Ostin elämäni ensimmäisen kurpitsan viime viikonloppuna ja ajattelin kokkailla siitä soppaa. Myös uunipaahdettu kurpitsa ja se ihana keltainen kurpitsasäilyke kiinnostaa ja vinkattiinpa mulle kurpitsa-brownies -leivonnaisestakin. Tämähän tarkoittaa vain sitä, että pitää hankkia lisää kurpitsaa kokkailuja varten, sillä kurpitsa on hyvää! Mitä siun keittiössä valmistetaan kurpitsasta? :) Lämmittävä soppa sopii enemmän kuin hyvin viileneviin ja sateisiin päiviin, eikä valmistuskaan vie kauaa. Pinnalle ripottelin uunissa paahtamani kurpitsansiemenet, siemenet valmistuivat kätevästi uunissa sillä välin, kun hauduttelin soppaa. Siemenet ovat parempia kuin sipsit! Samaisesta syystapahtumasta ostin myös nuo taustalla näkyvät söpöt  pienet koristekurpitsat, ihana syksyfiilis! :) 

1 pieni kurpitsa
1 iso sipuli
2 pientä omenaa
vettä 
suolaa
mustapippuria
rakuunaa
aromimaustetta (maustekauppa.net)
1 rkl tummaa siirappia
2 dl kuohukermaa 

pinnalle paahdettuja kurpitsansiemeniä ja oliiviöljyä

Puolita ja lohko kurpitsa pienemmiksi paloiksi, leikkaa paloista malto irti ja laita paloiteltu malto kattilaan. Lohko kuorimattomat omenat kattilaan ja lisää myös kuorittu, lohkottu sipuli. Lisää vettä sen verran, että kasvikset peittyvät juuri ja juuri. Lisää ripaus suolaa ja keitä pehmeäksi. Soseuta kattilan sisältö esim. sauvasekoittimella tai blenderillä. Kiehauta ja mausta keitto, lisää kuohukerma ja anna kiehahtaa. Tarjoile paahdettujen kurpitsansiementen ja oliiviöljylorauksen kanssa. Hyvältä keitto maistui myös uuden Valion yrteillä maustetun rahkan ja paahdetun ruispalan kanssa.

Ihanaa! Mukavan samettista keittoa, jossa on pehmeä ja kermalla pyöristetty maku. Muistelen jostain lukeneeni, että kurpitsakeitto kannattaa siivilöidä, mutta en mie ainakaan niin tehnyt, kun rakenteen sai tarpeeksi soseeksi muutenkin. Eikä keittoon tainnut eksyä kurpitsamallon seassa siemeniäkään. Paahdetut siemenet toi ihanaa rakennetta soppaan, kannattaa ehdottomasti hyödyntää myös kurpitsasta löytyvät isot siemenet. Tuo Valion rahkauutuus oli hyvää, sopi tosi kivasti keittoon tuomaan makua ja pehmeyttä, vois kai sitä laittaa keittoon kuohukerman sijastakin. Koska kurpitsa oli tosi pieni, tuli keittoa vain kolmen neljän annoksen verran.


Kokonaisesta kurpitsasta miulle tuli mieleen eräs lapsuusmuisto. Muistelin, että mulla oli pienenä kirja, jossa oli kurpitsasta tehty talo tai lentokone, ilmaan se kurpitsa joka tapauksessa tarinassa nousi. Asukkaina siinä taisi olla hiiriä tai jotain muita pieniä eläimiä. Piti ihan soittaa vanhemmillekin ja kysyä, että muistaako ne sitä tarinaa, että olinhan kaivanut muistini sopukoista oikein tämän asian. Kirjan nimeä ja tarinaa tarkemmin kukaan 20 vuoden takaa ei muista, mutta kirja on tallessa varastossa maalla. Tekis ihan hirmuisesti mieli kaivaa se kirja esiin :)