Korvasienet ovat ihanaa, joskin kohtuullisen harvinaista herkkua. Kermaviilien lähestyessä päiväystä oli pakko kehitellä jotain leivottavaa ja silloin mieleeni juolahti pieni pussillinen viime kevään korvasieniä ja myös kaupan alennuskorista poimittu korvasienipurkki. Muutenkin piti käyttää niitä vähiä aineksia, mitä kaapeista ja pakastimesta löytyi, niin kovin paljoa erilaisia vaihtoehtoja ei ollut. Niinpä syntyi ihana mehevä suolainen piirakka, josta riitti evästä moneksi päiväksi töihin. Samalla leivontakerralla tein myös mustikka-limepiirasta. Kuinka ihanaa voikaan olla innostua uudelleen asioista, vaikka samalla periaatteella kokkailee useammin kuin luulisi... Kiitos ruokabloggaajien Hävikistä herkuksi -kampanjan, on laittanut miutkin miettimään entistä enemmän ruokahävikkiä ja kokkailutapoja. Ja kun talvella ei taas "kerennyt" pakastinta tyhjentää ja sulattaa, niin yritetäänpä käyttää nyt kesän satoa ennen vanhat tuotteet pois, jospa sieltä tulisi lisää ideoita kampanjakokkailuun.

1 pkt pakastepiirakkataikinaa
140 g pekonia
1 iso sipuli
1 pieni pss korvasieniä (esikäsiteltyjä!)
1 pieni prk säilykekorvasieniä (esikäsiteltyjä!)
1 prk kermaviiliä
200 g maustamatonta tuorejuustoa
3 kananmunaa
150 g emmental-mozzarellaraastetta
kuivattua ruohosipulia
mustapippuria
suolaa

Sulata pakastetaikina ja taputtele se piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Paista pieneksi pilkotut pekonit pannulla ja nosta pekonit pieneen kulhoon, paista pekonista irronneessa rasvassa pieneksi hienonnettu sipuli ja sulata pannulle myös pakastetut ja pieneksi pilkotut korvasienet. Huuhtele ja valuta säilykesienet huolella, että niistä irtoaa hiekat (olisin voinut olla tarkempi, rouskui nimittäin melkoisen messevästi eikä omissa sienissä hiekkaa ollut) ja hienonna sienet. Sekoita sieni-sipuliseos pekonien kanssa ja mausta suolalla sekä pippurilla. Vispaa kermaviili ja tuorejuusto tasaiseksi massaksi, lisää kananmunat ja mausteita, maista ja lisää tarvittaessa lisää mausteita - muista kuitenkin että juustossa ja pekoniseoksessa on mausteita. Levitä sieni-pekoniseos taikinan päälle, ripottele päälle juustoraaste ja kaada päälle kermaviili-tuorejuustoliemi. Sekoita varovasti lusikalla täytettä ja massaa tasaisen lopputuloksen saamiseksi. Paista 200 asteisessa uunissa kauniin ruskeaksi ja tarkista täytteen hyytyminen, peitä piiras tarvittaessa foliolla liian tummumisen estämiseksi. Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoamista, että täyte on varmasti tarpeeksi kiinteää.

Todella hyvää ja maukasta! Ihanan paljon täytettä ja piirakka oli sopivan kiinteää, sillä miun mielestä täytteen pitää olla kunnolla hyytynyttä. Korvasienet tulee maussa hyvin esiin, joskin hiekan rouskuminen hampaissa vähän latisti fiilistä. Kannattaa siis itsekerättyjä sieniä käsitellessä huuhtoa ne kunnolla ja varsinkin kaupan säilykesienet kannattaa huuhdella todella huolellisesti (vaikkapa vielä hienontamisen jälkeen), että kaikki ylimääräiset moskat saa pois sienistä. Jos korvasieniä ei satu olemaan, niin ne voi korvata millä sienillä tahansa. Omia lemppareita ovat korvasienten jälkeen kantarellit ja suppikset :) Vegemmän version saa aikaiseksi jättämälle pekonit pois ja ruskistamalla jutut voinokareessa. 


Piirakan reunat ruskistuivat harmikseni keskustaa enemmän, mutta ihan nätti siitä kuitenkin tuli. Ja sitten tuntuu siltä, ettei miun uuni paista enää kunnolla ja tasaisesti. Hirmuisen kauan menee kaiken kypsymiseen ja paistoajat eivät pidä yhtään paikkaansa. Liekkö menossa rikki, onhan tänne jo vaihdettu tuo liesi kertaalleen ja tälläkin on ikää jo varmaan 10-15 vuotta - ulkonäöstä päätellen markkinoiden ensimmäisiä keraamisia liesiä nimittäin. Eikä tuon pikakeittolevykään ole toiminut enää vuosiin, joten kaipa tässä pitää jossain välissä soitella vuokranantajalle. Kuun vaihteessa tulee 7 vuotta aikaa lakkiaisistani ja kotoa pois muuttamisesta. Nopeasti menee aika, kun jälkikäteen ajattelee!


Teemakokkailu sisälsi jääkaapin ja pakastimen antimia, jotka olikin jo aika käyttää pois: kermaviili, pekoni, sienet ja valmistaikina. Lisää kampanjakokkailureseptejä tulossa :)