Olin joskus vuosia sitten nähnyt ohjeen Terhin blogissa, jossa oli tehty jenkkien naposteluruokaa, eli potato skinsejä. Ohje on vuosia kummitellut päässäni ja nyt vihdoin sain hyvän syyn kokeilla omaa versiotani näistä.  Tai oikeastaan kahta, koska ihan aluksi ajattelin tehdä tuhdimpia, täytettyjä versioita, mutta koska perunoita oli sen verran paljon, pystyin tekemään molempia versioita. Enemmän perinteisiä ja sitten näitä omiani :) Vaikka nämä pikkupurtavat ovat kohtuullisen suuritöisiä, vaivannäkö kannattaa. Ihan mielettömän hyviä!

Yläkuvassa vasemalla on Cebicin täytetyt potato skinsit ja oikealla Enemmän perinteiset potato skinsit.

 
Enemmän perinteiset potato skinsit
 
4 rosamunda-perunaa
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
70 g pekonia
tarjoiluun Arla Keittiö Cremé fraichea ja kevätsipulia

Pese perunat veden kanssa puhtaiksi ja hiero perunoiden pintaan öljyä. Laita öljytyt perunat pellille ja paista 200-asteisessa uunissa kypsiksi, eli noin tunnin verran. Anna perunoiden jäähtyä ja leikkaa ne vaakatasossa puoliksi. Koverra perunoiden sisus pienellä lusikalla melkein kokonaan pois, jätä reunoille kuitenkin ohut kerros perunaa. Sivele perunoiden sisä- ja ulkopinnoille oliiviöljyä ja ripottele perunan sisään ripaus suolaa. Paista n. 225 asteisessa uunissa perunoita ensin sisus ylospäin 10 minuuttia, käännä perunat kuori ylöspäin ja paista vielä toiset 10 minuuttia. Anna jäähtyä ja valmista sillä välin täyte. 

Paahda pieneksi pilkotut pekonit rapeiksi kylmältä, kuivalta pannulta aloittaen. Siirrä pekonipalat valumaan talouspaperin päälle. Murustele fetajuusto valmiiksi. 
Rouhi perunoihin ripaus mustapippuria, laita vähän rapeaa pekonimurua pohjalle, murustettua fetajuustoa päälle ja pinnalle vielä ripaus emmental-raastetta. Paista potato skinsejä 225-asteisessa uunissa, kunnes juusto saa hieman väriä. Tarjoillessa laita jokaiselle kuorelle nokare ranskankermaa ja vähän hienonnettua kevätsipulia. Tarjoa kuumina. 


Perunankuoret odottavat täytettä, mukavan rapsakoita jo tässä vaiheessa!


Vasemmalla Enemmän perinteiset potato skinsit matkalla uuniin, oikealla Cebicin täytetyt potato skinsit


Cebicin täytetyt potato skinsit, mikseipä nimenä voisi käyttää myös gratinoituja uunipottuja

4 rosamunda-perunaa
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
70 g pekonia
4 perunan kaavitut sisukset
tarjoiluun Arla Keittiö Cremé fraichea ja kevätsipulia

Pese perunat veden kanssa puhtaiksi ja hiero perunoiden pintaan öljyä. Laita öljytyt perunat pellille ja paista 200-asteisessa uunissa kypsiksi, eli noin tunnin verran. Anna perunoiden jäähtyä ja leikkaa ne vaakatasossa puoliksi. Koverra perunoiden sisus pienellä lusikalla melkein kokonaan kulhoon, jätä reunoille kuitenkin ohut kerros perunaa. Sivele perunoiden sisä- ja ulkopinnoille oliiviöljyä ja ripottele perunan sisään ripaus suolaa. Paista n. 225 asteisessa uunissa perunoita ensin sisus ylospäin 10 minuuttia, käännä perunat kuori ylöspäin ja paista vielä toiset 10 minuuttia. Anna jäähtyä ja valmista sillä välin täyte. 

Paahda pieneksi pilkotut pekonit rapeiksi kylmältä, kuivalta pannulta aloittaen. Siirrä pekonipalat valumaan talouspaperin päälle. Murustele fetajuusto kulhoon ranskankerman ja perunansisuksen joukkoon, lisää pekonikuutiot ja mausta mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Sekoita tahnaksi ja tarkista maku, lisää tarvittaessa mausteita. Lusikoi täyte tasaisesti perunankuoriin, ripottele pinnalle vähän emmental-raastetta. Paista potato skinsejä 225-asteisessa uunissa, kunnes juusto saa hieman väriä. Tarjoillessa laita jokaiselle kuorelle nokare ranskankermaa ja vähän hienonnettua kevätsipulia. Tarjoa kuumina. 


Vasemmalla täytetyt versiot ja oikealla ne perinteisemmät. 

Ja miltäkö versiot maistuivat? No ihan törkeän hyviltä! :) Nuo perinteisemmät versiot olivat ihanan rapsakoita, parempia kuin jotkut sipsit. Pekoni ja fetajuusto maistui tosi hyvin, ranskankerma ja kevätsipuli toivat sekä mehevyyttä että raikkautta. Tarvittaessa kyllä voi natustaa ilmankin niitä, mutta täydentävät kyllä ruokaa mainiosti. Oikein mainio pikkupurtava illanistujaisiin tms kinkereihin, ei välttämättä toimisi ruokien lisukkeena. Kummistakin versioista voi tehdä kasvissyöjille sopivat jättämällä pekonit pois ja juustojakin voi vaihdella makunsa mukaisesti. Ja mausteita lisätä...

Täytetyt versiot taas olivat siitä käteviä, ettei perunansisus jäänyt käyttämättä ja sai aikaiseksi vähän ruokaisamman version. Koska täytteessä oli suhteessa vähemmän fetaa, se ei maistunut niin voimakkaasti, kuten ei pekonikaan. Mutta maku oli ihan mielettömän hyvä ja koostumus pehmeä, näissä pärjää hyvinkin ilman ranskankermalisää ja sipulia, mutta tottakai ne kruunaavat tämänkin nautinnon. Nämä taas sopivat pieneksi ateriaksi tai lisukkeeksi, koska muistuttavat hyvin paljon ainakin miun mielestä täytettyjä uuniperunoita. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan!!! :)