Pääsimme kollegoiden kanssa joulukuussa työmatkan yhteydessä myös virkistäytymään, eli  ravintola Shakeriin opettelemaan oikeaoppista cocktailien tekemistä Tony Klärckin johdolla. Tässä postauksessa on koottuna nopeasti maistelemamme juomat, joten määrissä tai ohjeissa voi olla pientä heittoa, samoin kuvat on mitä on - pääasia että jotain sai tallennettua illasta. Meillä ainakin oli ihan mielettömän upeat 2 tuntia, sillä taidokkaan johdatuksen ja opastuksen kautta pääsimme näkemään myös tyylikästä flairausta niin Tonyn kuin maailmantasollakin kunniaa niittäneen suomenmestarin johdolla. Oli ihan mielettömän upeannäköistä ja hienoa! Meille kerrottiin juomien historiasta ja taustasta sekä luvattiin kahdessa tunnissa opettaa 6000 drinkkiä. Helppoakos tuo meille oli ;)

Tässäpä cocktaileja, olkaa hyvä :)
 
Daiquiri

 

Daiquiri
4 cl vaalea rommi
1 cl sokeriliemi
2 cl sitruunamehu

 

Sheikataan ilman jäitä lasiin. Koristellaan appelsiiniviipaleella, jossa välissä säilykirsikka.
 
Gin Fizz näyttää about samalta kuin daiquiri

 

Gin Fizz
2 cl sitruunamehu
1 cl sokeriliemi
4 cl gin
4-6 cl soodavesi

 

Sheikataan ilman jäitä lasiin. Koristellaan appelsiiniviipaleella, jossa välissä säilykirsikka.

 

Caipirosca
 
Caipirosca
½ lime
1½ rkl sokeria
4 cl koskenkorva

 

Lime paloiteltuna ja sokeri murskataan lasissa, kaadetaan viina päälle ja sekoitetaan. Tarjoillaan matalasta on the rocks –lasista.

 

Caipirinha
 
Caipirinha
½ lime
1½ rkl ruokosokeria
4 cl cachaca

 

Lime paloiteltuna ja sokeri murskataan lasissa, kaadetaan viina päälle ja sekoitetaan. Tarjoillaan matalasta on the rocks –lasista.

 

Mojito
 
Mojito
2 cl sitruunamehu
tuoretta minttua (voi käyttää varsineen)
1½ rkl sokeria
jääpaloja
4 cl vaalea rommi
soodavettä

 

Riko lasissa mintun rakenne sokerin ja sitruunamehun kanssa. Lisää lasiin jääpalat, rommi ja sooda, sekoita.

 

Eurooppalainen mojito
 
Eurooppalainen mojito
½ lime
tuoretta minttu
1½ rkl ruokosokeria
jäämurska
4 cl tumma rommi

 

Riko lasissa mintun rakenne sokerin ja sitruunamehun kanssa. Lisää lasiin jäämurska, rommi ja sooda, sekoita.

 

Karpalo caipirosca
 
Karpalo caipirosca
½ lime
2 rkl karpaloita
4 cl puolukkalikööri
jäämurska

 

Murskaa lasissa lime ja karpalot, lisää päälle puolukkalikööri ja jäämurska.

 

Passion Mojito Royal
 
Passion Mojito Royal
1½ rkl tuoretta passiohedelmää
2 cl passiosiirappi
tuoretta minttua
jäämurska
2 cl vaalea rommi
shampanja

 

Murskaa lasissa minttu, lisää passiohedelmää ja –siirappia. Lisää lasiin jäämurska, rommi ja täytä lasi shampanjalla.

 

Ultimate Mojito
 
Ultimate Mojito
½ lime
tuoretta minttua
tuoretta kurkkua
2 cl passiosiirappi
jäämurska
4 cl tummahkoa rommia (ei siis vaalea tai tumma, vaan siltä väliltä)
ginger ale

 

Murskaa lasissa lime, minttu ja kurkku. Lisää passiosiirappi, jäämurska, rommi ja täytä lasi ginger alella.

 

Sininen jääkarhu
 
Sininen jääkarhu
2 cl sitruunamehu
2 cl sokeriliemi
2 cl ginger ale

2 cl sininen likööri (bolls blue)

2 cl vaniljavodka
jäämurska
soodavesi

 

Sekoita kaikki juomat lasissa, täytä (hurricane)lasi jäämurskalla ja soodavedellä.

 

Sweet Manhattan
 
Sweet Manhattan
1 cl vermutti
2-5 tippaa angostura

Sekoita shakerissa jäiden kanssa, siivilöi jalalliseen leveään cocktail-lasiin. Jäähdytä lasi jääpaloilla ennen täyttöä ja ravistele sulamisvesi pois!

 

Kirsikka-viski Collins

Kirsikka-viski Collins
2 cl sitruunamehu
kirsikkasiirappi
2 cl Jim Beam  -viski
2 cl granaattiomenalikööri
(tästä varmaan puuttuu mikseri, soodavesi)

 

Ravista ainekset shakerissa jäiden kanssa ja siivilöi lasiin jääpalojen päälle, jos tulee mikseriä, lisää se ravistamisen jälkeen lasiin.

Vanilja Margarita

 

Vanilja Margarita
2 cl limemehu
1 cl vaniljasiirappi
1 cl triple sec
3 cl tequila

 

Ravista shakerissa jäiden kanssa, kaada jäillä viilennettyyn margaritalasiin.

 

Frozen Margarita

Frozen Margarita
1 säilykepersikka
2 cl sitruunamehu
sokeriliemi
2 rkl tuoretta passionhedelmää
2 cl persikkalikööri
jääpalat

 

Laita kaikki ainekset blenderiin ja aja tasaiseksi juomaksi. Kaada margaritalasiin.


Golden Cosmopolitan 

 

 

 

 
Golden Cosmopolitan
2 cl sitruunamehu
3 cl vodka
1 cl cointreau

siivu appelsiinin kuorta

 

Ravista juomat shakerissa jääpalojen kanssa ja siivilöi jäähdytettyyn lasiin. Ota siivu pestyä appelsiinin kuorta ja lämmitä sitä esim. sytkärillä, kunnes puristettaessa neste/öljyt syttyvät palamaan. Haistat tässä vaiheessa appelsiinin voimakkaan tuoksun. Sivele poltettua kuorta lasin reunoihin ja tiputa koko kuoripala lasiin. Varo polttamasta sormia!

 

Bull Shot

Bull Shot
2½ rkl lihaliemijauhe
1 rkl worcestershire-kastike
1 cl sitruunamehu
1 cl tabasco
8 cl vesi
mustapippuri
4 cl vodka

 

Ravista erittäin voimakkaasti ainekset sekaisin shakerissa, lihaliemijauheen tulee liueta nesteisiin kunnolla.  HUOM: worcestershire sisältää anjovista, joten ei sovi kala-allergikoille!

 

Banaani-suklaapirtelö

Banaani-suklaapirtelö (alkoholiton)
1 pallo vaniljajäätelöä
¼ banaani
4 cl banaanipyre
4 cl maito
2 rkl suklaa (sulaa/juoksevaa)
jäämurska
4 cl omenamehu

 

Laita kaikki ainekset blenderiin ja aja tasaiseksi seokseksi. Koristele lasi valuttamalla juoksevaa suklaata lasin sisäreunaan lasia pyörittämällä. Kaada juoma varovasti lasiin, ettei koristelu leviä.

A2 rakennusvaiheessa, saimme myös itse mennä tiskin taakse harjoittelemaan tai kokeilemaan, mitä tapahtuu kun itse pääsee baarikärpäsen taivaaseen

A2 valmiina

 

A2
1 rkl passionhedelmä
1 cl sitruunamehu
1 cl omenasiirappi
3 cl absintti
1 cl persikkalikööri
ginger ale

 

Rakenna juoma järjestyksessä kerroksittain hurricanelasiin jäiden päälle. Kaada viimeisenä ginger alea varovasti lasi täyteen.

Tequila Sunrise syntyi tequilanystävän käsissä

 

Tequila Sunrise
punainen grenadiini
4 cl tequila
appelsiinimehu

 

Kaada lasi lähes täyteen jäämurskaa. Kaada pohjalle punaista grenadiinia, mittaa tequila ja kaada lasi lähes täyteen appelsiinimehua. Työnnä pitkä sekoituslusikka lasin pohjalle ja nostele varovasti muutaman kerran, että saat grenadiinin hieman sekoittumaan appelsiinimehuun ”auringonnousuksi”. Täytä tarvittaessa lasi jäämurskalla ja appelsiinimehulla, jos juoma vajosi liikaa sekoittaessa.

Värisuora melkein valmiina, hienosti kerrokset erottuvat toisistaan!

Valmis!

 

Kollegan värisuora
vihreä grenadiini
2 cl bolls blue
4 cl mustikkakeitto
2 cl vodka
soodavesi/sprite mikseriksi

 

Täytä lasi jäämurskalla. Kaada lasin pohjalle vihreää grenadiinia, seuraavaksi bolls blue, lorauta reilusti mustikkakeittoa ja lisää pinnalle vodka. Täytä lasia tarvittaessa mikserillä.

Tältä puuttui muistiinpanoista nimi, mutta kutsutaan sitä vaikka shampanjaksi ja raparperiksi ainesosien mukaan

 

Shampanjaa ja raparperia
raparperisiirappi
2 cl campari
karpalo
shampanja

 

Sekoita ravistimessa siirappi ja campari. Laita siivilään karpalot, murskaa ne tarjoilulasiin niitä samalla painelemalla. Siivilöi ravistimen sisältö cocktail-lasiin ja sekoita punertava seos sekaisin. Kaada kierrevartista sekoituslusikkaa pitkin shampanjaa varovasti lasiin, etteivät kerrokset sekoitu keskenään.

 

Red eye, bongaa keltuainen

Red eye

1 cl sitruunamehu

worcestershire-kastike

Tabasco

mustapippuri
suola
2 cl vodka
tomaattimehu
kananmuna
maissiolut

 

Sekoita kaikki ainekset tomaattimehua, maissiolutta ja kananmunaa lukuun ottamatta shakerissa. Kaada juoma lasiin, pidennä tomaattimehulla ja maissioluella ja riko kananmuna hajottamatta keltuaista mukaan.

Tässä vielä muutama kuva illan ajalta

Flairtending eli flairaus, Tonyn taidonnäyte

Oikeaoppinen shampanjan valuttaminen kierrelusikan vartta pitkin

Valot sammuksiin ja viinakset palamaan! Tony kaataa palavaa alkoholia pienestä kattilasta toiseen, näytti livenä tosi upealta mutta yritäppä ottaa siitä kuva... :D

Koulutusosion päätyttyä ravintola avautui muillekin asiakkaille ja saimme vielä hetken nauttia tunnelmasta ja cocktaileista. Etualalla taitaa olla miulle karhunvatukkasiirapista tehty juoma, Kir Royal shampanjalasissa, vasemmalla pinkki lienee Paris Hilton (sisältänee jätskiä, muttei Valiumia;)), takana Frozen Margarita ja tuo tumma, ei mitään havaintoa - ellei se sitten ole se karhunvatukkajuoma ja tuo kirkkain punainen Hell's inki. Ja miespuolinen jäsen kyllästyi cocktaileihin ja vaihtoi olueen.

Cocktail-koulutus oli kokemuksena ihan äärettömän hieno, sillä harvoin pääsee nauttimaan hienoja cocktaileja sekä monipuolisia valikoimia katsastamaan. Oli jos jonkinmoista pyrettä, sosetta, siirappia ja likööriä... Ja ihan mieletön ammattitaito! Kaikkia illan juomia saimme maistaa, esittää omia toiveita tai kysellä juomista. Oli kyllä huippua, kannattaa ehdottomasti kasata vaikka kaveriporukka ja mennä Shakeriin, hinta ei ollut todellakaan paha :)

Kiitos rakkaat kollegat ja mahtava Shakerin porukka! :)