Tein pitkästä aikaa, vuosien tauon jälkeen omatekoisen piparkakkutaikinan, kun huomasin että sen ohje puuttuu blogistani vieläkin... Tällä ohjeella olen aina taikinan itse tehnyt, kun en ole löytänyt syytä ohjetta vaihtaa. Nopea, helposti kaulittava ja maukas :) Osan pipareista "koristelimme" perheen kanssa kaupan valmiilla sokerivesikuorrutteella.

Ohjeella tulee n. 800 g taikinaa

1 dl siirappia
1½ dl sokeria
125 g voita/margariinia
2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
½ tl neilikkaa
1 kananmuna
2 tl soodaa
5 dl vehnäjauhoja

Kiehauta siirappi, sokeri, rasva ja mausteet tarpeeksi isossa kattilassa. Lisää jäähtyneeseen seokseen kananmuna. Lisää hyvin sekoittaen vehnäjauhot ja niihin sekoitettu sooda. Anna taikinan kovettua kylmässä seuraavaan päivään huolellisesti kelmuun/muovipussiin käärittynä. Seuraavana päivänä voit leipoa taikinan pipareiksi, kannattaa käyttää vähän vehnäjauhoja apuna ettei tartu kiinni alustaan. Paista piparit 200 asteessa kullanruskeiksi. Jäähtyneet piparit voi kuorrutttaa sokerivesikuorrutuksella tai kaupan valmiilla kuorrutteella.

Mie tein taikinan maanantain ja tiistain välisenä yönä ja leivoin ne vasta keskiviikkona iltapäivällä pipareiksi. Hyvin kesti taikina pientä odottelua, ei ollut liian kovaa tai kuivaa tai makukaan kärsinyt. Kannattaa kyllä huolella kääriä taikina ennen jääkaapitusta, ettei ota hajuja tai makuja. Tätä taikinaa on helppo kaulita ja käsitellä, vaatii jonkun verran silikoonialustasta huolimatta jauhoja leipoessa.


Tässä kelmusta ja pussista kuorittu taikina, taustalla Kokkipuodista ostettu 3 sydänmuottia. Tein vain pieniä ja keskikokoisia pipareita.


Taikinasta tulee n. 50 isohkoa/normaalia piparia, mutta mie tein vain pieniä ja keskikokoisia, niin tuli yhteensä 4 peltiä ja reippaat 100 piparia :)