Lähi-Valtsussa silmiini osui iso smetanapurkki -30% tarralla varustettuna. Koska tuollaista ihmettä en ollut nähnyt, siis sitä isoa smetanapurkkia, niin pakkohan se oli napata mukaan. Ja tietenkin siitä piti sitten leipoa piirakkaa. Melkoisen tuhti eväs tuli väkerrettyä, silä täytteeksi laitoin metukkapaketin loput ja vapun alla kaupasta hävikiltä pelastetut Västerbottensostit. Bongasin nimittäin erään kaupan hyllyltä laatikollisen juustoa, jonka päiväys oli menossa vanhaksi ja kysyin, saako tästä mahdollisesti alennusta, jos vaikka kävisi kaupaksi pilaantumisen ja roskiksen sijaan. Saihan sitä, joten nappasin pari pussia alennushintaista raastetta mukaan ja laitoin ne odottamaan parempia kokkausaikoja pakastimeen. Toinen pussi on vielä käyttämättä, joten ajattelin tehdä siitä ihan vaan juustopiirakkaa kerman kanssa.

1 pakastepiirakkataikina
200 g metwurstia
½-1 punainen paprika
1 pieni sipuli
100 g västerbottensostia (tai jotain muuta juustoa)
350 g smetanaa
4 kananmunaa
3 rkl sitruunamehua
suolaa
reilusti mustapippuria
kuivattua ruohosipulia
 
Sulata taikina ja taputtele se piirakkavuokaan. Esipaista pakkauksen ohjeen mukaan tai jos esipaistoa ei tarvita, anna piirakan odottaa täytteen valmistamisen ajan. Hienonna paprika ja metwursti pieneksi kuutioksi, silppua sipuli. Sekoita ainekset yhteen ja levitä pohjan päälle. Ripottele pinnalle juustoraaste. Sekoita smetanaan kananmunat, sitruunamehu ja mausteet, maista ja mausta tarvittaessa lisää. Mielestäni vaati pippuria melko reilusti. Kaada liemi vuokaan täytteiden päälle ja heiluttele vuokaa, että liemi leviää tasaisesti kaikkialle. Paista 200-asteisess uunissa, kunnes täyte on hyytynyt ja pinta on saanut kauniin värin. Anna jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua. Tarjoa lisänä raikasta salaattia.
 
Ihanaa! Tuhtia, mutta hyvää ja tasapainoista. Västerbottensost muistuttaa vähän parmesaania, kohtuullisen vahvaa ja hyvää. Koska metukka on maultaan voimakasta, vaatii se myös muita ronskeja makuja kaverikseen. Ja pippuria, sitä tosiaan upposi paljon, mutta ei se lopputuloksessa hallinnut. Smetanan kermaisuuskin, vaikka olikin vain 20% rasvaa, vaatii oman taittonsa ja siksi laitoin täytettä raikastamaan sitruunaa. Sitruuna taittaa hieman rasvaisuutta ja tuo pientä terää, muttei sitä varmasti kukaan sieltä maistamalla huomaisi. Kannattaa kokeilla piirakkatäytteessä! Metwurstin tilalla voi käyttää vaikka kinkkua tai broileria.