Pasta Carbonaraa ja salaattia. Sunnuntain lounaaksi pyörittelimme S:n kanssa 2,8 kilosta jauhelihaa tehdyt lihapullat (taikinassa kermaviiliä, sipulikeittoa, mustapippuria, kananmunaa), joita ei sitten koskaan nautittu. Suunnitelmana siis oli lihapullat tomaattisessa kermakastikkeessa ja perunamuussi, kreikkalainen salaatti. 
 
Summa summarum
Vaikeinta tässä viikonlopussa oli se, että kuinka määrittää tarpeeksi ruokaa isolle porukalle. Päädyin sitten ostamaan tarpeeksi, ettei varmasti mikään lopu kesken ja kaikki saa tarpeeksi ruokaa. Jäi sitä sitten esim formaggi eli juustot illallisella nauttimatta, kun oltiin aika täysiä muutenkin. Ei paljoa apua ollut nettilaskureista, kun oli niin montaa sorttia tavaraa illallisella ja kun ei ole koulutuksen kautta hankittua taitoa cateringiin :) Kananmunia ostin 60 kappaletta, joista Joensuuhun matkasi takaisin 4 tai 6 kappaletta - siinä mitoitus osui melkoisen nappiin. No, tavaraa jäi yli, mutta toivottavasti kukaan ei poistunut Osumasta nälkäisenä ja onneksi ne ylijääneetkin voi käyttää myöhemmin... Oppia ikä kaikki.

Hauska kokemus oli kaikin puolin ja tästä taas tietää, minkä verran seuraavalla kerralla mahdollisesti ruokaa hankkii, mitä tavaroita tarvitsee ottaa kotoa mukaan ja mitä ei, millaiseen kapasiteettiin yltää kylmäsäilytystilat ja uuni jne... :)
 
Kiitos kaikille Kolilla mukana olleille ja erityiskiitokset ihanille Hell's Kitchen Angels'lle <3