Voileipäkakku on harvinaista herkkua, jota en ole vuosiin itse tehnyt - muistaakseni voileipäkakku oli yksi bloggaajaurani ensimmäisistä bloggauksista ja nykyisin sen aikaansannoksen näkeminen ehkä lähinnä hävettää... Nyt kuitenkin voileipäkakkuhimoni kasvoi liian suureksi ja vastustamattomaksi, varsinkin kun kaveripiirissä on viime viikkoina juhlittu oikein urakalla ja tarjoilupöydistä on löytynyt upeita voikkareita, eikä ruokablogienkaan upeat voikkarikuvat ole ainakaan vähentäneet intoa tehdä semmoinen itse. Tein pienen kakun kahvipöytään maalle sukulaisten ja perheen nautittavaksi. Kakun kasasin aamupäivällä ja jo iltapäivällä/alkuillasta se nautiskeltiin, joten välttämättä tätä ei tarvitse seisottaa kostumassa ja makuuntumassa yön yli, koska lopputulos oli joka tapauksessa mehevä ja maukas, kiitos täytteiden notkeuden. Ja lopputulos myös erittäin raikas, ei ollenkaan tunkkainen kuten voileipäkakuille usein tuppaa käymään. Koristeluihin en itse ole ihan täysin tyytyväinen, mutta se annettakoon anteeksi kun kuorruttamiseen ja koristeluun oli vain hitunen aikaa ja alkuperäiset suunnitelmani eivät toimineet käytännössä :)

8-10 hengelle

12 isoa vaaleaa paahtoleipäviipaletta (ja pari extrapalaa vuoan reunojen täyttämiseen)
2 dl vettä
1 lihaliemikuutio

200 g philadelphiaa (maustamatonta tuorejuustoa)
1 prk kermaviiliä

2/3 tuorejuusto-kermaviiliseosta
300 g ylikypsää saunapalvikinkkua
1 punainen suippopaprika
2 rkl sinappia
mustapippuria

1/3 tuorejuusto-kermaviiliseosta
2 suolakurkkua

koristeluun
200 g ruohosipulituorejuustoa
150 g creme fraichea 
jääsalaattia
meetwurstia
minimozzarellapalloja
kirsikkatomaatteja
(viinirypäleitä, juustoraastetta, fetaa, oliiveja, kinkkusiivuja, paprikaa...)

Kiehauta kattilassa vesi ja liuota siihen lihaliemikuutio. Anna jäähtyä. 
Vuoraa pitkulainen leipävuoka tuorekelmulla ja jätä kelmun reunoja reilusti roikkumaan vuoan yli.
Leikkaa leivistä ohuelti reunat irti (tee reunoista vaikka krutonkeja tai kuivata korppujauhoksi).
Vispaa maustamaton tuorejuusto ja kermaviili tasaiseksi seokseksi isohkossa kulhossa. Ota noin kolmasosa tahnasta pieneen kulhoon ja hienonna siihen kaksi suolakurkkua pieneksi kuutioksi (valuta tarvittaessa ylimääräinen neste pois). Hienonna saunapalvikinkku ja paprika hyvin pieneksi kuutioksi ja sekoita ne isomman kulhon tahnan joukkoon. Mausta mustapippurilla ja sinapilla. Tarkista tahnojen maut ja lisää tarvittaessa suolaa tai muita mausteita.

Asettele kolme kuoretonta siivua leipää vuoan pohjalle (täytä tarvittaessa vuoan reunat pienillä leipäsuikaleilla) ja kostuta kauttaaltaan lihaliemellä, käytä pullasutia. Levitä puolet kinkku-paprikatahnasta leipien päälle ja laita seuraava kerros leipiä täytteen päälle. Paina leipiä kevyesti kädellä ja kostuta ne. Levitä koko suolakurkkutahna päälle ja asettele seuraava kerros leipiä päälle, kostuta. Levitä loput kinkku-paprikatahnasta ja päällystä viimeisillä leipäsiivuilla. Kostuta tätä kakun pohjaksi tulevaa kerrosta hieman enemmän. Kääri tuorekelmu huolellisesti kakun päälle ja laita päälle leikkuulauta ja jotain painoksi, itse laitoin kaksi pakettia oivariinia ja kilon jogurttia. Anna maustua ja tasaantua jääkaapissa vähintään muutama tunti tai yön yli. 

Vatkaa ruohosipulijuusto ja ranskankerma tasaiseksi seokseksi. Ota tarjoiluvuoka esille ja kumoa kakku sille, poista kelmut. Levitä ruohosipulinen tahna kauttaaltaan tasaiseksi kerrokseksi kakulle. Tasoita pinta huolellisesti. Koristele esim. laittamalla salaattia reunoille ja asettelemalle muita aineksia pinnalle.


Vasemmalla kostutuslihaliemi, keskellä kinkku-paprikatahna ja oikealla suolakurkkutahna. Vuoassa kakun päällimmäiseksi tuleva voileipäkerros ja ensimmäinen kerros täytettä.


Keskimmäinen täytekerros, eli suolakurkkutahna ja seuraava välikerros leipää. Kakku nousi reilun sentin vuoan reunojen yli, mutta painojen ansiosta lopputulos oli reunoihin asti korkea, tiivis ja tasainen.


Painon alla jääkaapitettu valmis kakku vailla kuorrutetta ja koristeita. Koska kakku on hyydytetty vuoassa, ei sen reunoja tarvinnut siistiä leikkaamalla, täytekään ei pursuillut pahasti, kun ylimääräiset nesteet oli imeytynyt leipiin. Seuraavaksi sivelin veitsen avulla ruohosipuli-ranskankermatahnan kakun päälle ja asettelin koristeet.


Koristeet muodostuivat pyöräyttämällä meetwurstisiivu rullalle, siivuun leikataan viilto että se on helpompi rullata. Rullia asetetaan neljä (lopputuloksena about ympyrä) yhteen, rullan sisälle puolikas mozzarellapallo ja meetwurstien päälle kruunuksi leikattu kirsikkatomaatti. Kakun kulmiin laitoin vielä yhdet kirsikkatomaattikruunut. Reunoille asettelin jääsalaatista revittyjä pienehköjä paloja. Vati on ollut mummolassani vuosikymmeniä ja sillä mummikin piti aina voileipäkakkua tai pitkulaista kahvikakkua. Pitkään olen sitä katsonut ja sille kakkua suunnitellut. Nyt pääsin sen tekemään. Joku "juju" tässä vadissa on, ehkä kuviointi ja muoto, sillä normaalisti väri ei silmääni miellytä. Mutta aivan omiaan vihreäreunaisen voileipäkakun alla :)


Muutaman tunnin päästä valmistuksesta kakku oli maustunut ja mehustunut tarpeeksi ja sen leikkaaminen sujui helposti sahateräveitsellä. Päällä ja alla kinkku-paprikatahnat ja keskellä suolakurkkutahna. Kylläpä oli hyvää! Ihan valehtelematta oli yksi parhaista ja raikkaimmista voileipäkakuista, joita olen syönyt ja olihan nuo muidenkin kommentit samansuuntaisia. Veikkaan, että nyt kun "voileipäkakkukynnyksestä" on päästy yli, seuraava kakku kasataan hyvinkin pian. Kreikkalaistyylinen feta-kasviskakku siintää jo mielessä... :)