Kylläpäs oli kertynyt monta rasiaa kirsikka- ja miniluumutomaatteja jääkaappiin! Osa oli kerennyt ottaa osumaan jääkaapin takaseinään ja jäätyäkin vähän, mutta päätin kuitenkin orastavalta roskiskuolemalta pelastaa ne vielä keitoksi. Ja kyllä kannatti, sillä lopputuloksena oli makoisaa soppaa, josta riitti pariksi päiväksi töihin evääksi. Ja samalla mietin, etten ole tainnut tomaattisoppaa keitellä ainakaan 7 vuoteen, eli koko sinä aikana, mitä olen yksin asunut :D Joskus nuorena tein kotona sitä ja ainakin siitä kokkailukerrasta muistan sen, että se oli pitkäveteistä ja monivaiheista puuhaa. Tämä sen sijaan valmistui nopeasti ilman turhempia säätämisiä, ellei lasketa sitä että rupesin ensin surraaamaan tätä soseeksi sauvasekoittimella, enkä blenderillä. Mikä ihme miuhun meni! Olishan se pitänyt tajuta, että räiskyy liikaa ja pienemmällä keittiön sekä itsensä siivoamisella ja vähemmällä tiskillä pääsee, kun käyttää ihan alkujaankin blenderiä... Ei taas mennyt kuin Strömsössä!

1 iso sipuli
750 g tomaatteja (kirsikka-, miniluumu-, pisara- tai ihan tomaattitomaatti)
1 iso porkkana
2 valkosipulinkynttä
1 kasvisliemikuutio
5 dl vettä
ripaus sokeria
timjamia
suolaa
mustapippuria
savupaprikajauhetta
tilkka balsamicoa
voita kuullottamiseen
tarjoiluun esim. raejuustoa ja nachoja/leipää

Hienonna sipuli ja valkosipuli. Leikkaa tomaatit puoliksi (isommat lohkoiksi) ja kuutioi porkkana. Kuullota voissa hienonnettu sipuli ja porkkana. Lisää kuullottamisen loppuvaiheessa mukaan myös valkosipuli. Varo ruskistamasta. Lisää joukkoon tomaatit ja anna porista, kunnes tomaatit ovat hajonneet. Lisää tomaatteihin ripaus sokeria, kasvisliemikuutio, timjami ja vesi. Anna porista miedolla lämmöllä tunti, pari. Lisää loput mausteet ja tarkista maku. Soseuta kuuma keitto mieluiten blenderissä tai varovasti sauvasekoittimella. Kiehauta vielä ja tarkista maku. Tarjoile esim. raejuuston tai smetananokareen kanssa, lisukkeeksi kannattaa laittaa myös leipää tai vastaavaa.

Hyvää ja aromikasta! Puolessakin tunnissa keitto olisi valmistunut, mutta kun aikaa oli ja ei ollut kiirettä minnekään, niin jouti keittelemään ihan kunnolla. Tarvittaessa makua voi pyöristää vielä vaikka kermatilkalla tai tuorejuustonokareella. Pari kolme annosta sopasta sai, osan dippailin nachojen kanssa ja osan lipittelin semmoisenaan. Ja keittoja on muuten kätevä käyttää leipätaikinoiden nesteenä! Miulla meinaa usein jäädä tomaatteja yli, joten hassua ettei ole aiemmin tajunnut keitellä sopaksi. Toinen mikä kävi mielessä, oli tuoretomaattikastike pastalle, kun tuli ostettua tarjouksesta tuorefettucineakin. No, kuitenkin kun soppaa keittelin, oli äitienpäivä ja olin menossa pian kokkailun jälkeen mummolaan syömää herkullista kaalilaatikkoa, niin soppa sopi paremmin eväsmeiningin takia. Mutta pitääpä seuraavan kerran kokeilla kastiketta! :)


Touch of Taste oli lähettänyt miulle testattavaksi uusia liemikuutioitaan, joissa ei ole lisättyjä arominvahventeita tai väriaineita. Lienenkö kasvislientä koskaan ostanutkaan edes, joten sinänsä uusia tuotteita mulle. Jotain fondipurkkeja kaapista löytyy kuitenkin, sipuli niistä eniten käytössä, näppärä esim. couscousin maustamiseen. Kasviskuution nakkasin tähän soppaan ja hyvin toimi. Kiitos! :)