561467.jpg

Joensuulainen Kotileipomo Kortelainen Ky valmistaa karjalaista perinneherkkua, eli sultsinoita. Näitä saa ostaa useammasta kaupasta Joensuusta, pussissa on 560 g sultsinoita. Hintaa jokunen euro.
Torilla Kotileipomo Riikonen myy kanssa sultsinoita ja oiskohan samalla firmalla myynnissä myös valmiita sultsinakuoria, joihin tarvii ite lisätä vaan puuro... Kuvassa siis Kotilaisen sultsinoita, joita sain vanhemmiltani. Mielestäni "oikea" sultsina on hieman paksumpi ja mehevämpi, nämä tietenkin ovat massatuotantoa eikä herkku pääse ehkä oikeuksiinsa näin, mutta lämmitettynä ja voilla voideltuna saa aika paljon pelastettua...

Alunperinhän sultsinan täytteenä on ollut paksua mannapuuroa, mutta nykysin sisältä löytyy paksua riisipuuroa. Kuori on ihan sama kuin karjalanpiirakassa, mutta nämä paistetaan nopeasti ilman täytettä valurautaisella hellalevyllä tai kuivalla pannulla, voidellaan toiselta puolelta, laitetaan riisipuuroa täytteeksi ja kääritään rullalle ja laitetaan hautumaan leivinliinan alle hetkeksi, että lopputuloksena on mehevän pehmeä ja herkullisen suussasulava sultsina. Eli sultsinat ovat oikeastaan pikaruokaa karjalanpiirakoihin verrattuna, ainut jossa kestää hetken aikaa, on riisipuuron valmistus. Mutta se mannapuurosydän ois nopeampi tehdä ;)

Laitanpas tähän alle ohjeen, jolla olen pari vuotta sitten tehnyt viimeksi sultsinoita. Piirakoiden paistosta onkin taas pidempi aika... Muistan, kun kerran Nokipannun kanssa paistettiin piirakoita, hän oli tuolloin ehkä 4-vuotias ja vanhemmat olivat töissä, mie olin lapsenlikkana. Se oli hauskaa ja varmaan meille molemmille aikamoinen elämys. Pienet sormet olivat vikkelät rypyttämään piirakoita ja täytyy sanoa, että Nokipannu ainakin osasi! :)

2 dl kylmää vettä
1 tl suolaa
2 dl vehnäjauhoja
3 dl ruisjauhoja
1 rkl öljyä

4 dl vettä
3 dl puuroriisiä
10 dl maitoa
suolaa
voita

Valmista kuoritaikina sekoittamalla kaikki ainekset keskenään ja muotoile siitä leivinlaudalla pötkylä. Leikkaa tangosta 20 tasakokoista palaa ja pyöritä palat palloiksi. Paina pallot kakkaroiksi ja pinoa ne. Laita jauhoja kakkaroiden väliin ja peitä muovipussilla, etteivät tartu toisiinsa ja kuivu. Ajele kakkarat piiroopulikalla ohuiksi kuoriksi ja paista nopeasti mustapilkullisiksi kuumalla levyllä tai kuivalla pannulla. Sivele paistetut kuoret toiselta puolelta sulalla voilla johon on sekoitettu ripaus suolaa ja laita sultsinakuoret päällekkäin liinan alle, kunnes kaikki kuoret on paistettu.

Kiehauta vesi paksupohjaisessa kattilassa ja sekoita joukkoon huuhdellut riisit. Keitä pari minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Lisää maito ja anna puuron kiehua hiljalleen miedolla tulella noin 40 minuuttia. Sekoita puuroa välillä, ettei se pala pohjaan. Mausta voimakkaasti suolalla, muuten sultsinoista tulee mauttomia.

Täytä kuoret paksulla riisipuurolla ja lado vuokaan vieri viereen ja voitele nopeasti lopulla voisulalla. Anna hautua hetki ennen tarjoilua.

Samalla ohjeella voit tehdä karjalanpiirakoita, eli ajelun jälkeen kuorille laitetaan lusikallinen puuroa, rypytetään piirakaksi ja paistetaan 275 asteessa kullanruskeiksi. Paiston jälkeen piirakat voidellaan vesi-rasvaseoksella (1 dl vettä + 50 g voita).

Tämän ohjeen olen saanut mummoltani ja mummo on karjalaista sukujuurta, nykyisen rajalinjan takaa. Ohje lienee ollut käytössä laajemmaltikin suvussa.