Mie oon tykännyt tzatzikista aina tosi paljon, eikä joitain vuosia sitten tehty vierailu Kreikan Halkidikin niemimaalla ainakaan vähentänyt mieltymystä tzatzikiin ja muihin kreikkalaisiin ruokiin. Paahdettua paprikaa, fetaa, moussakaa... Nam! Ostin Kreikasta kotiin valmista tzatziki-mausteseosta pari pussia, jonka viimeiset rippeet käytin tähän - ellei maustetta löydy vielä vanhempien luota. Saakohan suomesta jotain vastaavaa mausteseosta? Vaikka ei sitä ole vaikea alusta asti itsekään tehdä. Helpompaa ja ehkä autenttisempaa tällä seoksella :)

250 g turkkilaista jogurttia
1 tuorekurkku
1-2 valkosipulinkynttä
1 rkl tzatziki-mausteseosta
1 rkl oliiviöljyä
ripaus jauhettua mustapippuria
tarvittaessa suolaa

Sekoita hienoksi raastettu ja huolellisesti valutettu kurkku (voit myös puristella nestettä pois kurkusta käsin tai kauhalla painelemalla) ja puristettu valkosipuli jogurtin joukkoon. Mikäli käyttää jotain muuta kuin partaäijää, kannattaa myös jogurttia valuttaa harsotetussa siivilässä tai kahvisuodattimessa, muuten lopputuloksesta tulee todella vetinen. Mausta mausteseoksella, lisää joukkoon pieni loraus oliiviöljyä, tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Anna maustua jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoilua. Maku paranee, mitä pidempään se saa tekeytyä. Tarjoile esim. patongin kaverina.

Partaäijää saa niin isoissa purkeissa, että siitä on melkein pakko kehitellä jotain. Nyt tein sitten pienen satsin tätä, kun sattui sopivasti olemaan kurkkuakin reilusti jääkaapissa. Paistoin kaveriksi esipaistettua ranskalaista patonkia, mutta toimii tämä hapankorpulla tai näkkärilläkin. Ja olen tehnyt tzatzikia myös buffet-pöytiin, toimii hyvin sekä levitteenä että salaattina! Ja sopii kastikkeeksi grillatulle lihalle, voileipäkakun täytteisiin jne. You name it.