Olin tänään ensimmäistä kertaa Makuja muualta -nimisellä seutuopiston ruokakurssilla, illan teemana oli tehdä ruokaa venäläisittäin. Seuraavilla kerroilla kokkaamme baltialaista ja Mannerheimin herkkuja. Ohjaajana toimi viime kevään kurssilta tuttu Marttojen erikoisneuvoja Tiina Anola-Pukkila, kiitos Tiinalle loistavasta ohjauksesta ja mukavista ohjeista! Huomasin kuvia koneelle ladatessani, että annoskuva sitten unohtui kaikessa kiireessä ottaa, jossa oli mm. blinit lisukkeineen jne.. Mutta toivottavasti näistä saisi jotain selvää.


Hapankaalipiirakka

Pohja
300 g voita tai margariinia
6 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
1 dl vettä
100 g juustoraastetta

Täyte
4 dl kermaviiliä (2 prk)
300 g juustoraastetta
4 kananmunaa
2 dl hapankaalia (valmista kaupasta tai itsetehtyä)
suolaa

Nypi voi ja vehnäjauhot sekä suola ryynimäiseksi seokseksi. Lisää juustoraaste ja vesi. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Painele taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Sekoita kaikki täytteen aineet keskenään ja levitä pohjan päälle. Paista 200 asteessa n. 30 minuuttia tai kunnes piiras on kullanruskea.


Hapankaalikeitto

200 g porkkanoita
400 g hapankaalia (kaupan tai omatekemää)
300 g makkaraa, esim. bratwurstia (sitä me käytimme)
2 tl öljyä
1½ l vettä
1 lihaliemikuutio
1 tl suolaa
smetanaa tarjoiluun

Kuori ja suikaloi porkkanat sekä paloittele makkarat. Jos hapankaali maistuu liian happamalta, huuhtele se siivilässä kylmällä vedellä. Kuumenna paistinpannulla tai paksupohjaisessa kattilassa tilkka öljyä, ruskista siinä makkarat ja kaali. Lisää porkkanasuikaleet pannulle/kattilaan ja hauduta hetki. Lisää vesi ja lihaliemikuutio. Anna hautua miedolla lämmöllä puoli tuntia. Tarjoa keitto smetanan ja oluen kanssa. Lisukkeeksi sopii hyvin myös ruisleipä.
Kurssilla teimme ohjeen kaksinkertaisena.



Silliä turkin alla

2 perunaa, kiinteää lajiketta
2 punajuurta
1 islannin silli siivottuna ja paloiteltuna (kuulin käytetyn matjessia)
1 iso sipuli silputtuna
2 omenaa raastettuna
2 keitettyä kananmunaa muussattuina
1 purkki majoneesia (ryhmä teki itse majoneesin, johon tuli 4 dl öljyä, ohjetta en tajunnut ottaa)
tilliä koristeluun

Keitä perunat kuorineen edellisenä päivänä. Keitä myös kokonaiset punajuuret kypsiksi. Kuori seuraavana päivänä kuori ja raasta perunat sekä punajuuret. Tätä reseptiä kokatessa kyllä perunat keitettiin kurssilla ja punajuuret taisivat ehkä olla niitä vakuumiin pakattuja. Joten ei tarvitse ihan orjallisesti noudattaa... Levitä raastetut perunat tarjoiluastian pohjalle (mieluusti lasinen, näkyy kauniisti kerrokset). Levitä perunan päälle ohut kerros majoneesia. Levitä kerros pieneksi silputtua silliä ja sen päälle kerros sipulisilppua. Sitten levitetään porkkanaraastetta, omenaraastetta ja punajuuriraastetta. Levitä päällimmäiseksi kerros muussattua kananmunaa ja koristele majoneesijuovilla sekä tillisilpulla. Anna makuuntua jääkaapissa, jopa 12 tuntia, mutta tänään tämä oli heti valmistuttua nautittavana.



Blinit, nopea versio sekä mätikastike

Blinitaikina
1 ½ dl maitoa
5 g hiivaa
½ tl suolaa
1 tl sokeria
1 dl kermaviiliä
1 dl tattarijauhoja
½ dl vehnäjauhoja
1 keltuainen
1 valkuainen
paistamiseen voita

Sekoita kädenlämpöiseen maitoon hiiva, suola, sokeri, huoneenlämpöinen kermaviili sekä tattari- ja vehnäjauhot tasaiseksi taikinaksi. Nosta kulho lämpimään vesihauteeseen turpoamaan (toinen hyvä paikka on mikro). Kun taikina on kohonnut, sekoita joukkoon keltuainen. Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi ja sekoita taikinaan varovasti nostellen juuri ennen paistamista. Paista ohukais/blinipannulla molemmin puolin voissa. Taikinasta tulee 20-24 bliniä.
Kurssilla teimme ohjeen kaksinkertaisena.

Blinien kanssa oli tarjolla mätikastiketta, smetanaa, venäläisiä suolakurkkuja, hunajaa. Oikeastaan lisukevaihtoehdot ovat loputtomia ja muunneltavissa esim. allergioiden takia, kuten mie olen mm. kalalle ja äyriäsille allerginen. Miun herkkua oli siis tuo smetana+hunaja+suolakurkku :P

Mätikastike
2 pientä sipulia
2 dl smetanaa
100 g mätiä (kurssilla oli kirjolohenmätiä)
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

Hienonna sipuli, sekoita ainekset smetanan joukkoon ja tarkista maku. Anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.



Pelmenit, näitä olin tekemässä

Taikina
1 kananmuna
2 dl vehnäjauhoja
½ dl kylmää vettä
1/4 tl suolaa

Täyte
½ sipulia
1 valkosipulinkynsi
2 tl öljyä
150 g naudan paistijauhelihaa
(2 rkl vettä)
½ tl suolaa
mustapippuria

Keittämiseen vettä + lihaliemikuutioita + mahdollisesti suolaa
Lisukkeeksi etikkaa + pippuria, smetanaa, sinappia, voisulaa

Sekoita kaikki taikinan ainekset keskenään kiinteäksi taikinaksi ja anna seistä liinan alla puoli tuntia.
Sekoita taikinan seistessä soseutettu/mahdollisimman hienoksi silputtu sipuli ja valkosipuli. Sekoita joukkoon tilkka öljyä ja mausteita, täyte saa olla melko vahvasti maustettua. Jos käytät nauta-sikaa, öljyn voinee jättää kokonaan pois. Vettä tulee lisätä, jos täyte on liian kovaa, mutta meillä se oli tarpeeksi kosteata, ettemme laittaneet ollenkaan.

Kauli taikinasta n. 4cm halkaisijaltaan olevia ohuita kakkaroita tai kauli se pelmenirautaa isommiksi levyiksi. Jauhoja voi joutua lisäämään taikinaan jo tekovaiheessa ja kaulinnassakin niitä kannattaa ripotella pöydälle kunnolla, ettei tartu kiinni.
Laita täytettä pieni nokare kaulitun pelmenikakkaran päälle ja nipistä reunat yhteen puolikuun muotoon. Ota "nurkista" kiinni ja taivuta ne yhteen, nipistä kiinni. Vaihtoehtoisesti voit käyttää pelmeni- tai raviolirautaa(muottia). Levitä ohueksi kaulittu taikina muottiin, laita nokareet täytettä koloihin ja levitä toinen taikinalevy päälle. Painele kaulimella pelmenit raudan läpi. Keitä valmiit pelmenit lihaliemikuutiolla ja suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Mittailimme keittoaikoja ja ne vaihtelivat kattiloittain, myös taikinan paksuudella ja pelmenin koolla oli vaikutusta. Mutta osviittaa voi antaa pelmenien nouseminen pinnalle. Keittoaika vaihteli muutamasta minuutista n. 15 minuuttiin... :D
 
Teimme taikinan kaksinkertaisena, täytteeseen meni 250 g lihaa ja muut tuplana. Ruokalusikallinen täytettä jäi vain yli! Kannattaa samalla vaivalla tehdä enempikin ja laittaa pakkaseen, niiden maku paranee vain pakastamisesta. Pakastetut raa'at pelmenit laitetaan kiehuvaan veteen ja keitetään kypsiksi. Venäjällä kaupoista voi ostaa pakastettuja pelmenejä irtotavarana tiskistä.



Pelmenitaikina muotin päällä, kolot paineltu täyteen lihatäytettä ja toista taikinalevyä levitetään päälle.



Painele kaulimella pelmenit raudan läpi, tosin voit joutua myös irrottelemaan jokaisen erikseen käsin, koska...



... pelmenit jäivät vähän rautaan kiinni. Sen takia me teimme vain yhden satsin pelmeneitä muotilla ja loput käsin, se taisi lopulta olla nopeampaa :D Kuten kuvista huomaa, pinnalta pelmenirauta on kuvioltaan kennomainen ja alta pyöreä.



Käsintehtyjä pelmeneitä, noita olisi voinut vielä valmiina pyöräyttää tortellinimaiseksi.



Gurjevin puuro

8 dl maitoa
50 g sokeria
1 tl suolaa
200 g mannaryynejä
40 g voita
4 valkuaista
80 g sokeria
50 g pähkinärouhetta
vaniljasokeria

Kuumaan maitoon sekoitetaan sokeri ja suola, sitten mannaryynit. Kun puuro sakenee, vähennetään lämpöä ja keitetään 10 minuuttia sekoittaen. Valmiiseen puuroon lisätään voi, sokerin kanssa vatkatut valkuaiset, pähkinärouhe ja vaniljasokeri hyvin sekoittaen. Puuro kaadetaan paistinpannuun tai muuhun matalareunaiseen uuninkestävään astiaan (esim lasinen, korkeareunaisempi piirakkavuoka). Pinta tasoitetaan ja pinnalle ripotellaan sokeria. Paistetaan grillivastuksen alla, kunnes sokeri sulaa kullan väriseksi. Puuro laitetaan kuumaan uuniin vielä n. 5 minuutiksi. Puuro koristellaan hedelmillä tai marjoilla ja pähkinärouheella. Puuro tarjoillaan kylmänä maidon kera.
 

Loppuyhteenvetona kerrasta, että kannattaa ehdottomasti kokeilla hapankaalia muutenkin kuin suoraan purkista, maku on niiiiin erilainen valmistettuna! Tuo piirakka oli ihan älyttömän hyvää. Blinit veivät kielen mennessään ja niitä on pakko päästä itsekin kokeilemaan ison lisukevalikoiman kanssa - kannattaa muuten sitten varata smetanaa tarpeeksi... Oli mukava päästä tekemään pelmenejä, koska miuta on jo pitkään kiinnostanut tehdä ravioleja tms. Tämä oli aika lähellä sinnepäin ja sai tuntumaa myös muotteihin, ehkä luotan ennemmin kuitenkin käsillä tekemiseen. Mannajälkkäri oli jännä kokemus, ehkä maitoa ei tarvitse lisätä tekovaiheessa enempää ettei tule lopputuloksesta liian kostea. Pelmenit kannattaa maustaa hyvin ja keittoliemen tulee olla vahvaa, muuten maku jää liian valjuksi. Ah, niin hyvää kaikki! Suosittelen kokkailemaan :)

Ryhmämme on mukava ja kaikki herkut valmistuivat todella nopeasti - pelmenien keittoa lukuunottamatta. Saimme seuraamme kaksi mukavaa espanjalaista nuorta, joille sitten käänsimme ohjeet ja tekovaiheet englanniksi. Kokkailin heidän kanssaan tänään pelmenejä, onneksi on tullut katsottua ulkomaisia kokkausohjelmia, että edes jotain osasin sönköttää... Mukavaa oli kyllä kaikin puolin ja onneksi myös espanjalaisnuoret viihtyivät ja tykkäsivät ruoasta, vaikka esim. hapankaali olisi voinut säikyttää jo pelkällä tuoksullaan. Odottelen jo innolla ensi viikkoa! :)