Kaalilaatikko, kuten muutkin kaaliruoat, ovat hyviä ja varsinkin näin syksyllä myös edullisia. Ostamani vajaan kilon painoinen kaali maksoi n. 70 senttiä ja toisessa kaupassa kilohinta oli vielä parikymmentä senttiä alhaisempi. Nyt kun on pitkästä aikaa tehnyt kaalilaatikkoa, voisi seuraavalla kerralla, mielellään mahdollisimman pian, kokkailla kaalikääryleitä. Pitkään hauduttaminen toimii ainakin kaalilaatikossa. Kunnon kotiruoka kunniaan! :)

900 g keräkaalia
3 sipulia
lihaliemikuutio + vettä
1½ dl puuroriisiä
loraus härkä-punaviinifondia + vettä (tai 1 lihaliemikuutio) 
250 g naudan paistijauhelihaa
aromimaustetta (maustepörssi)
jauhelihamaustetta (maustepörssi)
2 rkl meiramia
mustapippuria
1 rkl soijakastiketta
tarvittaessa suolaa
2 dl kermaa
½ dl siirappia
voita
tarjoiluun mustaherukka- tai puolukkahilloa/pihlajanmarjahyytelöä

kurkun, tomaatin ja paprikan päällä oleva marinoitu sipuli
1 pieni kesäsipuli
1 rkl punaviinietikkaa
½ rkl oliiviöljyä
1 tl sokeria
½ tl suolaa
mustapippuria

Silppua kaali ja sipulit pieneksi silpuksi ja keitä ne kypsäksi lihaliemellä maustetussa, niukassa vedessä. Vettä siis ison kattilan pohjalla muutama sentti, eikä kattilassa kantta, että haihtuu kunnolla ylimääräiset. Keitä myös riisi lihaliemellä maustetussa vedessä kypsäksi. Ruskista jauheliha omassa rasvassaan ja mausta runsaasti, maku mietonee kun sekoittaa loputkin aineet joukkoon. Sekoita maustettu jauheliha riisiin ja kun kaali-sipuliseos on kypsää ja melkein kaikki neste on haihtunut, lisää riisi-sipuliseos kattilaan. Sekoita tasaiseksi, maista ja mausta tarvittaessa lisää. Lisää joukkoon myös soija, kerma ja siirappi. Seos saa olla kohtuullisen löysää, ettei lopputuloksena ole liian kuivaa ruokaa. Kaada kaalilaatikko isoon uunivuokaan, laita pinnalle pieniä voinokareita ja ohuita siirappiraitoja. Paista 175-asteisessa uunissa n. 1,5 tuntia. Mikäli pinta uhkaa tummua liikaa tai vuoka kuivua, lisää nestettä tai peitä foliolla. Tarjoile mieleisen hillon tai survoksen kera.

Paloittelin lautaselle vielä tomaattia, kurkkua ja paprikaa, joiden päälle laitoin pienestä sipulista tehdyn marinoidun sipulin, joka ajoi samalla kastikkeen virkaa. Silppua sipuli hienoksi silpuksi, sekoita kaikki aineet kahvikupissa keskenään ja anna maustua vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua. Hyvää ja mukavan kirpakkaa.

Kaalilaatikko oli todella hyvää ja mehevää! Koska kaikki oli kypsytetty jo ennen uuniakin, teki uuni ruoasta entistä maukkaampaa ja oikein pehmoista, suorastaan suussasulavaa. Eikös vanha sanonta kuulu "ken keitetyn paistaa, se makealta maistaa"? :) Jos joku tykkää lihaisammasta ruoasta, voi jauhelihaa käyttää 400g ja lihattomat taas soijarouhetta. Miulle sopiva määrä oli tuo. Muistin jopa laittaa meiramia ruokaan, joka sopikin oikein mainiosti tähän. Onhan se toki perinteinen kaalimauste. Mie en ole hirveästi puolukan pauloissa, niin laitoin sitten mustaherukkahilloa kaveriksi, sopi oikein hyvin. Ja kun se loppui, löytyi kaapista vielä purkinjämät pihlajanmarjahyytelöä, sekin oli sopivan kirpakkaa tähän. Ja miksei myös pelkkä voisilmä toimisi hyvin! Tästä sai kahdeksi päiväksi ruokaa ja kolme isoa annosta vielä pakkaseenkin, niin voi ottaa sitten vaikka töihin evääksi. Tämmöistä ruokaa kannattaakin samalla vaivalla tehdä isompi määrä ja pakastaa. Eikun vaan kaalinkerä kaupasta kainaloon ja kaalilaatikkoa tekemään! :)