502371.jpg

Kuvassa olevat astiat ovat 1900-luvun alkupuolelta, Arabian "Kesäkukka"-sarjaa.
EDIT: tarkkaa vuosilukua ei ole tiedossa, mutta ennen 50-lukua näiden pitäisi olla valmistettu. Täytynee selvittää asiaa, kunhan kerkeän!


Vanhan ajan salaatti
Lampaanpaisti
Kahvi-kermakastike
Valkosipulikermaperunat
Minttuhyytelö
Vesi


Lammas ~ 2kg luullinen lampaanviulu
marinoitiin seoksessa, jossa oli 1 dl ruokaöljyä, vahvaa kahvia n. 1 dl, 15 valkosipulinkynttä murskattuna, 1 rkl rosmariinia, 1 rkl timjamia, rouhittua pippuriseosta, 2½ tl suolaa, loraus soijakastiketta, 1½ rkl hunajaa. Anna maustua paistopussissa 3 vuorokautta välillä käännellen. Ennen paistoa pyyhi lampaasta ylimääräinen marinadi pois ja laita lammas uuteen paistopussiin ja pussi vuokaan. Paista lammasta  175 asteessa (kiertoilmauuni) kunnes lampaan sisälämpö on n. 80-85 astetta. Näin saat ylikypsää, mutta mehevää lammasta. Paiston jälkeen poistettiin lammas pussista ja otettiin paistoliemi talteen siivilöitynä. Nosta uunin lämpötilaa hieman ja kuivata lihan pintaa hetken aikaa uunivuoassa. Nosta vuoka uunista ja kääri liha folioon ja paksuun pyyheliinaan. Anna makujen tasaantua kunnes perunat ovat kypsiä. Tee sillä välin kastike valmiiksi ja juuri ennen tarjoilua, leikkaa liha ohuiksi viipaleiksi.

Valkosipulikermaperunat
Kuori ja viipaloi perunat ja lado niitä voideltuun uunivuokaan tasaiseksi kerrokseksi. Mausta jokainen kerros reilulla suolalla ja valkosipulitahnalla.Valkosipulitahnaan tarvitset n. 20 kynttä valkosipulia (tai makusi mukaan), suolaa, lorauksen öljyä ja kermaa. Kaada vuokaan 2dl kuohukermaa, ½ purkkia ruokakermaa ja hieman vettä. Meidän annoksessamme oli nestettä n. 4-5dl ja perunoita noin 1,5 kg.  Paista vuokaa lampaan kanssa uunissa miedohkolla lämmöllä ja otettuasi lampaan pois uunista, nosta lämpötilaa vajaaseen 200 asteeseen. Kunnes perunat ovat melkein kypsiä, lisää pinnalle pari kourallista raastettua punaleima-emmentalia ja edamia. Anna pinnan saada nätti kullanruskea väri ja ota hautumaan folion alle hetkeksi ennen tarjoilua.

Kahvi-kermakastike
Siivilöi paistoliemi paksupohjaiseen kattilaan. Lisää vahvaa keitettyä kahvia 2-3 kahvikupillista. Suurusta liemi 3 rkl Maizenaa ja 1½ dl kermaa. Valuta suurus ohuena nauhana koko ajan sekoittaen ja anna kiehua kovahkolla lämmöllä 3 minuuttia, laske lämpötilaa ja anna hautua, kunnes ruoka on valmis tarjoiltavaksi.
Lampaan hyvä maku tulee sopivasti esille ja kahvi kuuluu olennaisena osana kastiketta. Muita mausteita ei kastike enää tässä vaiheessa mielestämme vaadi.

Vanhan ajan salaatti
Revi lehtisalaattia salaattikulhon pohjalle, lohko 3 tomaattia ja puolikas kurkkua sekä kuutioi 1 punainen paprika. Sekoita kermaviilipurkilliseen reilu 1 rkl vahvaa sinappia, ½ tl suolaa ja ½ tl sokeria. Rouhi joukkoon mustapippuria makusi mukaan ja anna maustua hetken jääkaapissa. Keitä 4 kananmunaa kovaksi ja jäähdytä nopeasti. Kuori ja viipaloi kananmunat leikkurilla. Sekoita salaattipohjan joukkoon kermaviilikastike ja lisää sen jälkeen kananmunat, älä sekoita liikaa ettei kananmuna muussaannu liikaa. Tarjoile mahdollisimman kylmänä! Voit koristella salaatin muutamalla renkaalla kananmunaa.

Minttuhyytelö
Baxtersin taattua laatua. Kirkas, raikas ja minttuhiutaleinen. Sopivan kirpeän makea, sopii täydellisesti lampaan kanssa. Olisi voinut laittaa pienen lusikallisen kastikkeeseen sulamaan...

Kokoa annos valkosipuliperunoista, lorauta päälle ja lautaselle kastiketta ja nosta pari ohueksi viipaloitua lammassiivua nojaamaan perunoihin. Koristele nokareella minttuhyytelöä ja tarjoile juomana raikasta vettä tai mieleistäsi punaviiniä, joka ei kuitenkaan peitä lampaan hienoja aromeita.


Lammas oli ihanan kypsää, kesti hyvin koossa ja maistua hyvälle. Valkosipulikermaperunat olivat taattua laatua ja vanhan ajan salaatti sopi hyvin tarjoiluihin, kananmunat ovat olennainen osa pääsiäistä! Ilman minttuhyytelön tuomaa vivahdetta ruoka ei olisi ollenkaan samanlainen. Kastike oli parasta, mitä olemme tähän mennessä tehneet - kiitos loistavan lampaanlihan ja marinadin. Maut tukivat toisiaan ja kokonaisuus on mahtava. Pääsiäislammas on vuoden kohokohta ja hienointa kotona tehtyä juhlaruokaa, ainakin miun mielestä.

Niille, jotka eivät uskalla/halua maistaa lammasta tai ovat kuulleet kauhutarinoita villasukalta maistuvasta lampaasta : älkää uskoko, ennenkuin maistatte!
Ehkä joskus 50-luvulla lammas on voinut maistua pahalta, mutta se johtui puutteellisesta ja väärästä käsittelytavasta. Kaupasta saatava lammas, niin suomalainen kuin ulkolainenkin, on laadukasta ja hintakaan ei ole kovin paha. Uunissa paistopussissa valmistaminen on siistiä, helppoa ja kätevää, eikä oikein ole mahdollisuutta edes epäonnistua. Suosittelen kuitenkin ostamaan sisälämpömittarin!

Toivottavasti lammasta syötäisiin muulloinkin, kuin pääsiäisenä, sillä se on aivan ihanaa. Lisukkeita ja mausteita vaihtamalla lammaskin muokkautuu muuksi, kuin ylläolevaksi perinteiseksi valkosipuliseksi...