1197923.jpg

Tämän pataruoan valmistuksen aloitin jo eilen.
Ostin kauppahallista hyvää naudan paistia, jonka he leikkasivat valmiiksi kuutioiksi pyyntöni mukaan sekä myös luomupuodista porkkanoita, pieniä sipuleita ja valkosipulia.
Olin ostanut jo kesällä ruoanlaittoa varten 2,5 dl pullon viiniä ja oletin sen olevan punaista, ainakin sitä luulin ostaneeni. Pullon avatessani (musta pullo, Black Tower-viini) se paljastuikin pataan kaadettaessa valkoviiniksi. Aika hieno suoritus ihmiseltä, joka ei juo viinejä allergian takia ja joka ei osta viiniä kuin korkeintaa töissä järjestämiini juhliin aiemmin näkemieni pakkausten perusteella... Voi hyvää päivää :D
Mutta todella hyvää pienistä kommelluksista huolimatta! :)
Kuva vaihdettu parempaan 9.1., koristeena kuivattua persiljaa tuoreen sijasta.

200 g naudan paistia kuutioituna
6 pientä sipulia lohkottuna neljään tai kahteen osaan
vettä

Ruskista lihakuutiot huolellisesti nätin ruskeiksi pannulla ja lisää loppuvaiheessa sipulit pannulle imemään makua itseensä. Lorauta pannuun desi tai pari vettä ja huuhtele sisältö esim. valurautapataan. Tässä vaiheessa tosin jäähdytin paistinpannun sisällön, laitoin kattilaan yön yli lepäämään ja illalla vasta töistä palattua laitoin pataan...

5 isoa valkosipulinkynttä
lihafondia (härkä-punaviini)
n. 10 maustepippuria kokonaisena
2,5 dl valkoviiniä (punaviiniä siis alkuperäisessä ohjeessa)
vettä

Lisää kuoritut valkosipulinkynnet pataan sekä kohtuullinen loraus fondia. Kaada viini joukkoon ja lisää vettä, että lihat ja sipulit peittyvät nesteeseen kunnolla. Anna porista miedolla lämmöllä 1,5h välillä sekoittaen.

4 porkkanaa
2 isoa perunaa
2 rkl tomaattipyrettä
soijakastiketta
tabascoa
vettä

Kuori ja lohko porkkanat sekä perunat. Lisää pataan ja lisää vettä, että ainekset peittyvät taas. Sekoita joukkoon tomaattipyrettä, terävöitä makua tabascolla ja pyöristä soijakastikkeella. Pyre saostaa lientä, joten varo polttamasta pohjaan, lisää tarvittaessa vettä. Hauduta tunti, puolitoista miedolla lämmöllä välillä sekoittaen.

200 g herkkusieniä
timjamia

Puolita puhdistetut herkkusienet (jumbot 4 osaan) ja ruskista ne voinokareessa pannulla. Lisää pataan muiden ainesten joukkoon ja anna imeä hetki makua itseensä, lisää samalla myös timjamia.

Tarjoile smetanan ja persiljan kanssa, smetana notkistuu mukavasti höyryävän padan päällä. Kuvassa sitä on vain teelusikallinen, joten tosiaan pieni tippa riittää annokseen!
Todella todella hyvää, mahtava lahja tuo valurautapata, kun tulee testattua ihan uusia ohjeitakin :)
Pitkä haudutus haihduttaa alkoholin jättäen maun aineksiin ja lihasta tulee hyvin mureata.
Suosittelen, mukavaa kun hitaasti ja hartaasti tekee tätä, eikä kuitenkaan tarvitse koko aikaa lieden ääressä päivystää :) Tän voisi tehdä myös uunissa hauduttamalla, mutta tuota emalipintaista pataani ei varmaan kannata uuniin laittaa.