Tein juhannuksena maalla ison pannarin, kun meidän perheen ja mummon luokse saapui vieraisille eno perheineen, eli näin 4kk ikäisen ihanan suloisen serkkupoikani taas. Kyllä oli ihana päästä paijaamaan pikkuista, joka hymyilee ja jokeltelee todella paljon ja muutenkin seuraa menoa hirmuisesti. Vauvat ovat niiiin ihania, nyt on sitten kännykän taustakuvanakin pikkuinen serkkupoika, että näkee mahdollisimman usein kultamurun! :) Uuni on siis normaalia leveämpi, josta johtuen taikina on isompi ja kananmuniakin piti päästä käyttämään kunnolla. Tavalliselle uunille riittää n. 6 dl nestettä sisältävä taikina. Tämä varmasti tulisi yli reunoista, kun tämäkin nousi lopulta reunojen yli paistuessaan.

6 kananmunaa
1 l maitoa
1½ tl suolaa
1 dl sokeria
(2 tl vanilliinisokeria)
4 dl vehnäjauhoja
100 g voita sulatettuna

Vatkaa kananmunien rakenne rikki, lisää joukkoon osa maidosta ja vatkaa huolellisesti mukaan myös vehnäjauhot. Lisää loput maidosta, sokerit ja suola. Sekoita ja lisää sulatettu voi. Anna turvota huoneenlämmössä ja paista 200 asteessa kullanruskeaksi. Lisukkeena maistuu hillot, kuusenkerkkäsiirappi ja vaikkapa kermavaahto tai jätski.

Todella hyvää! Väri oli normaalia keltaisempi omien kananmunien ansiosta ja varmaan siihen vaikutti voikin. Oli kyllä todella maukasta, vaikka tuli sovellettua ohje aivan täysin. Eikä taikina kohonnut niin paljoa, mitä kuvittelin munamäärästä johtuvan.


Pikkuveli on haaveillut jo vuosia saavansa eläimiä maalle hoidettavaksi ja tänä vuonna haave sitten toteutui, kun toukokuun lopussa sinne tuli kukko ja viisi kanaa. Kukko kiekuu ja kanat kaakattaa, öisin jopa turhankin usein. Onhan se aikamoinen maalaisfiilis, kun pihasta sellainen äänimaailma löytyy.


Päivittäin kanat pyöräyttävät viisi munaa, joten vanhemmat ja veli ovat syöneet paljon kananmunia muodossa jos toisessa. Nyt sain niitä itsekin mukaani kotiin ja tuli niitä maalla aikamoinen määrä nautiskeltua. Munissa on todella iso ja tummankeltainen keltuainen, kuori irtoaa helposti ja maistuvat hyviltä. Pikkuveli käy keräämässä munat rakentamistaan seinälaatikoista, puhdistaa ne ja laittaa pieneen koriin ja kiikutettaa sisälle munakennoihin.


Kanat saavat viipottaa vapaana pihassa päivisin. Luomumunia nämä eivät ole, mutta vapaan ja onnellisen kanan munia kuitenkin :) Kuva on kyllä vähän huono, kun aurinko siivilöityy pahasti tallin takaa. Eivät vaan satu millään pysymään tarpeeksi kauan paikallaan, että saisi kunnon kuvan.