Tein eilen suolaista piirakkaa, johon innoituksen sain Terhiltä hänen luonaan nautitusta piirakasta. Piirakan keltainen väri tulee omien kanojen munasta ja ekstra-keltuaisenkäytöstä. Todella hyvää, kiss-metodi toimii :) Kannattaa kokeilla myös pian kauppoihin tulevaa maustettua ruokakermaa!

1 pkt suolaista piirakkataikinaa (pirkka-pakaste)
150 g kevyesti savustettua ohuen ohutta kinkkuleikkelettä
150 g emmental-raastetta
1 prk kolmen sipulin ruokakermaa (valio, tulee kauppoihin syyskuussa)
2 kananmunaa
3 keltuaista
ripaus suolaa
mustapippuria
kourallinen kirsikkatomaatteja

Sulata piirakkataikina ja taputtele se piirakkavuokaan. Silppua kinkku ja levitä se taikinan päälle. Ripottele päälle emmental-raaste. Sekoita ruokakerman joukkoon kananmunat ja keltuaiset, mausta ripauksella suolaa ja rouhi joukkoon hieman mustapippuria. Kaada massa vuokaan ja asettele pinnalle puolitetut kirsikkatomaatit. Paista 225 asteessa, kunnes piiras on kypsää. Laita tarvittaessa pinnalle folio, ettei pinta tummu liikaa.

Mainiota peruspiirakkaa! Varmaan valehtelematta yksi parhaista piirakoista, mitä olen koskaan tehnyt. Yksinkertainen on kaunista ja maukasta, ei aina tarvitse montaa eri ainesosaa. Mulla oli käytössä Valion uutuustuotetta, joka tulee kauppoihin kohtapuoliin. Kerma oli maustettu keltasipulilla, paahdetulla keltasipulilla ja purjolla (toivottavasti muistin oikein, ei sisällä kuitenkaan valkosipulia) ja maistui sopivan sipuliselta, pohjana tuotteessa kolmen juuston ruokakerma. Mikäli käyttäisi kolmen juuston kermaa tai tavallista, voisi kinkun pinnalle hienontaa sipulia makua tuomaan. Piirakka oli niin hyvää, että sitä meni kerralla kolme palaa, hupsista! :D



Piirakkapala leikattuna melko pian uunista ottamisen jälkeen (vaikka kerrankin jaksoin jäähdyttää piirakkaa hieman ennen leikkaamista ja maistamista), kerrankin tarpeeksi tymäkkä munamassa! Olen varmaan aina laittanut liian vähän kananmunia ja nyt laitoin enempi - lopputulos huomattavasti parempi. Eikä maistu munakkaalle :) Ainut miinus piirakkataikinalle, joka maistui miusta liian suolaiselle vaikka a) syön varmaan liian suolaista ruokaa b) mulla on flunssa ja oletan makuaistini olleen hieman turtana.