Viime viikon keskiviikkona ja torstaina järjestettiin Ilomantsin Parppeinpirtillä Karjalaiset perinneruokapäivät. Osana runokylän ruokaohjelmaa oli karjalaisesta ruokaperinteestä kertovat luennot ravintoloitsija Hannu Lappalaisen johdolla. Tänä vuonna teemana oli erityisen rikas piirakkaperinne. Yläkertaan oli myös koottu piirakan historiasta kertova näyttely.

Lounaan aloitti kreikkalaisen ortodoksipapin ruokahartaus ja
aterioinnin lomassa kuultiin kantelemusiikkia.
Parppeinpirtin piirakkataiturina toimii 75-vuotias ilomantsilaisrouva, joka oli muuten Sara La Fountainin Täydellinen päivä-ohjelman avausjaksossa tekemässä karjalaisia herkkuja!

Karjalaiseen ruokapöytään kuuluu vahvasti runsaat alkupalat ja kalapuoli varsinkin on suuri, lihaa ja leikkeleitä ei perinteisesti siihen ole kuulunut.
Leipä ei juhlatarjoiluissa pöydässä ollut, vaan runsas piirakka- ja sultsinatarjoilu.
Pääruoat ovat uunissa pitkään haudutettuja ja kypsennettyjä.
Oma suosikkini seisovissa pöydissä on aina alkupalat ja aika usein tuleekin skipattua pääruoat kokonaan. Niin oikeastaan kävi nytkin, vaikka allergian takia koko kalapuoli jää koskematta. Vatruskat, sultsinat ja piirakat, niitä ottaisin autiolle saarelle ainoana ruokana mukaani!

Nykykarjalaisen perinneruokalounaan hinta on vain 17 euroa!

1748092.jpg

Vatruskat, karjalanpiirakat ja sultsinat
Vasemmassa yläreunassa mustatorvisienivelli ja perunavelli, joiden vieressä olivat sultsinankuoret.
Piirakkavadilla oli riisi-, peruna-lanttu-, hirssipiirakoita sekä lohinyyttejä, edessä munavoikulho.
Vatruskoiden täytteenä oli perinteinen riisi sekä tuotekehittelyn pohjalta riisin kaverina feta (kreikkalaisen ortodoksipapin kunniaksi), metwursti-aurajuusto,  kylmäsavulohi, suppilovahvero sekä jälkiruokapöydästä olisi löytynyt makealla hillolla ja marjoilla täytetty versio, mutta ne loppuivat ennenkuin kerkesimme niitä maistaa. Vatruskan päällekin voi levittää munavoita, mutta miusta ne ovat niin hyviä ihan sellaisenaankin, ettei päällistä tarvitse. Oma suosikkini taitaa silti olla perinteinen.
Karjalan messuilla Joensuussa kesäkuun alussa oli myös tarjolla Riikosen leipomon jalostamia vatruskoita, niissä täytteenä oli ainakin lohi, pinaatti-feta ja kinkku-metwursti. Hyviä olivat nekin.

1748103.jpg

Sultsinat
Tarjolla oli perunavelliä ja kuvassa olevaa mustatorvisienivelliä. Täytettä laitetaan sultsinankuoren päälle (sama taikina kuin piirakoissa, hieman isommaksi ajeltuna) ja reunat taitetaan päälle, ei kuitenkaan ristiin. sitten vielä toinen taitos ja tulee nätti paketti ja kun täytettä ei laiteta liikaa, pysyy paketti kasassa.
Tässä kuva taitellusta kaupan sultsinasta, kun en itse tajunnut taittelukuvia ottaa

1748108.jpg

Feta- ja suppilovahverovatruskat halkaistuna sekä lanttu-perunapiirakka munavoilla.

1748112.jpg

Alkupalapöydästä löytyi vuohenjuustoterriiniä, punajuuriterriiniä sekä vihersalaattia kastikkeen kera.

1748114.jpg

Suolakurkkuja, porkkanaraastetta, hölskytyskurkkuja, Valamon hapankaalia, lohiterriiniä.

1748117.jpg

Sama lohiterriini, savusärkeä ja graavilohta.

1748119.jpg

Jotain punasipulia sisältävää kalaa, äyriäis-riisisalaattia, smetanakalaa.
Tai ainakin näin oletan, ei tullut painettua mieleen lapuista nimiä,
kun allergian takia skippaan kaikki kalat ja äyriäiset aina :)

1748125.jpg

Suolakaalia (nykynimeltä karjalainen kaali), haudutettuna uunissa ja lisättynä smetanaa sekä metsäsienisalaattia, jossa oli mukana myös suolakurkkua. Tämän maku ei ainakaan ollut miusta perinteinen sienisalaatin maku.

1748134.jpg

Kuva alkupaloistani, alareunan valkea kasa on sitä suolakaalia, uusi tuttavuus mulle. Oli ihan hyvää, eikä nimensä mukaisesti mikään tapposuolattu kuitenkaan, mutta kun en niin pahemmin kaaliruoasta perusta, niin oli ihan tarpeeksi minulle tuo :) Omatekoiset hölskytyskurkkuni kyllä olivat maukkaampia :)

1748137.jpg

Possu-kaalipata
Padassa on possun, kaalin, lantun, nauriin, porkkanan, sipulin
ja mausteiden lisäksi myös ohrasuurimoita.
Perinteisesti tähän voi myös laittaa nautaa, lammasta tai hirveä.
Koska mie pidän aina seisovissa pöydissä eniten alkupaloista, tämä oli ainut pääruoka mitä maistoin pienen nokareen ja hyvää oli.
Tässä kaalin maku ei ollut niin hallitseva kuin suolakaalissa.

1748141.jpg

Patakukko
Sisältää siankylkeä, ahvenia, lanttua sekä ruiskuoren.
Kasattu uunipataan täytteet kerroksittain, laitettu kuoritaikina ja haudutettu kypsäksi uunissa.

Lisäksi tarjolla oli, joita ei kuvissa näy
- uunilohta
- karjalanpaistia
- keitettyjä uusia perunoita
- marjakiisseliä (raparperi, vattu, mansikka, punaherukka)
- kotikaljaa, vettä, kahvia, teetä

Upea kokemus oli kaiken kaikkiaan niin luento kuin normaalia Parppeinpirtin karjalaislounasta runsaampi lounaspöytä. Mukava oli tutustua myös uusilla täytteillä tehtyihin perinneherkkuihin ja nauttia tunnelmasta.
Mikäli Ilomantsissa vierailee, on Parppeinpirtin lounas ehdoton ykkönen.