Tein kaalikääryleitä syksyllä ihanasta tuoreesta kaalista, neuvoa kysyin vähän mummilta, mutta muuten aivan omasta päästä sävellettyä on. Hyviä olivat ja maut olivat tasapainossa, kaalikääryleet ovat aivan loistavaa kotiruokaa! Onpahan taas toteutettu yksi asia to do -listalta pois :) Suosittelen kaalikääryleiden tekemistä, vaikka vähän aikaa viekin.

1½ kg kaali
1 lihaliemikuutio + vettä

1½ dl puuroriisiä
1 lihaliemikuutio + vettä

400 g naudan paistijauhelihaa
2 sipulia
korppujauhetta
jauhelihamaustetta
mustapippuria
suolaa
1 kananmuna
100 g voita
1 dl siirappia

kaalin keitinlientä
2 dl kuohukermaa
tummaa kastikesuurusta
(suolaa, mustapippuria, kuohukermaa)

tarjoiluun perunamuusia ja tuoreista karpaloista sokeriripauksen kanssa tehtyä tuoresurvosta

Keitä puuroriisi lähestulkoon kypsäksi lihaliemellä maustetussa vedessä. Keitä toisessa kattilassa vettä, lisää lihaliemikuutio ja kaali. Keitä kaali kypsäksi ja irrota lehdet varovasti erilleen lautaselle. Mikäli kaali ei mahdu kokonaan veteen, pyörittele kaalia ja irrota lehdet, heti kun ne antavat periksi. Toimi näin, kunnes kaikki lehdet ovat irti. Keitä irrotettuja kaalinlehtiä muutama kerrallaan hetkinen kiehuvassa vedessä, mikäli ne eivät ole tarpeeksi taipuisia. Mulla ainakin meni aikaa lehtien kanssa...

Sekoita raa'an jauhelihan joukkoon hienoksi silputtut sipulit, kypsä riisi, jauhelihamaustetta, ripsaus mustapippuria ja hieman suolaa. Lisää myös kananmuna tai kaksi sekä korppujauhetta. Anna turvota hetki ja kääri täytettä reilu ruokalusikallinen per kaalinlehti. Mie käärin kääryleiksi niin, että ensin laitoin toiseen päähän nökösen täytettä, taitoin pitkät reunat keskelle ja täytepään myös, sitten taittelin kääryleeksi. Valmiit kääryleet laitetaan voideltuun vuokaan ja päälle kaadetaan sulasta voista ja siirapista tehty haudutusliemi. Lisäksi voi pohjalle kaataa myös n. 2 dl kaalin keitinlientä, koska haudutusliemestä tehdään kastike. Kun kääryleet ovat saaneet hieman väriä, sivele pintaan vuoan pohjalta lientä. Tee näin pari kertaa paiston aikana. Lisää vuokaan kermapurkki, kun kääryleet alkavat olla melkein valmiit. Anna kääryleiden ruskistua kunnolla ja ota uunista pois. Laita kääryleiden päälle tarvittaessa foliota. Uunissa kääryleet olivat varmaan n. 1½ tuntia... Aikaa en enää muista.
Valuta liemi siivilän kautta kattilaan ja kiehauta. Tarkista maku, lisää tarvittaessa mausteita ja kermaa, suurusta valmiilla kastikesuuruksella ja kiehauta. Tarjoile kastike kaalikääryleiden, muusin ja karpaloista tehdyn tuoresurvoksen kera.

Ekoiksi kaalikääryleikseni olivat oikein onnistuneita :) Koska aikaa niiden tekemisestä on jo vierähtänyt, en muista tarkalleen mittasuhteita täytteeseen, mutta sitä saa olla melko paljon. Käytin mahdollisimman monta lehteä, täytettä jatkamalla olisi enemmänkin tullut. Täytteeseen jos olisi käyttänyt nauta-sikaa, se olisi saattanut olla hieman enemmän murekemaisempi, eikä ihan niin irtonainen. Kastike oli todella intensiivisen makuista ja tummaa, hyvää. Lähetin perheelle maistiais-kääryleet ja kovasti tykkäsivät, lisäksi mulle jäi vaikka kuinka paljon pakastimeen :)


Keitä kaali tarpeeksi isossa kattilassa :)


Täytä pehmenneet kaalinlehdet jauhelihaseoksella ja laita voideltuun vuokaan.


Kaada kääryleiden päälle voi-siirappiseosta ja valuta pohjalle kaalin keitinlientä.


Paista uunissa kauniin tummanruskeiksi, valuta paistoliemi kattilaan ja tee siitä kastike. Valmistele annos.