1925475.jpg

Paistoinpas sitten sunnuntain kunniaksi leipää, kun sellaista ei kaapissani ollut.
Oikeastaan kimmokkeen sain AnuLillin ohjeesta ja kuvasta, kiitos!
Alunperin ohje on Kaarina Roinisen kirjasta, lieneekö mulla kaapissa sama kirja :)
Luin muuten jostain ihan lähiaikoina, että omatekoinen perusleipä tulisi maksamaan vuodessa muutaman kympin, kun taas kaupasta ostettuna leipä tulisi maksamaan jotain 600 euroa. Hurja ero!

2½ dl vettä
½ pss kuivahiivaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
50 g voita
5-7 dl vehnäjauhoja (mulla meni n. 6)

Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi ja lisää siihen suola, sokeri sekä hiiva ja osa jauhoista. Sekoita hyvin ja alusta joukkoon loput jauhot sekä sulatettu voi. Anna kohota leivinliinan alla.
Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja tee siitä pitkulainen leipä. Asettele taikina voideltuun leipävuokaan ja anna kohota toisen kerran.
Paista kohonnut leipä 175 asteessa reilut 30 minuuttia, eli kunnes leipä on kauniin ruskea ja kypsä.
Anna leivän jäähtyä hetki vuoassaan ja kumoa se vadille. Leikkaa vasta hieman jäähtyneenä repeilyn estämiseksi.

Parempaahan tämä oli, tottakai, kuin kaupasta ostettu leipä. Ja mukava tuoksu täytti kodin sekä rappukäytävän. Maistoin leipää lämpöisenä pelkän oivariinin kanssa, huomenna sitten testaillaan perinteisten päällysteiden kera ja mahdollisesti paahdettuna.
Veikkaan, että tämä on mainio perusleipäresepti, johon voisi lisätä oman maun mukaan esim mausteita tai siemeniä, kävisiköhän tämä jopa focaccian pohjaksi...