Osallistuin maaliskuussa Joensuun Iloisen Keittiön ja suklaaharrastaja Martti Havukaisen järjestämälle suklaakonvehtikurssille kurssiparinani toimineen Anzkun kanssa. Olipa mukana myös muitakin bloggaajia ja toimittajia, joten lehteenkin päädyttiin suklaisen tiimellyksen ohessa :) Olin innoissani, koska olin nähnyt elokuussa Terhin luona vierraillessani kuvia Confetin henkilökunnan suklaakonvehtikurssista. Ilta olikin ihan mahtava, kiitos Iloisen Keittiön Sonjalle ja Martille järjestelyistä! Sain muutaman tunnin rentoutustuokion kiireisen kevään keskellä ja pääsin opettelemaan uusia juttuja. Konvehtimuotti olikin kaapissa jo valmiina odottamassa inspiraatiota, mutta aina se oli jäänyt kokeilematta, kun oletuksena oli ihan hirmuisen vaikeatekoiset konvehdit. Onneksi olin vähän väärässä, sillä Martin loistavalla opastuksella selvisimme urakasta kunnialla ja lopputulos oli mitä herkullisin! :)

Yllä olevassa kuvassa on illan saldoa, eli koko ryhmän valmistamia erilaisia konvehteja. Muotteja oli käytössä erilaisia, samoin täytteitä. Ja koska emme ihan kaikkea jaksaneet nassuttaa kurssitiloissa, jäi tuliaisiksi vielä muutama konvehti. Niitä oli ihana herkutella kiireisten päivien jälkeen vilttiin kääriytyneenä sohvalla :)

Illan aloitimme Martin lyhyellä johdatuksella suklaan historiaan ja konvehtien valmistuksen saloihin. Kurssilla käytimme jo valmiiksi temperoitua suklaata, joten pääsimme aika helpolla. Muutoin meidän olisi pitänyt sulatella, mittailla, jäähdytellä ja sekoitella suklaata aika paljon. Martti tilaa isoja eriä valmiiksi temperoitua suklaata ja kurssin lopuksi ostin ylijäämänyssäkän valkosuklaata kotikokeiluja varten. Samalla hankin Iloisen Keittiön digitaalisen lämpömittarin, jolla voi mittailla niin suklaat kuin lihat. Sellainen olikin puuttunut kaapista! Kuulimme, että kuvassa näkyvät Lidlistä ostetut suklaat toimivat hyvin konvehdeissa. Käytimme illan aikana vain tummaa ja valkoista suklaata, joten maitosuklaan käsittely jäi sitten kotitehtäväksi :P Kulhossa on maustumassa rommirusinat ja pöydällä on lisää rusinoita odottamassa jatkokäsittelyä. Tärkeitä välineitä ovat raaka-aineiden lisäksi muotit, digitaalimittari, jäädytetty kivilevy, raappa ja talouspaperi...

Sulata temperoitu suklaa mikrossa miedolla lämmöllä useasti välillä sekoittaen. Valkosuklaan lämpötilan tulee olla temperoinnin jälkeen 29-30 astetta, kun konvehteja aletaan valmistamaan. Eli ei siis kovin kauaa tarvitse sulattaa valkoista ennenkuin se menee jo pilalle. Maitosuklaan käsittelylämpötila on 30-31 ja tumman suklaan 31-32 astetta. Tässä vaiheessa suklaa on sulaa ja tasaisen juoksevaa, koska kaikki klöntit on sekoitettu tasaiseksi massaksi. Sula massa kaadetaan suklaamuottiin (voi käyttää myös esim. kovia tai silikonisia jääpalamuotteja). Kaikkein paras olisi kuitenkin ammattikäyttössäkin palveleva kova läpinäkyvä muotti, jollaisia vilahtelee myöhemmissä kuvissa.

 Tarvittaessa suklaata voi levittää muotin koloihin raapan avulla.

Kun suklaa on levitetty koloihin, käännetään muotti nopeasti ylösalaisin, että koloista valuu ylimääräinen suklaa jäädytetylle kivilevylle. Kivilevyltä ylimääräisen suklaan saa raavittua metalliraapalla kätevästi talteen ja kivilevy auttaa suklaata pysymään oikeassa käsittelylämpötilassa sekä jäähdyttää suklaan nopeasti muotteihin.

Meillä valkosuklaa kerkesi jo hieman jämähtää liian kylmäksi kivilevyvuoroa odotellessa, joten autoimme ylimääräistä suklaata muotista pois veitsen avulla. Suklaata tulisi muottiin kumoamisen jälkeen jäädä parin millimetrin tasainen kerros. Näistä tuli hieman paksumpia, kun tarpeeksi tasaista jälkeä oli vaikea saada tarpeeksi nopeati. Kannattaa siis sulattaa suklaa tarpeeksi notkeaksi ja toimia tarpeeksi nopeati massausvaiheessa! Kun ylimääräinen suklaa on poissa, muotin päällinen raapataan täysin puhtaaksi suklaasta ja viedään jääkaappiin jäähtymään.

Huolellisesti massattu ja putsattu suklaamuotti jäähdyttämisen jälkeen. Suklaa jäähtyi ja kovettui yllättävän nopeasti jääkaapissa, kannattaa seurata mm. suklaan väristä prosessin etenemistä.

Me Anzkun kanssa innostuimme täyttelemään muotteja ihan urakalla. Täytteinä meillä oli mm. lemon curdia ja jam it -tuoteperheen papaija&lime, kookos ja mulberry. Muista työpisteistä bongasin ainakin lisää lemon curdia, mangohilloa, mustikkamarmeladia, mansikkahilloa... Taisipa illan emäntä Sonja tehdä rommirusinavaahtoakin! Oikealla on passion&limellä täytettyjä konvehteja, muotti on se ammattilaiskäyttöön tarkoitettu.

Kun kaikki koloset oli täytetty, oli konvehtien sulkemisen aika. Eli taas tarpeeksi notkeaksi sulatettua suklaata valutettiin muottien päälle ja kolot täytettiin huolellisesti. Täyttövaiheessa kannattaa olla tarkkana, ettei täytettä jää muottien reunoille tai täytä koloja liian täyteen, muuten käy köpelösti seuraavissa vaiheissa!

Kun muotit on täytetty suklaalla, raapataan muotin pinta taa tasaiseksi, kannattaa olla huolellinen ettei suklaata jää pinnalle. Muuten konvehtien pohjista tulee epätasaisia. Kovan ammattilaismuotin pinnalta suklaa irtoaa helpommin kuin pehmeiden silikoonimuottien päältä. Ihan kuin olisin bongannut pientä eroa myös oikeiden silikoonisten konvehtimuottien ja silikoonisten jääpalamuottien käyttäytymisessä - mene ja tiedä sitten oliko totta. Tämän putsausvaiheen jälkeen konvehdit vietiin pakastimeen jähmettymään tarjoilukuntoon. Sillä välin sopikin siivota keittiötä ja keitellä kahvit :) Tämä pakastusvaihe vie hetken kauemmin, kuin jääkaapitusvaihe.

Tässä näkyy, kuinka helposti valmiit konvehdit irtoavat muoteista, ei tarvitse kuin hieman kopauttaa. Silikoonimuottien kanssa saa hieman avittaa enemmän. Ammattilaismuotit jättivät konvehtien pintaan kauniin kiillon ja muista muoteista tuli hieman mattapintaisempia konvehteja - kauniita kaikki.

Ammattilaismuotti yhden kopautuksen jälkeen tyhjänä, kolot ovat kanssa aivan puhtaita. Toimii!

Silikoonisesta konvehtimuotista saa plopsautella konvehdit irti hieman suuremmalla vaivalla, mutta nekin irtoavat kyllä helposti painamalla muotin pohjasta. Tuo muottimalli on muuten aivan ihana! Ostinkohan mie itselleni kuitenkin sydämet aikanaan vai juuri nuo?

Tässä miun ja Anzkun tekemiä valkosuklaa-passionlime -konvehteja. Kiilto on nätti ja muutenkin konvehdit kauniita. Muottina se ammattilaismuotti. Konvehdeista huomaa, missä kohti suklaa on ollut valuhetkellä ohuempaa, kun hillo kuultaa kauniisti läpi :) Joskus voi olla myös tarpeeks valaa suklaa kahdesti muottiin, että tulee tarpeeksi vahva kuori. Muistaa vaan välissä jäähdyttää suklaan, että pysyy.

 Tässä jonkun toisen työparin tekemiä kauniita tummasuklaisia konvehteja. Kaunis pyöreä muoto.

Kauniita ja herkkiä sydänkonvehteja kookostäytteellä, sopisivat mainiosti vaikkapa ystävänpäivään tai vaikkapa häihin!

Tässä on taas kurssimme saldo, hirmuinen määrä ihania ja kauniita konvehteja! Kuvassa näkyy myös tryffelit, eli ylijäämäsuklaasta tehdyt palloset, jotka on kieritelty kookoshiutaleissa. Keltaisimmat konvehdit taas ovat valkosuklaata, jotka oli maustettu appelsiininkuoriraasteella, hyviä nekin ja tosi nopeita valmistaa!

Tässä on miu ja Anzkun valmistama konvehti halki puraistuna, aika kaunis eikö vain? :) Niin ja maku oli tosi hyvä, nuo jam it -sarjan hillot sopi konvehteihin tosi hyvin. Omiksi suosikeiksi nousi tämä papaija&lime valkosuklaassa sekä tummaan suklaaseen piilotetut mango ja mansikkahillo.

Näinkin voi käydä, eli konvehti hajosi muotista otettaessa :) Kuori oli ilmeisesti liian ohut suhteessa täytteeseen, jota tässä mallissa olikin tosi paljon. Harjoitus tekee mestarin! Kiitos Martille opastuksesta, Sonjalle välineistä ja Anzkulle työparina toimimisesta sekä tietenkin kaikille muille kurssilaisille ihanasta illasta!

Joensuun Iloisesta Keittiöstä löytyy suklaamuotteja ja muita välineitä onnistuneisiin keittiöhetkiin, joten käykäähän kurkkaamassa! Keittiö löytyy nyt torin nurkalta, R-kioskin ja Pizza Raxin vierestä.