Tein joululahjat läheisilleni itse kokkaamalla (muut lahjat olivat rommirusina-fudgea ja konjakkisinappia). Tätä hilloa kokeilin ensimmäistä kertaa, salmiakki kuulosti eksoottiselta. Hilloa maisteltiin joulupöydässä juustojen kanssa. Kaveriksi pitäisi olla siis vahvoja juustoja, sillä itse hillokin on vahvaa maultaan. Salmiakkia olisi voinut laittaa vähemmän, sillä lopputuloksessa se on yllättävän hallitseva maku, eikä väristäkään tullut kaunis. Mutta mistäs sitä aina osaa ensimmäisellä kerralla kaikkea tietää :)

5-6 pientä lasipurkkia
400 g kuivattuja, pehmeitä viikunoita
5 dl vettä
2-3 rs apteekkarin salmiakkia (á 15g)
4 dl hillosokeria

Poista viikunoista kanta, halkaise ne ja kumoa kattilaan. Lisää vesi ja keitä 10 minuuttia. Soseuta keitos tehosekoittimessa tasaiseksi massaksi. Hienonna salmiakit ja liuota ne pieneen tilkkaan kiehuvaa vettä. Lisää salmiakkiliuos viikunasoseen joukkoon, sekoita tasaiseksi ja anna kiehahtaa. Jos hillonalku on liian paksua, lisää joukkkoon vettä. Massan tulee olla löysähköä, mutta ei vetistä. Lisää lopuksi hillosokeri ja kiehauta vielä kerran. Lusikoi hillo kuumana kauniisiin, kuumennettuihin purkkeihin, sulje ja anna jäähtyä. Säilytä kylmässä.

Hillo oli hyvää, erityisesti aurajuuston kanssa. Maku on kuitenkin aika erikoinen, joten ehkä ihan pikkulapset eivät tästä välitä, salmiakkia vähentämällä maku kyllä varmasti loivenee tarpeeksi eikä värikään ole musta. Koristelin lahjapurnukat servetistä leikatulla pyörylällä ja paistilangalla. Tein ohjeen 1½-kertaisena (laitoin 4½ rasiaa salmiakkia), mutta ihan tavallinenkin olisi riittänyt. Ehkä seuraavalla kerralla laittaisin salmiakin tilalle esim. sitruunaa :) Steriloin purnukat keittämällä, ihan kaiken varalta. Eivätkä hillonjämät ole vielä mennyt pilalle jääkaapissa, joten säilyykin kiitettävästi.