Kävin viime kesänä Ilomantsissa Hermannin viinitilan viinimyymälässä. Ostin sieltä tällaisen Mezikka-kuohuviinin, sillä se tuntui ihanan kesäiseltä ja keveältä vaihtoehdolta. Marjaviinit taitavatkin olla miulle parempi vaihtoehto, kuin tavalliset viinit ja kuohuviinit. Olen nimittäin viineille allerginen, joten tässä reilun vuoden ajan olen varovaisesti opetellut nauttimaan lasillisen tai pari kuohuviiniä, nyt olen jopa testannut valkoviiniä ja kuohuviiniäkin pieniä määriä ilman tappavaa migreeniä! Useita vuosia tulikin vältettyä kaikkia viinejä täysin, kun ravintolassa töissä ollessani pikkujoulukaudella punkkulaseja pestessä laukesi migreeni... Eikä Essi Avellanin sampanjatastingistakaan tullut mitään, joten seikkailut kuohujuomien maailmassa saavat jatkua. Jee!

Mezikkaa en sitten tullutkaan korkanneeksi viime kesänä ja talvi ei tuntunut sille sopivalta nautinta-ajankohdalle, joten poksautin sen vasta eilen auki. Parin päivän jäähdytys jääkaapissa ja mukava rentouttava ilta kotona, mikäs siinä maistellessa pari lasia herkullista kuohujuomaa. Tässä raaka-aineina on käytetty aitoa mesimarjaa ja aitoa valkoherukkaa, kuten muutkin Hermannin tuotteet ovat oikeista raaka-aineista tehtyjä. Kuohuviini oli puolikuiva ja ihanan hennon marjainen. Oikein hyvä valinta, mutta kohtuullisen arvokas. Pullon suositushinta on nettisivuilla 25 euroa, mutta ostaessani kesällä tuon hinta oli tarjouksessa hieman vähemmän. Mutta ilolla sen kyllä maksoi ja nautiskeli!

Hermannin viinitila on muuten Suomen vanhin viinitila ja varmasti myös itäisin, sillä melkein itärajalla ollaan. Viinitorni löytyy keskeltä Ilomantsia ja sieltä onkin upeat näköalat joka suuntaan, oikea pohjoiskarjalainen vastine Näsinneulalle! Omiin traditioihin kuuluu joka kesä käydä viinitornissa katselemassa maisemia ja tosiaan viime kesänä kävin ensimmäistä kertaa ostoksia viinimyymälässä alempana kylällä tekemässä. Nettisivuja tutkaillessa tuli jo mieleen, että pitääkin käydä tänä kesänä ostamassa pullo tai pari muita herkullisia marjaviinejä :)

Mikäli tänne itään eksytte, kannattaa ehdottomasti käydä Ilomantsissa ostamassa Hermannin tuotteita ja syömässä karjalainen pitopöytä sultsinoineen, piirakoineen ja vatruskoineen Parppeinpirtillä :) Ja jos ihan niin itään ei tule lähdettyä, niin meiltä Joensuusta saa torilta pienistä kojuista tai Marttakahviosta maailman parhaat piirakat :) Kesää odotellessa...!