Huomenna alkaa valtakunnallinen Reilun Kaupan viikko. Sain sen kunniaksi DanSukkerilta reiluja sokerituotteita testattavakseni. Ylhäällä vasemmalla Ruokokidesokeri 500g, alhaalla vasemmalla Ruokopalasokeri 500g, oikealla ylhäällä Ruokotomusokeri 400g ja viimeisenä Luomuruokosokeri 1kg. Edessä vielä Ruokosokerisiirappi 400g.

Olen saanut DanSukkerilta aiemminkin tuotteita ja ohjeita, näitä reiluja tuotteita on tullut sitten käytettyäkin, vaikka ihan kaikkea niistä ei normaalisti kaupasta ostaisi, kuten palasokeria. Erityisesti tykkään tuosta ruokosokerisiirapista, jolla tulee korvattua sokeria tai siirappia leivonnassa, esim. leipätaikinoissa. Puhdistettua valkoista sokeria kannattaisikin vaihtaa näihin ruokosokerituotteisiin, maku on jotenkin parempi. Kannattaa kokeilla.

Reilun Kaupan aatteeseen ja omiin mielipiteisiini en sen tarkemmin syvenny, mutta totean kuitenkin sen, että suosittelen käyttämään mahdollisuuksien mukaan mahdollisimman paljon lähiruokaa ja lähellä tuotettuja asioita. Luomuakin kannattaa ostaa, esim. vihanneksissa ja kananmunissa makuero on selkeästi havaittavissa. Jokainen voi vaikuttaa yhteiskuntaan ja ympäristöönsä omilla valinnoillaan, vaikka se ei aina siltä tunnukaan. Kauppojen valikoimat muuttuu sitä mukaa, mitä kuluttajat vaativat. Jos ollaan valmiita ostamaan nahkaa ja teurasjätettä lihana tai syömään tuotteita, joiden E-koodilistat ovat pitkiä, niitä teollisuus tuottaa ja kaupat meille myyvät. Joskus kannattaa rohkeasti pyytää aitoja makuja, lähellä tuotettua ruokaa ja marinadeista puhtaita elintarvikkeita. Sen voi aloittaa vaikka käymällä Kauppahallien puodeissa tai ravintoloissa, joiden punainen lanka on lähiruoka ja aidot raaka-aineet ilman turhaa kikkailua. Joensuussa on ruma, mutta muuten kiva Kauppahalli pienine puoteineen (löytyy myös luomupuoti) ja ravintoloista Kielo ehdoton ykkönen. Suosittelen!

Mutta tämä ei ole mikään "saarna", en miekään mikään täysin puhtoinen ole, vaan ostan eineksiä ja pikaruokaa, jalostettuja tuotteita ja puolivalmisteita. Joskus ne ovat vaan kiireisen arjen pelastus nopeudellaan ja halvempia. Tärkeää on kuitenkin pohtia asioita ja miettiä omia kulutustottumuksiaan ja edes joskus toteuttaa niitä. Jokainen tavallaan ja kukkaronsa mukaan. Mutta ei lopeteta olemasta järkeviä tuotetietoisia kuluttajia, eihän? :)