1150778.jpg

Ensimmäistä kertaa elämässäni teen itse imellettyä perunalaatikkoa, aiemmat maistelut ovat tainneet kyseisen ruoan kohdalla rajoittua Saarioisen äitien valmistamaan, ehkä?
Noh, eri ohjeita sitten tutkailemaan ja omaan käyttöön soveltamaan.
Kuvassa imeltymään jätetty vuoka.

1. päivä
n. 1 kg kuorellisia perunoita
vettä
½ dl vehnäjauhoja

Keitä perunat kypsiksi suolattomassa vedessä. Kuori perunat kuumina ja survo ne perunasurvimella muussiksi. Ripottele päälle vehnäjauhot ja sekoita niitä varovasti perunamassaan.
Jätä imeltymään huoneenlämpöön yön yli liinalla peitettynä. Sekoittelu ei olisi pahitteeksi imeltymisen aikana. Jos aikaa on vähän, voisi mössön laittaa uuniin alle 50 asteen lämpötilaan muutamaksi tunniksi.

2. päivä
n. 5 dl maitoa
50-100 g voita sulatettuna
suolaa
muskottipähkinää
loraus siirappia

Lisää soseeseen sulatettu voi ja maitoa sen verran, että saat löysähkön vellin aikaiseksi. Mausta suolalla ja muskotilla. Lisää myös siirappia varmistamaan tarpeeksi imeltynyt lopputulos. Kaada seos voideltuun uunivuokaan tai vuokiin, vuoasta pitäisi vähintään 1/3 olla tyhjää, sillä se kuohuu uunissa enemmän kuin lanttu- tai porkkanalaatikko. Paista 150 asteessa 2-3 tuntia. Halutessa pinnalle voisi varmasti ripottaa vielä vähän korppujauhoja, estäisi varmaan myös kuohumista...

Saas nähdä mitä tästä tulee sitten... En oikeastaan itse taida edes pitää imelletyn perunalaatikon mausta, tosin voi johtua siitä että siihen ei oikein ole luottanut muiden tekemänä. Kaikkea sitä ihminen ihan huvikseen kokeileekin :)

1153003.jpg

Tässä on sitten lopputulos.
Näyttää ehkä hieman keltaisemmalta valojen ansiosta mitä se oikeasti on, mutta kieltämättä tummuus yllätti. Lieneekö siirapin vika...
Uunissa perunalaatikko oli sellaiset 2,5h.
Vuoan reunat näyttää epäsiistiltä kun en näköjään tarpeeksi hyvin pyyhkinyt sekoituksen sotkemia kohtia pois.
Tuoksu on huumaava :) Maku oli hyvä, ilmeisesti imellytys onnistui. Vähän vaan vaikea arvioida, kun en tiedä miltä onnistunut oikeanlainen perunalaatikko maistuu x)