Sain Vaasan leipomolta 10 euron arvoisen lahjakortin ja pyynnön osallistua kisaan, jossa tehdään Lapin rieskoista erilaisia ruokia - makeita tai suolaisia. Lähin Vaasan leipomonmyymälä on naapurikunta Liperin puolella Ylämyllyllä, joten matkaa shoppailemaan leipäherkkuja ei ollut kovin paljoa. Ostin isoja rukiisia Lapin rieskoja ja perunaisia pieniä rieskoja, joista tänään vähän virittelin purtavaa. Ostin sieltä lisäksi Saaristolaispaloja (pakastimessa), pari ruispalaa, viinerin ja mansikkaviinerin, täysjyväisiä uutuusnäkkäreitä ja lihiksen. Siellä oli kyllä myynnissä vaikka mitä ja kaikki aivan uunituoretta ja lämmintä! Tuotteet taisivat olla pitkälti samoja, mitä kaupoissa, mutta osa oli halvempaa ja myynnissä oli myös kakkoslaatuisia leivonnaisia. Sämpylöitä ja ruispaloja sai isoissa säkeissä tosi halvalla. Niitä vanhemmat ostivat maalle, syöttävät ylimääräiset sitten kanoille, jotka ovatkin tuottaneet jo paljon maukkaita kananmunia :)

1 rukiinen iso rieska
paseerattua tomaattia
edam-juustoa raasteena
1 kevätsipuli varsineen
kirsikkatomaatteja
pestoa
tuoretta mozzarellaa revittynä
mustapippuria
(pinnalle rucolaa)

Levitä paseerattu tomaatti rieskalle, levitä päälle ohut kerros juustoraastetta, hienonnettu sipuli varsineen, neljään osaan leikatut kirsikkatomaatit ja ripottele sinne tänne pieniä nokareita pestoa. Revi tuoretta mozzarellaa päälle siten, ettei se peitä tomaatteja. Rouhi pinnalle mustapippuria. Paista 200-225 asteessa kullanruskeaksi.

Olipas hyvää! Pohja maistui kivasti ja oli vähän terveellisempi, kuin valkoinen pizzapohja. Toi mukavasti luonnetta pizzalle, jonka täytteet olivat perinteisiä. Mozzarella oli tällä kertaa suolaliemeen pakattua palloa, jota en ollut aiemmin ostanutkaan. Hyvää oli! Pinnalle olisi käynyt vielä rucola, joka oli kerennyt mennä pahaksi vaikka ostin sen perjantaina. Muistan Roomassa syöneeni pizzaa, jossa oli päällä salaatti ja mozzarella - paistettuna vain tomaattikastike ja vähän juustoa. Tästä sekin olisi onnistunut :)

Tuolla leipomonmyymälässä olen käynyt joskus ikuisuus sitten, joten olipas kiva käydä tutustumassa sinne. Vaasan leipomo taisi aikanaan olla Prisman yhteydessä ja alakoulussa kävimme tutustumassa leipomoon pariinkin otteeseen. Usein äidin ja isän kauppareissuilla tuli käytyä siellä leipomonmyymälässä ostamassa rinkeleitä ja lihiksiä, äidin synttäriksi kerran ostettiin käpykakkukin ja se oli ihan hirveätä pienen mielestä - liekö marsipaani ollut liikaa :) Se tuoksu oli ihan huumaava, kun Prisman pihaa lähestyi... Voi mitä muistoja!
 
Kilpailuun voi kaikki osallistua osoitteessa www.lapinrieskat.fi