2202169.jpg

Paistoin Arlan parsakeiton kaveriksi sämpylöitä, kun ei taas ollut yhtään minkään sortin leipää. Ohje on taas omasta päästä ja mitat sinne päin käsituntumalla tehtynä, mutta koristeluvinkistä kiitos Makelle Aito-Makuun! Eli valmis sämpylä kastettiin veteen ja sen jälkeen kippoon, jossa päällyste, eli tällä kertaa seesaminsiemenet. Kesti hyvin myös paiston jälkeen pinnalla. Ovat oikeasti vaaleampia, pohja on tuossa jo voideltu Oivariinilla.

Ohjeesta tulee 9 isoa tai 12 pientä sämpylää.

3 dl maustamatonta jogurttia
½ palaa hiivaa
loraus siirappia
½ tl suolaa
1 tl kokonaisia aniksia (voi jättää poiskin)
½-1 dl kauraleseitä
n. 6 dl vehnäjauhoja
½ dl öljyä
seesaminsiemeniä

Lämmitä mikrossa jogurtti kädenlämpöiseksi, murenna mukaan hiiva, lisää suola ja siirappia. Vatkaa käsin seosta ja lisää leseet, anis ja vähitellen vehnäjauhoja, että saa löysähkön mutta hieman reunoista irtoavan taikinan. Lisää viimeiseksi hieman öljyä. Anna kohota kunnolla lämpöisessä paikassa ja leivo jauhotetuin käsin sämpylöiksi (jouduin lisäämään jauhoja taikinaan), kasta veteen ja siemeniin ja paista 200 asteessa kullanruskeiksi. Osa sämpylöistä on voideltu siirappi-vesiseoksella ja osassa siemeniä.

Todella maukkaita, pehmeitä ja kuohkeita sämpylöitä! Ajatuksena oli alunperin tehdä naan-leipäsiä tai yksi iso naan-leipä, mutta en tiennyt miten taikina käyttäytyy, joten kehittelin sitten hieman toisenlaisen ohjeen. Tuo keittokin oli valmiskeitoksi hyvää, rasvaakin vain 4% vaikka nimi kermainen parsakeitto.