Key Lime Pie tai Key West Lime Pie on yksi jenkkikeittiön klassikko. Piiras on saanut alkunsa Floridan Key Westissä aikana, jolloin tuoretta maitoa ei ole ollut saatavilla ja käytössä on ollut ainoastaan kondensoitua purkkimaitoa, eli makeutettua maitoa, eli leche con dulcea (jota voi myös keittää itse). Lisäksi piirasta ei ole alunperin paistettu, vaan kondensoidun maidon, keltuaisten ja limemehun kemiallinen reaktio on hyydyttänyt piiraan täytteen. Nopeammin piiras kuitenkin valmistuu pienellä uunituksella ja eipähän ainakaan pitäisi salmonellan iskeä, jos joku raakojen kananmunien salmonellariskistä on huolissaan. Lisäksi key lime on erilainen hedelmä kuin tämä Suomeenkin tuotava lime. Key lime on keltainen ja myös sen mehu on kauniin keltaista ja hapokkaampaa, kun taas tämä meille tuontitavarana tuleva vihreä persialainen lime. Ja koska Suomesta, ainakaan Joensuusta, ei key limejä saa, voi sen mainiosti korvata tällä kaupasta löytyvällä vihreällä kaverilla. Täytteen väri kuitenkin kun tulee pääasiassa keltuaisista (omien kanojen keltuaiset taas oli potenssiin miljoona verrattuna ihan mihin tahansa kaupalliseen kananmunaan, jos väriin ja makuun katsoo). Piiras on ihanan sitruksinen ja melkoisen tuhti, mutta pieni kermavaahtonokare kruunaa lopputuloksen. Alunperin key lime pie on saanut ylleen marenkihunnun, mutta ainakaan itse en oikein marenkipiiraista välitä, niin laitoin pienet kermapursotukset pintaan. Herkullista!

18 kpl digestive-keksejä
150 g voita
1 rkl sokeria
 
5 keltuaista
400 g kondensoitua maitoa (makeutettu purkkimaito säilykehyllystä)
1 dl limemehua
1 rkl limenkuoriraastetta

koristeluun kermavaahtoa, limesiivuja, kuoriraastetta, marenkia...
 
Murusta keksit esim. perunasurvimella, sekoita joukkoon sokeri ja sulatettu voi. Painele seos irtopohjavuoan reunoille ja pohjalle (n. 24 cm). Paista pohjaa 150-asteisessa uunissa keskitasolla 10 minuuttia. Jätä pohja jäähtymään täytteen valmistamisen ajaksi ja nosta uunin lämpötila 175 asteeseen.
Erottele kananmunista keltuaiset kulhoon ja säästä valkuaiset esim. marenkia varten. Vatkaa keltuaiset sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kondensoitu maito ja vatkaa, kunnes seos sakenee. Lisää joukkoon limemehu ja -kuoriraaste. Kaada täyte vuokaan. Kypsennä uunissa keskitasolla 10 minuuttia. Jäähdytä piiras ja laita se yön yli (vähintään muutamaksi tunniksi) jääkaappiin. Koristele esim. kermavaahtoruusukkeilla ja limesiivuilla. Tarjoile piiras viileänä.

Ihan mielettömän hyvää, kannatti vihdoin tehdä! Piiras lunasti kaikki sille vuosien saatossa luomani odotukset. Pidän limestä ja kirpakkuudesta, joten ei tietysti mikään ihmekään. Muut kommentoivat piirasta myös makeaksi, kirpakaksi ja hyväksi eikä se kovin kauaa säilynytkään, eli herkullista on. Kondensoitua maitoa olen käyttänyt nyt kolmesti, eli rommirusina-fudgeissa, banoffeessa ja nyt tässä lime piessä. Aika jännä tuote, sellaisenaan maistuu aika erikoiselta, mutta jalostettuna leivonnaiseksi tai makeiseksi tosi hyvältä. Kannattaa ehdottomasti kokeilla, jos ei vielä siihen ole kotikeittiössä tutustunut. Tätä kondensoitua maitoa löytää yleensä kookosmaitojen vierestä kaupan säilykehyllystä, miksei voisi olla myös vaikkapa leivontatuotteiden vieressä. Niin ja ne valkuaiset. Niistä tein herkullisia marenkeja! Ohje tulee myöhemmin blogiin. Koneeni hajotessa kadotin jemmaamani limepiiraan ohjeen, mutta onneksi sain Pumpkin Jamin Marin avulla tarkistettua täytteen mittasuhteet, kiitos avusta! :)


Palanen herkullista piirakkaa :)