Tämä on meidän suvun perinteinen raparperipiirakkaohje, jolla varmaan aina pienin variaatioin on syntyneet niin rapaperperi- kuin omppupiirakat. Ohje on kyllä hyvä, sillä piirakka on mehevää, takuuvarmasti onnistuvaa ja maukasta, valmistaminen ei vie montaa minuuttia ja isoa liutaa raaka-aineitakaan ei tarvita. Suosittelen kokeilemaan! Näkyipä Valion piimäpurkissakin olevan melkein sama, hyväksi havaittu ohje :)


2 ½ dl piimää
2 ½ dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
100 g voita sulatettuna
raparperia
kanelia
sokeria

tarjoiluun vaniljakastiketta, vanilljajäätelöä, flora vanillaa, kermavaahtoa, mascarponevaahtoa tms maitotuotetta

Sekoita ainekset järjestyksessä ja kaada taikina korppujauhotettuun piirakkavuokaan. Mie laitoin taikinaan vielä hivenen kardemummaa tuomaan makua, mutta sen voi jättää hyvin poiskin. Painele päälle pilkottuja raparperinpaloja, ripottele pinnalle sokeria ja kanelia. Paista 200-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia tai kunnes piiras on kauniin kullanruskeaa.

Variaatioita
- taikinaan piimän tilalle kermaviiliä, creme fraichea tai maitoa
- taikinaan mausteeksi kardemummaa tai jotain muuta mieleistä maustetta
- raparperin tilalle omenaa, marjoja, hedelmiä tai näiden yhdistelmiä (esim. raparperi-mansikka, omena-puolukka)
- piiraan pinnalle ruokosokeria, kookoshiutaleita, mantelirouhetta, muruseosta
- kanelin voi jättää pinnalta pois, mutta se sopii hyvin omenan ja raparperin kanssa
- omenoiden seuraksi voi laittaa kauramurua tai rusinoita
- raparperit voi keittää sokerin kanssa hillokkeeksi ennen taikinapohjalle levittämistä

Tämä on lempparipiirakkaohjeeni, ihan ehdottomasti. Tällä on tullut itsekin aloitettua leipomishommat pienenä lapsena ja tämä on 7 vuotta nuoremmalle veljellekin tullut yli 10 vuotta sitten opetettua, vieressä vahtien. Ja taikina on ihan mielettömän hyvää ilman paistamistakin :D Tästä on myös keretty varioida vaikka mitä, kuten tuosta listasta yllä huomaa. Äiti tekee tällä usein erilaisia piiraita ja eipä ole koskaan syömättä jäänyt. Viimeksi, kun meillä oli tätä pöydässä ja oli vieraitakin kylässä, niin piirakka katosi pöydästä yhden kahvihetken aikana. Raparperin kanssa on muistettava tarjoilla jotain kalsiumpitoista maitotuotetta, ettei raparperin sisältämä oksaalihappo tee hallaa elimistössä. Ja maistuuhan se toki täyteläisemmältä, kuin paljaaltaan, sillä raparperi osaa joskus olla melkoisen hapanta.