Tässäpä yleiskuvaa pääsiäispöydästämme, perheen lisäksi pöytään saapui mummi. Isä näköjään kerennyt jemmata lautaselleen lampaanrippeitä :D Hyvin perinteisellä linjalla mentiin tänäkin vuonna ja kaikki oli maukasta ja hyvää.
Menu
Täytetyt kananmunanpuolikkaat
Tomaattia, kurkkua, suolakurkkua, ruisleipää ja voita
Valkosipuli-kermaperunoita
Minttuista paistoliemi-kermakastiketta
Valkosipulimarinoitua lammasta
Minttuhyytelöä
Mummin rahkapiirakkaa
Täytetyt kananmunanpuolikkaat
1 kananmuna/syöjä
pieni turaus majoneesia
sinappia
mustapippuria
suolaa
koristeluun kapriksia
tarjoiluun salaatinlehtiä
Keitä kananmunat kypsiksi ja anna jäähtyä. Kuori ja halkaise, ota keltuaiset pieneen kulhoon. Hienonna keltuaiset lusikalla tai haarukalla ja lisää majoneesia, sinappia, pippuria ja suolaa. Laita täyte pursotinpussiin ja jääkaappiin tekeytymään hetkeksi. Pursota täyte puolikkaille ja koristele kapriksilla. Tarjoa salaatinlehdiltä.
Ja koska tästä on jo aikaa, niin taisinpa turauttaa joukkoon myös sitruunanmehua.
Valkosipuli-kermaperunat
2 kg perunoita
1½ kokonaista valkosipulia
öljyä
suolaa
kuohukermaa + tilkka maitoa
juustoraastetta
Kuori perunat ja leikkaa viipaleiksi. Murskaa valkosipulinkynnet kuppiin (meillä oli varmaan n. 20 kynttä eikä ollut edes liikaa) ja lorauta joukkoon öljyä, että saat helposti levittyvän tahnan aikaiseksi. Mausta suolalla. Lado perunoita voideltuun uunivuokaan, väliin valkosipulitahnaa ja kaada päälle tarpeeksi tilkalla maitoa jatkettua kuohukermaa. Paista 150-175 asteessa ja gratinoi pinta juustoraasteella ennen tarjoilua.
Isän marinoima valkosipulilammas
marinadi sisältää ainakin seuraavia aineksia
öljyä
vahvaa kahvia
runsaasti valkosipulia
suolaa
pippuria
Sulatettu lampaanosa marinoidaan muutamaa päivää ennen paistoa yhdistämällä aineet isossa pussissa ja laittamalla lammas perään. Jääkaapissa säilytetään ja pyöritellään maustumisen aikana muutamaan kertaan, että marinadi leviää tasaisesti.
Paistetaan paistopussissa 175 asteessa kypsäksi, mittaria apuna käyttäen. Lammas poistetaan paistopussista, liemi otetaan talteen ja lammas laitetaan hetkeksi ruskistumaan ja kuivumaan uuniin. Kääri lammas folioon, sanomalehtiin ja pyyhkeeseen ja anna tekeytyä ennen tarjoilua. Viipaloi ohuelti.
Minttuinen kastike lampaalle
lampaan paistoliemi
vahvaa kahvia
kuohukermaa
soijakastiketta, lihaliemikuutio/fondia
hunajaa
minttuhyytelöä
mustapippuria
ruskeata kastikesuurusta
Siivilöi paistoliemi pussista kattilaan ja kiehauta. Lisää vahvaa kahvia ja kermaa, vahvista makua tarvittaessa soijalla ja lihaliemikuutiolla/fondilla. Mausta myös tilkalla hunajaa ja parilla ruokalusikallisella minttuhyytelöä. Anna kastikkeen kiehua hetki ja suurusta tummalla kastikesuuruksella. Tarkista maku ja pidä lämpimänä.
Jälkkäriksi nautittiin kahvin kera mummin tuomaa rahkapiirakkaa, joka oli leivottu pullapohjaan. Mukana oli myös säilykepersikkaa ja mantelirouhetta sekä tietenkin rusinoita. Piiras oli todella mehevää ja maukasta! Niin ja lisäksi oli myös äidin tekemää muropohjaan tehtyä rahka-ananaspiirakkaa, mutta siitä ei ole kuvaa :(
Kommentit