Isä teki kuusenkerkkäsiirappia parisen viikkoa sitten maalla ja mie sain kanssa tuollaisen purnukan pohjan makoisaa sitä. Kuusenkerkkäsiirapissa on todella jännä, hieman metsäinen maku. Sellainen vähän kirpakka, todella hyvä. Jos joku ei ole kuusenkerkkäsiirappia vielä maistanut, niin kannattaa jostain hankkia käsiinsä tai tehdä vaikkapa itse. Kannattaa kerralla keitellä kaksinkertainen annos, maistuu hyvältä vaikkapa puuron päällä tämä siirappi. Ja onhan se mukava keitellä omista aineksista, jotka on suunnilleen ilmaisia, omia säilykkeitä :)

1 l nuoria, vihreitä, pehmeitä kuusenkerkkiä
1 l vettä
1 kg sokeria

Kerää puhtaalta paikalta nuoria, pehmeitä vaaleanvihreitä kuusenkerkkiä, eli uutta kasvua. Huuhtele ja laita kattilaan veden kanssa, kiehauta (älä keitä) ja anna seisoa yön yli huoneenlämmössä. Yön aikana vesi muuttuu harmaaksi. Siivilöi vesi kattilaan ja laita joukkoon sokeri. Keitä hiljalleen siirapiksi, kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siirappi muuttuu tummemmanpunaiseksi ja kiinteämmäksi, mitä pidempään sitä keittää. Purkita ja säilytä viileässä.

Oli hyvänmakuista, sellaista kun jostain ostettunakin maistuu. Helppo ja nopea on tehdä, jos sattuu lähellä olemaan sopivia kuusia. Ja maanomistajan luvanhan se taitaa vaatia, että saa kerkkiä kerätä. Siirappia voi käyttää monella tapaa, herkullinen maku tulee esille hyvin vaikkapa vaniljajäätelön kaverina. Kannattaa kuoria vaahto hyvin pois, se sisältää homeitöitä, siitepölyä ja muita "epäpuhtauksia", joka taas heikentää siirapin säilyvyyttä ja koostumusta. Säilyvyydestä en vielä osaa sanoa mitään, mutta veikkaisin ettei ihan hetkessä pilaannu :)