Aloitin tänään kansalaisopiston kokkauskurssilla 12 muun innokkaan kokkaajan kera.
Ensimmäisen kerran teemana oli thai-ruoka, itse tein thai-currya parini kanssa.
Oli kyllä ihan huippua saada taas pitkästä aikaa ns. oma harrastus kiireisen työrupeaman jälkeen :)
Odotankin jo innolla seuraavia kolmea kokoontumiskertaamme.

Ohjeet n. 10 hengelle!

2024395.jpg
2024402.jpg
Vihreä thai-salaatti

½ valkokaalia
4 kevätsipulia (tai 1 purjo)
2 isoa porkkanaa
100 g sokeriherneitä
1 limen mehu
3 rkl tuoretta hienonnettua korianteria
1-2 chiliä hienonnettuna
sokeria
suolaa
3 rkl sesam-öljyä
3 rkl kookosmaitoa

Suikaloi kaali, suolaa kevyesti ja laita siivilään, purista vesi pois. Leikkaa vihannekset ohuiksi suikaleiksi ja sekoita kaikki ainekset keskenään, anna maustua jääkaapissa.

Tämä oli todella hyvää, oli taas kaalista saatu ihan jotain muuta, mihin ehkä olin siinä aikaisemmin tottunut. Chili toi mukavaa poltetta ja sokeriherne rapsakkuutta, omassa annoksessani ei siis ollut porkkanaa.

2024412.jpg
Tulinen kurkkukeitto

400 g kurkkua
4 keltaista paprikaa
4-5 rkl öljyä
1,5 l kasvislientä
6 rkl soijakastiketta
2 limetin mehu
4 rkl sesam-öljyä
2 tl paprikajauhetta
suolaa
mustapippurirouhetta
4 rkl tulista chilikastiketta (ei siis sweet chiliä)
6 rkl ruohosipulisilppua

Kuori kurkku ja suikaloi se, kuutioi paprikat. Kuumenna öljy wokissa ja kypsennä paprikaa pari minuuttia sekoitellen. Lisää kurkkusuikaleet. Lisää kasvisliemi, soija, limemehu, sesam-öljy ja paprikajauhetta. Keitä muutama minuutti sekoitellen. Mausta suolalla, pippurilla ja chilikastikkeella (muistutti koostumukseltaan ketsuppia). Koristele ruohisipulilla.

Tämä oli ehdoton lempparini illan tarjoiluista! Ihanan tulista ja maukasta, kurkku toimii näköjään loistavasti myös kypsennettynä. Nykyisin kun en enää ihan hirveän tulista pysty allergioiden takia syömään, niin omassa keittiössäni laittaisin ehkä hieman vähemmän chiliä kaiken varalta, vaikkei tämäkään mitään kovin tulista ollut. Lisäksi soppa valmistui nopeasti ja on halpaa, joten tätä tulen aivan varmasti tekemään joku päivä kotonakin :)

2024433.jpg
2024447.jpg
Chili-korianterikala

3 pkt puna-ahventa annospaloina
3 rkl limemehua
3 rkl kalakastiketta tai ½ tl suolaa
3 rkl sweet chili saucea

Levitä sulatetut, kuivatut kalapalat öljyllä voideltuun laakeaan vuokaan ja mausta limemehulla, kalakastikkeella ja chilikastikkeella. Kypsennä 200 asteessa n. 15 minuuttia.

400 g herkkusieniä
4-5 valkosipulinkynttä
2 purjoa
3 tl inkivääritahnaa
1 rkl raastettua limen kuorta
3 rkl öljyä
6 rkl sweet chili saucea
3 rkl kalastiketta tai ½ tl suolaa
½ dl limemehua
2 pss katkarapuja
150 g paahdettuja maapähkinöitä

Viipaloi herkkusienet ja hienonna valkosipuli sekä huuhdeltu purjo. Raasta limen kuori. Kiehauta sipulit ja inkivääriraaste öljyssä pannulla, lisää sienet ja chilikastike. Mausta kalakastikkeella, limemehulla ja kuoriraasteella. Hauduta muutama minuutti ja lisää joukkoon katkaravut, kuumenna nopeasti.

Levitä kuuma katkarapu-vihannesseos kalapalojen päälle ja ripottele pinnalle hienonnettua korianteria sekä paahdettuja maapähkinöitä. Tarjoile jasmiiniriisin kera.

Hyvää kuulemma oli, inkivääriä ja valkosipulia vissiin olisi voinut olla hieman reilumminkin. Itse skippasin kala- ja pähkinäallergian takia tämän osuuden.

2024545.jpg
Thai-curry

300 g vihreitä papuja
3 rkl öljyä
3 sipulia
2-3 rkl vihreää currytahnaa
3 tlk kookosmaitoa
4½ dl vettä
3 punaista paprikaa
300 g parsakaalia
2 kesäkurpitsaa
1 kiinankaali
5 rkl kalakastiketta
½ dl sitruunan tai limen mehua
2 rkl raastettua sitruunan tai limen mehua
3 rkl sokeria
nuudeleita

Hienonna sipuli, suikaloi kaali ja paprika. Pilko parsakaalin kukinnot pienempiin osiin. Leikkaa kesäkurpitsa viipaleiksi.
Kuumenna öljy isossa wokissa ja kuullota hienonnettua sipulia ja currytahnaa muutama minuutti. Lisää kookosmaito ja vesi, kiehauta ja hauduta n. 5 minuuttia. Lisää pavut, paprika ja parsakaali. Hauduta n. 5 minuuttia. Lisää kesäkurpitsaviipaleet ja kaali, hauduta kunnes kasvikset ovat pehmeitä ja mausta kalakastikkeella, sitrusmehulla ja kuorella sekä sokerilla. Tarjoile nuudeleiden kera.

Miun osa otettiin sivuun ennen kalakastikkeen lisäämistä ja laitoin kalakastikkeen sijaan ripauksen suolaa, mutta soijakastike olisi sopinut paremmin. Kasvikset saavat jäädä hieman rapsakoiksi. Omaan makuuni ruoka oli hieman ehkä liian vaisua, mutta mausteitahan voi jokainen lisätä makunsa mukaan, currytahnaa ainakin olisi saanut laittaa reilummin. Ja koska nestettä on aika paljon, niin ruokaa olisi voinut suurustaa esim. vaalealla kastikesuuruksella tai maizenalla.

2024578.jpg
Ananas-banaanipiirakka

100 g voita
150 g sokeria
250 g vehnäjauhoja
1 kananmuna
1 rkl vettä
1 tl suolaa

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi, lisää vehnäjauhot ja kananmuna hyvin sekoittaen. Lisää vesi ja suola. Kaaviloi taikina ohueksi levyksi ja painele tiiviisti piirasvuokaan. Pistele taikinaan muutama reikä ja paista pohjaa 200 asteessa n. 10 minuuttia.

1½ dl manteleita
1 1/4 sokeria
(1-2 tippaa manteliaromia)
2 tlk kermaviiliä
2 kananmunaa
2 tl limen raastettua kuorta
2 rkl limemehua
1 tl kardemummaa
1 tlk ananaspaloja
2 kypsää banaania
pinnalle kookoshiutaleita

Hienonna mantelit monitoimikoneessa tai käytä mantelirouhetta. Lisää sokeri, manteliaromi, kermaviilit, munat, limemehu ja kuoriraaste sekä kardemumma. Sekoita tasaiseksi. Valuta ananakset ja viipaloi kuoritut banaanit. Levitä banaaniviipaleet tasaisesti pohjalle ja niiden päälle ananakset. Kaada päälle kermaviiliseos. Paista 200 asteisessa uunissa n. 30 minuuttia. Anna jäähtyä ja koristele kookoshiutaleilla.

Vaikkei tämä ihan thai-ruokaa olekaan, niin sopi kyllä mainiosti ateriakokonaisuuden jatkoksi. Tästä voisi hyvin jättää ananaksen kokonaan poiskin ja lisätä yhden banaanin tilalle. Nam :)


Kiitos kaikille kurssikavereille mukavista makuelämyksistä ja Tanjalle opetuksesta!