Sain vanhemmiltani pienen määrän uunissa kuivattuja tatteja. Tykkään sienistä, joten tämmöinen oli oikein mukava yllätys maanantai-aamuna, kun isä ilmestyi purkin kanssa työpaikkani eteen :) Tatteja oli tullut ihan mukavasti viikonloppuna ja viime viikon loppupuolella, joten vanhemmat kokeilivat kuivata osan. Muita sieniäpä sitten ei olekaan näkynyt, kun koko kesä oli äärimmäisen kuiva ja sateita tuli vasta ihan loppukesästä. Kantarelleista ja mustatorvisienistä voinee siis vain haaveilla. Kuivaaminen sopii tällä ohjeella muillekin sienille, kuten kantarelleille, torvisienille, suppiksille jne. Kolme isoa pellillistä sienisiivuja kuivui suolakurkkupurkilliseksi, mutta kuivattuina sieniä ei tarvita kuin pieni määrä tuomaan paljon makua. Ajattelin laittaa näitä tatteja joko lihapullataikinaan tai tehdä soppaa. Oliskos teillä vinkkejä, miten kuivattuja sieniä kannatttaisi käyttää? :)

tatteja (tai muita sieniä)
leivinpaperia
purkkeja tai paperipusseja säilytykseen

Putsaa sienet huolellisesti, käytä vain hyvälaatuisia sieniä ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi leivinpaperin päälle pellille. Älä laita sieniä päällekkäin. Laita pellit uuniin 50 asteen lämpötilaan, laita puinen kapusta tai lasta uuninluukun väliin, että luukku ja jää raolleen ja kuivata sienisiivuja vähintään yön yli uunissa. Älä nosta lämpötilaa, ettei sienet paistu. Valmiit sienet ovat ilmankevyitä, murenevia ja kuivan tuntuisia. Ennen käyttöä kuivatut sienet voi liottaa kiehuvan kuumassa vesitilkassa (tai miksei vaikka lihaliemessä) pehmeämmiksi tai ne voi murustaa suoraan esim. lihapullataikinaan. Liotusvettä ei kannata heittää pois, vaan hyödyntää esim. keittopohjana tai korppujauhojen turvotusnesteenä.

Kylläpä ne hupenevatkin pieneen tilaan! :) En tiedä ovatko muut huomanneet, mutta ainakin miun mielestä kuivatut tatit tuoksuvat erittäin voimakkaasti, jopa sen verran tehokkaasti että purkkia ei tee asiakseen mieli nuuhkia. Sienten kuivaaminen tuntuu olevan vanha säilöntämenetelmä suolaamisen lisäksi, ainakin noista 100 vuotta vanhoista keittokirjoistakin on kuivattujen sienten ohjeita bongailtu. Täällä Pohjois-Karjalassa sieniä on aina pidetty hyvänä ruokana ja käytetty niitä paljon muiden metsän antimien ja rikkaan piirakkakulttuurin rinnalla, mutta esim. Länsi-Suomessa sieniä ei pidetty ihmisravintona, vasta ilmeisesti sotien jälkeen "vauraammassakin" Suomessa yleistyi sienten käyttö. Hassua, miten muutamassa kymmenessä vuodessa asiat ovat muuttuneet näinkin radikaalisti! Meillä sentään täällä on aina tajuttu hyvän päälle ;) Jossain vaiheessa on luvassa sitten jotain ruokaa näistä, kunhan taas kerkeää kokkailemaan. Ostin pienen kaalin (kilo maksoi Valtsussa alle 80 senttiä!), joten jos viikonloppuna tekisin vaikka kaalilaatikkoa pitkästä aikaa, ehkäpä kuivatut sienet sopisi siihenkin :)