Kerran kesässä pitää tehdä mansikkakakku! Tällä kertaa paistoin 3 kananmunan vaalean pohjan kotonani ja vein mennessäni maalle. Käytiin isän ja pikkuveljen kanssa ostamassa mansikkalaatikko mansikkatilalta Enosta, ne kun olivat parempia mitä olisi esim. torilta tai marketin aulasta saanut. Lajike taisi olla Polka ja ne oli juuri poimittu. Hieman tuli pidempi mökkimatka, mutta oli kyllä sen arvoista. Samalla ostettiin nätti iso nippu sipulia, jota myös tilalla viljeltiin. Mansikoita upotin kakkuun oikein reilusti, loput syötiin sellaisenaan ja muutama rasia meni pakkaseenkin. Kakussa on harjoiteltu pursottamista, joten sen takia näyttää vähän erikoiselta varsinkin nuo reunukset. Oppia kakun rakentamiseen tuli saatua pursotuskurssilta, eli kakku tuli pohjustettua ja kerrankin oli käytössä reilusti kermaa, jota lopulta jäi vähän ylikin. Hyvää ja ihanan kesäistä!

3 kananmunaa
kananmunien verran sokeria
½ kananmunien määrästä vehnäjauhoja
½ kananmunien määrästä perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1-1½ dl mansikkamehujuomaa
reilusti mansikoita
7½ dl flora vispiä
sokeria
vanilliinisokeria
 
Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi, siivilöi kuivat aineet joukkoon. Paista 175 asteessa kypsäksi. Kokeile kakun kypsyyttä tikulla, tikkuun ei saa jäädä taikinaa. Anna kakun jäähtyä hetki ennen kumoamista. Leikkaa jäähtynyt kakku kolmekerroksiseksi, kostuta reilusti mansikkamehulla ja täytä pilkotuilla mansikoilla sekä kermalla. Päällystä kakku kermakerroksella tasaiseksi, pursota reunat ja levitä viipaloidut mansikat päälle. Pursota päälle reunaan kermaa ja anna kakun tekeytyä hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.
 
Parasta! Kakusta tuli ihan nätti, vaikka osassa reunoja olikin hieman erilaisia pursotuksia. Kokeilin ensimmäistä kertaa koripunos-tyllaa ja siinä huomasi heti, kuinka pursotustekniikkka on vielä hakusessaan. Jälki oli vähän epätasaista ja poukkoilevaa, toisaalta myöskään hirmuinen helle ei edesauttanut asiaa. Tähtityllalla tein reunaan lisäkuviota ja päälle pursottelin myös tähtityllalla. Tahtia pitäis pitää vähemmän, jos se auttais vähän. Ilmeisesti miun kakkuni oli pohjustettu liian runsaalla kermalla ja tein osan reunapursotuksista päälle liian reunalle, kun kävi niin että pieni pätkä kakun reunaa romahti alas. Onneksi kakku tuli omalle porukalle, niin ei haitannut. Mutta onneksi on taas seuraavaa kakkua varten hieman viisaampi ja osaa käyttää kermaa vähemmän, olla tarkempi ja tehdä päälle pursotukset keskemmälle.


Kakku täytettynä, pienet pursuamiset ei tässä vaiheessa haittaa, kun...


kakku päällystettiin kermakerroksella ennen pursotuksia. Alla on ihana vanha Arabian sinertävä vati.


Tässä kuvaa vielä pursotusharjoittelusta, tekemistä vielä riittää ennenkuin saa tasaista :)