Sain eilen ystävältäni kaksi upeaa kurpitsaa, painoltaan 7 kg ja 10 kg. Suuret kiitokset V:lle vielä tätäkin kautta lahjoituksesta! :) Koska ainakaan mie en ollut koskaan ennen käsitellyt isoja kurpitsoita tai tehnyt niistä mitään (ainoa kurpitsakokemus viikkoa aiemmin tehty kurpitsakeitto ja paahdetut suolatut kurpitsansiemenet reilun kilon painoisesta kurpitsasta), ajattelin kirjoittaa ylös kokemuksiani. Myöskään nopeasti googlaamalla en paljoa vinkkejä löytänyt, niin aika pystymetsästä lähdettiin etenemään. Loppu hyvin, kaikki hyvin - pienempi kurpitsa odottaa nyt jatkokäsittelyä pakastimessa paloiteltuna ja osa jääkaapissa tämän päivän kokkailuja, ison vein taloyhtiön kylmäkellarin koppiini odottelemaan käsittelyä. Ja onneksi kaapista löytyi paketillinen Muumilaastareitakin, kannattaa varautua kaiken varalta laastarein, sillä vahinkoja sattui yllättävän helposti isojen veitsien ja paksun kurpitsankuoren kanssa telkutessa.

Kurpitsan käsittely

 

Pese kurpitsan pinta irtomullasta ja roskista vedellä, kuivaa se esim. talouspaperilla. Ainakin itse ajattelin, että kurpitsan käsitteleminen on hygienisempää, kun pinnasta irtoava multa ei pääse hedelmälihan eli mallon joukkoon.

Ota iso veitsi ja irroita kurpitsasta yksi lohko. Myötäile pinnan viirukuvioita, jos mahdollista. Tässä vaiheessa tuntui, ettei isoinkaan kokkiveitseni ole tarpeeksi iso, mutta hieman kurpitsaa myötäilemällä ja tarpeeksi ohuita lohkoja (tai isompiakin voi leikata, mutta myöhemmin huomaa, että niitä tarvitsee ohentaa sittenkin) tekemällä urakasta selvittiin. Itse leikkasin lohko kerrallaan irti ja käsittelin vaiheittain, muuten olisi tila loppunut pöydiltä.

Irrota höttöisestä keskuksesta isot siemenet erilliseen kulhoon. Yritä irrottaa mahdollisimman iso määrä maltoa siemenistä jo tässä vaiheessa. Irrota käsin myös mahdollisimman paljon höttöä pois kurpitsasta.

 

Leikkaa veitsellä loput hötöstä irti, kuitenkin vain sen verran kuin on tarvis, ettei mene maltoa hukkaan. Höttöä ei käytetä ruoanvalmistukseen. Leikkaa tässä vaiheessa isot lohkot ohuemmiksi, niin seuraava vaihe on helpompi.

Ota pieni hedelmäveitsi tms ohuempiteräinen veitsi ja leikkaa kuorta myötäillen malto irti kuoresta. Lohkon tulee olla ohuempi, kuin veitsen terän leveys. Oikean leikkauskohdan huomaa käsin ja veitsellä tunnustelemalla. Kuori ja hedelmäliha sen alla on kovaa, eikä sitä käytetä ruoanlaittoon. Tuosta ensimmäisestä leikkauksesta koversin vielä hieman lisää maltoa käytettävän osan mukaan. Tässä vaiheessa sain itse kaksi Muumilaastaria vaativaa haavaa, kun väänsin veitseä liikaa ja samalla käytin liikaa voimaa, niin veitsi ampaisi ensin kuoren läpi peukaloon vieden palan siitä ja toisella kertaa veitsi kimposi sisältä irti suoraan etusormeen jättäen jälkeensä syvän viillon. Ja kannattaa käyttää oikeasti teräviä veitsiä, ne saavat vähemmän tuhoa aikaan kuin tylsät veitset! Se perustuu siihen, että terävä veitsi leikkaa helpommin eikä voimaa tarvitse käyttää niin paljoa, sekä mahdollinen haava on huomattavasti siistimpi, koska voimaa on käytetty vähemmän ja terävä veitsi leikkaa siistimmän haavan, kuin tylsä jyrsijä. Uskallan väittää, että suurin osa suomalaisista leikkaa aivan liian tylsillä veitsillä, eikä se ole niin mukavaa.

Paloittele irroiteltu malto jatkokäsittelyn mukaisiin paloihin. Tässä vaiheessa itse laitoin epämääräisesti kuutioidut palat pakastepusseihin (3 x 1 litra) ja osan jätin veneinä jääkaappiin tätä päivää varten. Palat voisi myös höyryttää tai keittää kypsäksi ja soseuttaa ilman nestettä, soseen voi pakastaa. Soseesta voi tehdä sitten mm. keittoa, kurpitsa-brownieseja, amerikkalaista pumpkin pieta, käyttää sosetta pullataikinan nesteeksi jne. Suikaloidusta tai tasakokoiseksi kuutioidusta kurpitsasta tekesin ihanan keltaista ja etikkaista pikkelsiä. Kurpitsa taipuu myös hilloksi vaikkapa puolukan kaverina.

Kurpitsansiementen käsittely

Siemenet on tässä juuri irroiteltuna mallosta. Kuten huomaa, siemenet ovat aikamoisen möhnäisiä. Siemeniä huuhdotaan ja rapsutetaan perunanpesuhanskoilla, kunnes kaikki oranssi hedelmäliha on irronnut siemenistä ja pesuvesi on kirkasta. Kuivaa siemenet ja levitä ne uunipellille yhteen kerrokseen. Kuivata siemeniä 75-asteisessa uunissa keskitasolla, kunnes ne ovat kuivia, maistele tuoretta siementä ja kuivaamisen välillä, kuivan kyllä tunnistaa. Kääntele välillä siemeniä, että ne kuivuvat tasaisesti. Itselläni aikaa kuivaamiseen meni noin kaksi tuntia, koska siemenet olivat todella isoja ja kosteita verrattuna ensimmäiseen uunikuivattuun siemensatsiin

Kuivatut siemenet säilötään tiiviiseen rasiaan, kuten Iittalan Jarsiin. Käyttöä ennen siemeniä otetaan tarvittava määrä, laitetaan kulhoon, maustetaan öljyllä ja halutuilla mausteilla ja paahdetaan nopeasti 150 asteessa, kunnes siemenet saavat hieman väriä ja tuoksuvat paahteisille. Myös paistinpannulla voi paahtaa joko ilman öljyä tai mausteöljyn kanssa. Varo polttamasta! Itse laittaisin mausteeksi ainakin suolaa ja mustapippuria, käytöstä riippuen savupaprikaa, yrttejä tai valkosipulia.