1245788922_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Mannerheimin kotikartanossa tehtiin aina Louhisaaren juomaa, jonka innoittajana tämäkin mehu toimii. Mielestäni tämä ei kuitenkaan ole aitoa Louhisaarta, sillä sen maun pitäisi olla hieman erilainen ja värin lähinnä kultaan vivahtava, ei punertava. Enemmän Louhisaaren juomaa muistuttaa KontioMehun Herukanlehtikuohujuoma.

Tosiaan mehu on tiivistettä ja melko kirpsakkaa, sokeria voi lisätä suunnilleen tuplat, jos haluaa ilman laimentamista nautittavaa. Säilyy hyvänä parikin viikkoa jääkaapissa avattunakin. Äiti teki mehun maalta kerätyistä lehdistä ja sain pari pulloa, mie etsin ohjeen netistä, kun en tajunnut tuosta Eva Mannerheim-Sparren keittokirjasta katsoa.

5 l mustaherukanlehtiä
5 l vettä
50 g sitruunahappoa
500 g sokeria
(mausteeksi voi laittaa minttua, sitruunamelissaa tms)

Huuhdo herukanlehdet ja mahdolliset yrtit. Laita lehdet saaviin ja kaada päälle kiehuvan kuuma vesi. Anna jäähtyä. Lisää sitruunahappo ja anna juoman maustua muutaman tunnin tai yön yli. Siivilöi juoma ja lisää joukkoon sokeri (maun mukaan voi laittaa enemmän jopa kiloon asti). Jäähdytä juoma huolella ja tarjoa vedellä laimennettuna. Juoman voi myös pakastaa.

Helppoa, nopeata ja maistuvaa, jos vaan sattuu marjapensaita omistamaan. Mustaherukanlehdillä tuli punertavaa juomaa, en tiedä kuinka muut herukanlehdet käyttäytyvät, mutta eiköhän ne sovellu aivan yhtä hyvin :) Kannattaa tehdä!