Osallistuin maanantaina ensimmäistä kertaa Marttojen toimintaan, kun keväällä tuli jäseneksi vihdoin liityttyä. Pohjois-Karjalan Marttojen piiritoimistolla torin kupeessa järjestettiin Lusikka soppaan -kurssi ja kurssille osallistui kanssani Anzku, jolle erityiskiitokset seurasta :) Kurssilla valmistettiin näytöstyyliin pareittain viisi soppaa yllä olevan kirjan ohjeilla. Kirja on muuten hyvä ostos, siitä löytyy niin kylmiä keittoja, klassikko-ohjeita, kansainvälisiä ohjeita, keiton kylkeen sopivia lisukkeita, jälkiruokia... Ja ohjeet ovat helppoja ja monipuolisia. Mie ainakin teen hävyttömän vähän sopparuokaa kotona, yleensä ovat aina jotain kasvissosekeittoja tai purkkihernaria. Nyt jos vaikka petraisin... :)

Valkosipulipatongit


Valkosipulipatongit leikattuna korissa, jota verhoaa ihana ruudullinen marttakangas

3 kpl
4 dl vettä
40 g hiivaa
½ dl öljyä
2 tl suolaa
n. 10 dl vehnäjauhoja
200 g valkosipulituorejuustoa
2 valkosipulinkynttä

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva, lisää öljy ja suola. Lisää jauhot ja vaivaa taikina hyvin. Jaa taikina kolmeen osaan (anna levätä n. 10 minuuttia) ja kauli palat sitten suorakaiteen muotoisiksi levyiksi. Levitä tuorejuusto nuolijalla taikinalevyille ja lisää makua murskatulla valkosipulilla halutessasi. Kääri levyt rullalle kulmasta aloittaen. Anna kohota. Juuri ennen uuniin laittamista viillä patonkeihin viillät ja paista 225 asteessa n. 15 minuuttia.

Patongit oli oikeita pikapatonkeja, muutamassa minuutissa taikina valmis, täyte levyillä ja levyt rullina. Jätettiin vielä tuo 10 minuutin kohotus tekemättä ja annettiin kohota vasta täytettyinä. Tosi hyvä ohje, leipä oli makoisaa, mutta makua olisin kaivannut enemmän, koska emme tuota valkosipulilisää laittaneet, ettei se sotkenut maistelukeittojen makuja liikaa. Ja täytteeksi voi laittaa mitä tuorejuustoa haluaa, miksei myös vaikka juustoraastetta, pilkottua aurinkokuivattua tomaattia, pestoa... Teimme parini kanssa nämä patongit, kiitos J! :)


Mintunmakuinen kylmä kurkkukeitto alkukeittona

1 iso kurkku
1½ tl suolaa
5 dl turkkilaista jogurttia (tai maustamatonta jogurttia)
2 dl vettä
1 rkl öljyä
1-2 valkosipulinkynttä
2 rkl sitruunamehua
1 tl sokeria
1 rkl tuoretta tai 1 tl kuivattua minttua (laitettiin piparminttua)
suolaa
mustapippuria

Kuori ja kuutioi kurkku. Sekoita jogurtti, vesi ja öljy keskenään. Lisää murskattu valkosipuli, mausteet ja kurkkukuutiot. Anna makujen tasaantua kylmässä pari tuntia. Jos haluaa tehdä pidemmän kaavan mukaan, sekoittaa kurkkukuutioihin suolan, antaa vaikuttaa 15 minuuttia ja valuttaa kurkut siivilässä ennen jogurttiseokseen lisäämistä.

Ihanaa! Tästä tykkää, jos tykkää tzatzikista. Oli ihan älyttömän hyvää ja mietinkin, että tätä voisi tehdä ihan piakkoin lounaaksi, kaveriksi vaikka näkkäriä tai hapankorppua. Lyhyemmänkin makuuntumisajan jälkeen maku oli tosi hyvä ja varmasti yön yli seisottaminenkaan ei haittaa. Valkosipulia tässä oli juuri sopivasti, ettei se dominoinut makua, vaan korosti ihanasti kokonaisuutta. Piparminttu antoi tosi kivaa raikkautta, joten sitäkin voi käyttää jos sattuu mintun sijasta kotona olemaan. Tätä kannattaa kokeilla ihan ehdottomasti!


Linssi-porkkanakeitto


Linssi-porkkanakeittopohja, johon lisätty kuullotetut mausteet

2 dl punaisia linssejä
2 sipulia
4 porkkanaa
1 l vettä
2 kasvisliemikuutiota
1 prk tomaattimurskaa
3 rkl öljyä
1-2 tl juustokuminaa eli jeeraa
1 tl korianteria
½-1 tl chilijauhetta
3 rkl fariinisokeria
3 dl kookosmaitoa
suolaa

Laita linssit siivilään ja huhtele hyvin kylmällä juoksevalla vedellä. Kuori ja paloittele sipulit ja porkkanat. Kuumenna vesi kattilassa, murenna joukkoon liemikuutiot. Lisää linssit, porkkanat, sipulit ja tomaattimurska sekaan. Anna kypsyä miedolla lämmöllä kannen alla noin puoli tuntia. Kuumenna pannulla öljy ja lisää siihen jeera, korianteri ja chili. Anna hautua muutama minuutti, varo polttamasta pohjaan. Soseuta keitto, lisää mausteos, sokeri ja suolaa maun mukaan. Sekoita, lisää kookosmaito, kuumenna n. 10 minuuttia ja tarkista maku.

Pikantti maku, oikein hyvää. Mausteita olisi saanut olla ehkä jopa hieman enemmänkin. Sokeri toi jännää makeutta soppaan ja kookosmaito pyöristi makuja kivasti ja linssit toivat ruokaisuutta. Ja koostumuksesta tulee kiva, kun ei soseuta aivan tasaiseksi, vaan jättää vähän purtavaakin. Tätä pitää kyllä tehdä joskus kotonakin :)


Poro-leipäjuustokeitto

1 pkt/300 g poronkäristyslihaa
1 sipuli pilkottuna
25 g voita 
250 g sulatejuustoa (Koskenlaskija voimakas, musta paketti)
1-1½ l lihalientä
3 isoa perunaa kuutioituna
5 katajanmarjaa
1 tl mustapippuria
½ rkl soijakastiketta
200 g leipäjuustoa kuutioituna
persiljaa koristeeksi

Leikkaa kohmeisesta poronkäristyslihasta ohuita lastuja ja paista ne voissa padassa. Anna ruskistua kunnolla. Lisää joukkoon sipuli, lihaliemi, kuutioidut perunat, katajanmarjat, mustapippuri ja soijakastike. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes perunat ovat lähes kypsiä. Lisää paloiteltu sulatejuusto keittoon ja anna sen sulaa. Ripottele lopuksi leipäjuustokuutiot keittoon ja anna niiden pehmetä hetki. Viimeistele keitto persiljasilpulla.

Tämä oli ehdoton ykkönen kurssin keitoksista! Yleensä kammoan valmiita käristelihoja, mutta tässä se toimi tosi hyvin. Maku oli vahva ja tasapainoinen, kannattaa ehdottomasti käyttää voimakasta sulatejuustoa, että maku ei jää liian pliisuksi. Leipäjuustosta ei tullut ihanan narskuvaa, vaan pehmeää ja ei-venyvää. Tätä pitää keitossa olla runsaasti :) Niin yksinkertaista ja hyvää, kotona tehtävien ruokien listalle päätyy tämäkin.


Ranskalainen sipulikeitto pikaversiona


Sipulikeitto gratinoituna vuoassa

6 sipulia
3 rkl öljyä
2 rkl vehnäjauhoja
1 l lihalientä
mustapippuria
4 vaaleaa leipäviipaletta (tai reilumminkin)
150 g emmental-juustoraastetta (tai parmesaania tms)

Halkaise ja viipaloi sipulit. Kuumenna öljy kattilassa ja paista sipulit pehmeäksi, älä ruskista. Sekoita joukkoon jauhot, lihaliemi ja pippuri. Anna kiehua hiljalleen kannen alla n. 30 minuuttia. Kaada keitto kulhoon, ripottele pinnalle kuutioidut leipäpalat ja niiden päälle runsaasti juustoraastetta. Gratinoi pinta n. 225-250 asteessa n. 10 minuuttia ja tarjoile heti. Vahdi uunia, ettei juusto ja leivät pala!

Tarvitseeko sipulikeittoa edes ylistää? Ei, koska sen parhaus on itsestäänselvyys. Yleensä on totuttu siihen, että sipulikeittoa haudutetaan tuntitolkulla, mutta tämä tulee alle tunnissa valmiiksi. Eikä tähän tullut viiniäkään! Hyvää oli, maku ei ehkä ihan niin intensiivinen ollut, kuin kauemmin haudutetussa, mutta todella hyvää. Tähän sopisi hyvin uusi sipulifondikin tai joku härkä-punaviinifondi, jos haluaa korostaa makua. Ja lihaliemen kannattaa olla myös vahvaa, ei mitään luirua. Tuli tätä lusikoidessa mieleen samalla lukiossa tehty matka Pariisiin, Brysseliin ja Strasbourgiin. Söimme ystäväni kanssa ihanassa pienessä bistrossa gratinoitua sipulikeittoa ja jälkkäriksi suklaamoussea... 


Borsch-keitto

400 g raakoja punajuuria
2 porkkanaa
250 g valkokaalia
2 sipulia
2 rkl voita
1 l lihalientä
1-2 rkl punaviinietikkaa
suolaa
mustapippuria
2 rkl silputtuja yrttejä (timjami, rakuuna, rosmariini)
(200 g savulihaa suikaleina tai nakkeja, meillä olikohan poutun savukuutiota)

Pese ja kuori juurekset. Leikkaa ohuiksi suikaleiksi käsin tai monitoimikoneessa. Punajuurten käsittelyssä helpottaa kertakäyttökäsineet, ei värjäydy kädet. Suikaloi myös valkokaali ja kuoritut sipulit. Kuumenna rasva suuressa padassa, kuullota suikaloituja kasviksia hetki. Älä ruskista. Kaada liemi kasvisten päälle ja anna keiton hautua kannen alla vajaat 30 minuuttia. Mausta keitto makusi mukaan, hauduta vielä hetki ja tarjoa smetanan ja ruisleivän kanssa. Jos keittoon haluaa käyttää lihaa, kypsä liha pilkottuna lisätään samaan aikaan mausteiden kanssa. Savustettu liha tuo hyvää makua.

Mie en ole koskaan ollut kovin suuri borssin ystävä, mutta tää oli ihan hyvää. Toisaalta oisin voinut jättää jopa sen lihan pois tuosta, toimisi se kasvissoppanakin. Smetananokare olisi sopinut tähän tosi hyvin.


Kurssi oli todella ihana, muutamassa tunnissa pääsi maistelemaan ihania herkkuja ja tutustumaan uusiin ihmisiin. Samalla sai lisätietoja Marttojen toiminnasta, vaikuttaa hyvältä harrastukselta! Kannataa ehdottomasti lähteä mukaan toimintaan. Ja kurssin hinta oli suunnilleen puolet siitä, mitä Kansalaisopiston kurssit maksavat, joten kukkarokin kiittää ja sai vielä kirjan mukaansa :)

Kurpitsakuvan myötä toivotan

Hauskaa Halloweenia! :)